Başbakan Yardımcısı Kaynak: (1)

- "Acaba muhacirlerimizi barındıran belediyelerimize hangi imkanları daha verebiliriz. Bunları Bakanlar Kurulunda gündeme getirdik" - "Suriye'de insanların başına gelenin, Irak'ta ve Musul'da başlarına gelmesin istiyoruz" - "Cerablus 5,5 yıl sonra 40 bin insanın cıvıl cıvıl neşeli kendi hayatlarını sürdürdükleri bir yer haline geldi. Cerablus'taki bu başarı Allah'ın izniyle Suriye'nin diğer yerlerinde ve belki de Irak'ın kuzeyinde de gerçekleşecek" - "Türkiye'nin asla hiçbir yeri istila niyeti yoktur. Türkiye 786 bin kilometrelik şehit kanlarıyla sulanmış vatan toprağında insanlarını mutlu ve müreffeh yaşatabilmek için Suriye'de ve Irak'ta var olmak zorunda. Var olmadığımız takdirde oradan bize terör ve teröristin sirayet ettiğini hep birlikte gördük"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Kaynak: (1)

GAZİANTEP (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin barındığı kentlerin belediyelerine hangi imkanların verilebileceği konusunu Bakanlar Kurulunda gündeme getirdiklerini söyledi.

Kaynak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ''AK Parti Yerel Yönetimler Başkanları 4. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'da Türkiye'nin bölünme ve işgalin eşiğinden döndüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin bu kritik eşikten dönmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çok büyük etkisi olduğunu aktaran Kaynak, "Türkiye'yi bölünmenin ve işgalin eşiğinden döndüren liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, gazi değil midir? O sebeple ben eğer kendisi kızmazsa gazi Recep Tayyip Erdoğan olarak ifade etmeye devam edeceğim. Gaziantep'e, gazi bir lider kardeşlik yapacak." diye konuştu.

Kaynak, belediyeciliğin doğumdan ölüme kadar birçok alanı kapsayan bir hizmet alanı olduğunu söyledi. Gelinen noktada Bursa ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin deniz taşımacılığı yaptığını hatırlatan Kaynak, "Yerel yönetimlerimiz gelecekte öyle güçlenecek ki bölgesel uçuşların da altından kalkacaktır. Onu da başaracaklardır." dedi.

Refah Partisi döneminde, 1989'da Kahramanmaraş'ta belediyeciliğe başladığını, toplantıdaki en eski belediyecilerden biri olduğunu belirten Kaynak, o zamanki yasalarda da belediyelerin doğumdan ölüme her hizmeti yapmakla görevli olduğuna dair hükümler içerdiğini, ancak hiçbir yetkisi olmadığını ifade etti.

O dönemde bir okula veya camiye gönderilecek bi kaç kamyon kumun bile gelecekte karşılarına çıkabildiğini, hatta bir yetime veya yoksula gönderilecek yardımın sorun olabildiğini dile getiren Kaynak, şöyle konuştu:

"Allah'a hamd olsun ki, AK Parti'nin ve belediyecilikten gelen bir liderin getirdiği yasalarla artık bunları yapabiliyoruz. Kahramanmaraş'ta geçtiğimiz günlerde belediyelerimizin yaptığı okulu açtık. Kütüphane, kültür merkezi gibi alanların açılışı gerçekleştiriyoruz. Bunların hiçbirini yapmamız o zamanki mevzuat çerçevesinde mümkün değildi. Ama biz bunlarla yetinmiyoruz. Çünkü belediyelerimiz bizim kalkınma, kentleşme hamlemizin en önemli yüklenicileridir. O yüzden Bakanlar Kurulumuzda belediyelerimizin o kadar yükünü kolaylaştırmak için hangi imkanları vermemiz gerektiğini konuştuk. 5-6 kentimiz Türkiye'nin muhacir yükünün yarısını karşılıyor. Acaba muhacirlerimizi barındıran belediyelerimize hangi imkanları daha verebiliriz. Bunları Bakanlar Kurulunda gündeme getirdik."

- "Türkiye'nin asla hiçbir yeri istila niyeti yoktur"

Hükümetin bir yandan 15 Temmuz hain darbe girişiminin oluşturduğu problemlerle uğraşırken bir yandan da Güneydoğu'da terörün bir daha asla baş kaldıramaması için terörle mücadele ettiğini belirten Kaynak, terör örgütüne asla fırsat vermeden, mücadeleye devam edileceğini bildirdi.

Tüm bunları kararlılıkla yürütürken Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı'nın gerçekleştirildiğini, Musul'da da önemli çalışmaların hayata geçirildiğini aktaran Kaynak, geçtiğimiz günlerde Kızılay ve AFAD aracılığıyla temin edilen 108 tır yardım malzemesinin Gaziantep'ten Musul'a gönderildiğini, dün itibarıyla da bölgeye ulaştırıldığını anımsattı.

Bölge halkının rahata kavuşmasını arzuladıklarına işaret eden Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Suriye'de insanların başına gelenin, Irak'ta ve Musul'da başlarına gelmesin istiyoruz. O yüzden 108 tır kamp malzemesi gönderdik. Orada BM gözetiminde daha önce kurulan 10 kamp vardı. Gıdalarını sağlayalım, orada barınsınlar istiyoruz. Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı'nı yapıyoruz. Suriye'nin içinde Gaziantep, Kilis ve Hatay'ın hemen bitişiğinde zeytinlik dediğimiz bölgede 171 bin Suriyeli var ve bunlar evinden edilmiş vaziyetteler. Bizim yerel yönetimlerimiz oradaki kardeşlerinin de ekmeğini, içme suyunu götürüyorlar. Her gün günlük gıdalarını, taze ekmeklerini ulaştırıyorlar. Cerablus 5,5 yıl sonra 40 bin insanın cıvıl cıvıl neşeli kendi hayatlarını sürdürdükleri bir yer haline geldi. Cerablus'taki bu başarı Allah'ın izniyle Suriye'nin diğer yerlerinde ve belki de Irak'ın kuzeyinde de gerçekleşecek. Türkiye'nin asla hiçbir yeri istila niyeti yoktur. Türkiye 786 bin kilometrelik şehit kanlarıyla sulanmış vatan toprağında insanlarını mutlu ve müreffeh yaşatabilmek için Suriye'de ve Irakta var olmak zorunda. Var olmadığımız takdirde oradan bize terör ve teröristin sirayet ettiğini hep birlikte gördük."

- " Türkiye'nin 5,5 yıldır söylediği bu değil miydi"

Türkiye'nin vizyoner bir lidere sahip olduğunu dile getiren Kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5,5 yıl önceden beri ısrarla söylediği "Suriye'deki güvenli bölge" fikrindeki haklılığının Fırat Kalkanı Harekatı ile ispatlandığını kaydetti.

Kaynak, "Bizler duyarlı toplumlar olarak onları kendi ülkelerinde güvenli bölgelerde tutabilirsek, onlar kendi ülkelerinde kalırlar. Kendi ülkelerinde hayatlarını sürdürecekleri ihtiyaçları karşılayalım, kendilerinden oluşmuş yerel güçleri eğitip donatalım ve kendi ülkelerinde barınsınlar. Türkiye'nin 5,5 yıldır söylediği bu değil miydi? Cerablus gösterdi ki, bu çok doğru bir çalışma ve proje. Allah'a hamdolsun harekatın 88'inci gününe girdik, o günden beri Türkiye'ye sirayet eden asla terörist yoktur, asla kontrolsüz geçiş yoktur, Fırat'ın batısında. Allah'a hamdolsun, Fırat Kalkanı Operasyonu ile ne kadar doğru bir liderlik, ne kadar ufku açık, doğru tespitler etmiş bir liderin olduğu ortaya konmuştur." diye konuştu.

(Sürecek)

Yorumlar