Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, canlı yayına katıldı

- Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: (3) - "(Arakan bölgesi yardımları) Böyle itimat duyulan bir lidere, Recep Tayyip Erdoğan'a sahipseniz size kapıların açılması daha kolay oluyor. Cumhurbaşkanımız da bu süreçte Suu Çi ile bir telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşme sonrasında bize kapılar açıldı" - "Emine Erdoğan Hanımefendi'nin bakan arkadaşlarımız ve aile mensuplarıyla beraber bölgeye gitmesi çok büyük bir farkındalık oluşturdu. Dünyada o ana kadar pek görmezden gelinen bu olaylar makes buldu" - "Kış mevsimi yaklaşıyor, Bangladeş'te 50 bin kişiye battaniye dağıtımını gerçekleştirdik, 300 bin kişiye enerji bisküvisi verdik. Tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını karşılamada büyük eksiklikler var. Bunlar için yerel idarecilerle iş birliği yaparak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle kadınların ve çocukların bu ihtiyaçlarını karşılamak için ayrı bölgeler oluşturuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, canlı yayına katıldı

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Arakan bölgesindeki yardımlarına ilişkin, "Böyle itimat duyulan bir lidere, Recep Tayyip Erdoğan'a sahipseniz size kapıların açılması daha kolay oluyor. Cumhurbaşkanımız da bu süreçte Suu Çi ile bir telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşme sonrasında bize kapılar açıldı." dedi.

Çavuşoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yerleşkesi içinde kalan Yenikapı Mevlevihanesi'nde TRT Haber'in canlı yayınına katıldı.

Arakan'daki kriz nedeniyle yarım milyon insanın göç ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Burada bir amaç var. Anlaşılıyor ki Myanmar'daki askeri güçler burada süpürme harekatıyla beraber bölgeyi Müslüman nüfustan arındırmak, kendileri açısından tırnak içinde söylüyorum 'steril bir alan' oluşturmak istiyorlar. Uluslararası camianın bu noktada daha güçlü ses vermesi gerekirdi." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri ve görüşmeleri sonucunda insani yardımları ulaştırmanın ancak mümkün olduğunu aktaran Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"30'a yakın devlet başkanıyla görüşmek suretiyle oraya dikkati çekti. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin bakan arkadaşlarımız ve aile mensuplarıyla beraber bölgeye gitmesi çok büyük bir farkındalık oluşturdu. Dünyada o ana kadar pek görmezden gelinen bu olaylar makes buldu. TİKA, ilk aşamada bin tonluk bir gıda yardımını gönderdi. Zor şartlarda dağıtım yapmaya çalışıyoruz. Orada bungalov dediğimiz evler yakılmış durumda. Yüz binlerce ev yakılmış durumda. İnsanların bir kısmı dağlara sığınmış, bir kısmı orayı terk etmiş durumda. Yardımların bir kısmı botlarla sağlanıyor."

Çavuşoğlu, yardımların zor şartlar altında ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı bilgisini vererek, çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bangladeş'e sığınanlara da yardımların sürdüğünü aktaran Çavuşoğlu, buradaki kamplarda kalanlar için sıcak yemek hizmeti verdiklerini kaydetti.


- "Binlerce kişiye sıcak yemek dağıtılıyor"

Hakan Çavuşoğlu, Bangaldeş'e sığınanlara yapılan yardımlar için şunları söyledi:

"İlk günlerde her gün 10 bin kişiye pirinç pilavı yapmak suretiyle onların beslenmesini temin ettik. Son dönemde Balukhali ve Kutupalong denilen iki bölgede de günde 20 bin kişilik dağıtım yapıyoruz. Bunu 3-4 kişinin tükettiğini varsayarsak neredeyse günde 60 bin kişiye şu anda sıcak yemek veriliyor. Su için kuyular açmaya başladık. Aynı zamanda pet şişelerle su dağıtımında bulunduk. Kış mevsimi yaklaşıyor, Bangladeş'te 50 bin kişiye battaniye dağıtımını gerçekleştirdik, 300 bin kişiye enerji bisküvisi verdik. Tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını karşılamada büyük eksiklikler var. Bunlar için yerel idarecilerle iş birliği yaparak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle kadınların ve çocukların bu ihtiyaçlarını karşılamak için ayrı bölgeler oluşturuyoruz."

TİKA, AFAD ve Türk Kızılayı'nın bölgede gıda haricinde de yardımları olacağını aktaran Çavuşoğlu, "Arakan'da zor yol alıyoruz. Oradaki idarecilerle iş birliği yapmak durumundayız. Önümüzün açıldığı kadarıyla akut ihtiyaçları karşılamak ve diğer taraftan gezici sağlık ekipleri oluşturmak suretiyle... Salgın hastalıklar var. Ölümler baş gösterdi." diye konuştu.

Çavuşoğlu, zoru kolay kılmak için çaba sarf ettikerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cumhurbaşkanımızın bu noktada Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çi ile yapmış olduğu görüşme neticesinde bu kapılar açılmış oldu. 2012'de bunlara benzer olaylar yaşanmıştı. Yine o zamanlar Emine Erdoğan Hanımefendi gitmişti. Orada bizim bir şehitliğimiz var. 1. Dünya Savaşı'nda esir düşen kardeşlerimizin İngilizler tarafından oraya götürüldüğü ve orada bulunduğu sırada şehit düştüklerini biliyoruz. Önce o şehitliği abad ettik. Sonrasında hem Arakan'daki Müslüman kardeşlerimize aynı zamanda yerel unsurlara da elimizi uzattık. TİKA vasıtasıyla gittiğimiz yerde belli bir ırka, belli bir dili konuşan veya belli bir dine mensup olana yardım etmiyoruz. Aynı zamanda din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin ihtiyaç ne varsa onları yapıyoruz."

Oralara gitme amaçlarının bütün insanlara ulaşmak olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bütün insanlara onurlu bir millet olduklarını hissetirerek yardımları ulaştırdıklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha önce bölgeye yaptıklarının birer refarans olduğunu vurgulayarak, "Siz ne yaparsanız yapın, bu noktada iletişim kanallarını açık tutarak, diplomatik argümanları iyi şekilde kullanarak, her şeyden önemlisi de yaptıklarınızla, ortaya koyduklarınızla ve söylediklerinizle güven telkin eden, itimat kazanmış bir lideriniz varsa oz aman bütün kapılar açılıyor. Ana muhalefetin son zamanlarda kullandığı bir argüman var. BM toplantısında 'Hiç kimse yan yana fotoğraf çektirmek istemiyor.' dedikleri anda bütün fotoğraflar ortaya çıkınca bir mahcubiyet yaşadılar mı bilemiyorum. Böyle itimat duyulan bir lidere, Recep Tayyip Erdoğan'a sahipseniz size kapıların açılması daha kolay oluyor. Cumhurbaşkanımız da bu süreçte Suu Çi ile bir telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşme sonrasında bize kapılar açıldı." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Yorumlar