Başbakan Yardımcısı Akdağ KKTC'de

- Başbakan Yardımcısı Akdağ: - "Türkiye Cumhuriyeti'nin nezdinde KKTC bir göz bebeği mesabesindedir. Göz bebeğimizi nasıl kıymetini biliyorsak, nasıl koruyorsak bizim için KKTC'nin de güvenliği, refahı, huzur içinde olması aynı derecede önemlidir" - "Toplumun değişime hazırlanması konusunda basının çok büyük bir rolü var"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Akdağ KKTC'de

LEFKOŞA (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye'nin her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yanında olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin nezdinde KKTC bir göz bebeği mesabesindedir. Göz bebeğimizin kıymetini nasıl biliyorsak, nasıl koruyorsak bizim için KKTC'nin de güvenliği, refahı, huzur içinde olması aynı derecede önemlidir." dedi.

Akdağ, KKTC ziyareti kapsamında basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Türkiye'nin KKTC ile ilişkilerinin koordinasyonu görevinin kendisini tevdi edildiğini hatırlatan Akdağ, bu vesileyle KKTC'de bulunduğunu ve resmi ziyaretler gerçekleştirdiğini kaydetti.

Akdağ, KKTC ile ilişkilerin koordinasyonu görevi tevdi edildiğinde konuya vakıf birçok kişiyle görüştüğünü belirterek "Bunların amacı aslında benim açımdan üzerime tevdi edilen görevi layıkı ile yerine getirebilmek için meseleyi öğrenmek, doğru teşhis koymak daha sonrada burada bu teşhisle yola devam etmek." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile KKTC arasında 2016-2018 yıllarını kapsayan 3,5 milyar Türk Lirası değerinde bir anlaşma çerçevesinde programların yürütüldüğünü hatırlatarak, "Bütün bunlar bir taraftan yapısal olarak KKTC'yi daha ileriye götürecek ihtiyaçları da karşılamayı amaçlıyor." dedi.

Akdağ, değişimin gerekli olduğu yerlerde toplumun da bunu hazır olması gerektiğinin altını çizerek "Toplumun değişime hazırlanması konusunda basının çok büyük bir rolü var." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin nezdinde KKTC bir göz bebeği mesabesindedir. Göz bebeğimizin kıymetini nasıl biliyorsak, nasıl koruyorsak bizim için KKTC'nin de güvenliği, refahı, huzur içinde olması aynı derecede önemlidir." diye konuşan Akdağ, Rum tarafı ile de görüşmelerin hep bu çerçevede yürütüldüğünü vurguladı.

Akdağ, Türkiye'nin Kıbrıs'taki garantörlük hakkına değinerek, "Bu garantörlükten daha önemlisi bizim yakın bir gönül bağımız var. Bu ülkede yaşayan insanların, KKTC'de yaşayan Türklerin haklarının, hukukunun çiğnenmesine asla müsaade etmeyiz. Hiç kimse aklından böyle bir şey geçirmemelidir." dedi.

Türkiye'nin Kıbrıs meselesinde bir yanlış yapılmasına müsaade etmeyeceğinin altını çizen Akdağ, Türkiye'nin en başından beri maksadının adada huzuru sağlamak olduğunu ve adadaki huzurun da Türkler tarafından bozulmadığını söyledi.

Akdağ, harcananların haricinde 2017'de adada kullanılmak üzere 540 milyon Türk Lirası kaynağın olduğunu belirterek, bu kaynağın verimli projelerle KKTC'de kullanılmasının birinci gaye olduğunu ifade etti.

Türkiye'den KKTC'ye kablo ile elektrik iletilmesi projesini üzerinde yoğun bir şekilde çalışıldığını hatırlatan Akdağ, KKTC'de enerji üretiminin maliyeti yüksek akaryakıt ile yapıldığını ve 2025 yılı itibariyle mevcut enerji ihtiyacının karşılanamaz bir hale geleceğini kaydetti.

Akdağ, 1,6 milyar lira değerindeki proje ile Türkiye'den KKTC'ye su getirildiğini ifade ederek KKTC'de altyapı konusunda yapılması gerekenler olduğunu ve entegre su yönetiminin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

KKTC'de sağlık ve karayolu konusunda da yoğun çalışmaların sürdüğünü belirten Akdağ, KKTC hükümeti ile bu konularda görüşmeleri sürdüreceklerin kaydetti.



Yorumlar