Barzani: PKK'nın Sincar'da bulunmasına karşıyız

Türkiye'ye ziyarette bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, terör örgütü PKK'nın Sincar ve Irak'ın diğer bölgelerinde bulunmasına karşı olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Barzani: PKK'nın Sincar'da bulunmasına karşıyız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, PKK'nın Sincar ve Irak'taki varlığından rahatsız olduklarını ve onaylamadıklarını söyledi. Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Barzani, terör örgütü PKK'nın Irak'ın Sincar bölgesindeki varlığı hakkındaki soruyu yanıtlarken, Sincar'ı şu anda IKBY'nin değil, Irak güvenlik güçlerinin kontrol ettiğini söyledi.

Türkiye'ye ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğine işaret eden Barzani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Türkiye ile ilişkilerinin önemli, tarihi ve stratejik olduğunu söyledi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini kaydeden Barzani, bölgedeki gelişmelere ilişkin fikir teatisinde bulunduklarını söyledi. Barış ve istikrarın bölgede yaşayan herkes için önemli olduğu konusunda Bakan Çavuşoğlu ile mutabık kaldıklarını belirten, Mesrur Barzani, "IKBY'nin Bağdat'la bir anlaşmaya varmak için çok ciddi bir diyalog içinde olduğunu ve bunun bölgenin de çıkarına olacağını (Çavuşoğlu'na) izah ettim. IKBY, Irak'ın geri kalanıyla ticareti geliştirmek için kapı olacak." açıklamasında bulundu.

Güvenliğin bölgede yaşayan herkes için önemli bir kaygı olduğunun farkında olduklarının belirten Barzani, bütün terörist yapılara karşı mücadelenin sürdüğünü ve bu mücadelenin birlikte yürütülmesinin önemli olduğunu vurguladı. Mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerde, Suriye konusuna ilişkin ortak kaygıların da ele alındığına işaret eden Barzani, mültecilerin gönüllü ve güvenli şekilde ülkelerine dönmeleri konusunda, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yürüttüğü iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Barzani, "Hiç kimsenin farklı bölgelere zorla gönderilmeyeceğini duymaktan da mutluluk duyduk." ifadelerini kullandı.

PENCE'İN ERBİL ZİYARETİ

Barzani, ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence'in Erbil ziyaretine ilişkin değerlendirilmesinin sorulması üzerine, "Pence'in Erbil ziyareti, genel hatlarıyla ABD'nin Irak'a ve Kürt bölgesine taahhüdünü ve desteğini yineleyen bir ziyaretti." dedi. 

Öte yandan Barzani, görüşmelerde Türkiye ile IKBY arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliği üzerinde durduklarını kaydetti. 

Yorumlar