Barzani Kerkük için savaşı göze aldı

IKBY Başkanı Barzani, Bağdat merkezi yönetiminin Kerkük'ü almak için hamle yapması durumunda en sert şekilde karşılık vereceklerini söyledi. Barzani açıklamasında "yemin" ifadelerinin de kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Barzani Kerkük için savaşı göze aldı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki referanduma bir aydan daha az bir zaman kala tartışmalar da giderek sertleşmeye başladı. Türkiye, İran ve Bağdat yönetiminin referanduma karşı çıktığı bir dönemde Kerkük'ün de referanduma dahil edilmesi tartışmaları daha da alevlendirdi. Irak merkezi yönetimi ve Türkiye özellikle Kerkük konusunda geri adım atılmasını istiyor. Ancak IKBY Başkanı Mesut Barzani ise kesinlikle geri adım atılmayacağını söylüyor. Barzani yaptığı son açıklamada kesin ifadeler kullanarak Kerkük'ü de referanduma götürmeye kararlı olduklarını belirtti. Barzani, yemin ederek, Bağdat'ın Kerkük'e yönelik herhangi bir hamlesine çok sert bir şekilde karşılık vereceklerini söyledi. 

İngilizce yayın yapan Iraqi News, Mesut Barzani, “Irak merkez hükümeti ile anlaşmazlık içinde olduğu Kerkük ilini ele geçirme yönündeki herhangi bir girişime güçlü bir yanıt vermeye yemin etti" dedi. “Kerkük, Kürttür” ifadesini kullanan Mesut Barzani, “Kerkük’ü güç kullanarak ele geçirmeyi düşünen herhangi bir güç, Kürdistan halkının tümüyle karşı karşıya kalacak. Kanımızın son damlasına kadar savunacağız” uyarısını yaptı.

Haberde Barzani’nin bu yöndeki açıklamalarının üst düzey bir Şii milis liderinin Kerkük’ün 25 Eylül referandumunun kapsamına dahil edilmesi durumunda “Kürdistan'ın düşman olarak görüleceği” yönündeki tehdidinin ardından geldiğine dikkat çekildi.

TÜRKİYE: KERKÜK'ÜN DAHİL EDİLMESİ YANLIŞ

Irak'ın kuzeyindeki referandumla ilgili Türkiye'de son olarak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan açıklama gelmişti. Bakan Bozdağ, bayram için gittiği memleketi Yozgat'ta konuyla ilgili sorular üzerine şu açıklamayı yapmıştı: Kerkük üzerinde pek çok ihtilaflı konu vardır ve bunların hiçbirisi açıklığa kavuşturulmamıştır. Çözüme kavuşturulmamıştır. Hem Kerkük hem bölgenin tamamını kapsayan bu referandumu Türkiye olarak yanlış görüyoruz. Büyük bir tarihi hata olarak görüyoruz. Bölgenin huzursuzluğuna, istikrarsızlığına daha fazla güvensiz ortamların oluşmasına yol açacak büyük bir yanlıştır. Umarız bu yanlıştan dönerler. 

Yorumlar

ihsan demekki abd garanti verdi açık türkiye düşmanı abd sincara girişin incirlik kaspatılsın