Barrosso'nun yeni işi rahatsız ediyor

- Eski AB Komisyonu Başkanı Barroso’nun uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ta üst düzey göreve başlaması nedeniyle emeklilik haklarının elinden alınması istendi

Google Haberlere Abone ol
Barrosso'nun yeni işi rahatsız ediyor

BRÜKSEL (AA) - Eski AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun, uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ta üst düzey göreve başlaması nedeniyle emeklilik haklarının elinden alınması talep edildi.

AB kurumları çalışanları, emeklileri ve vatandaşlardan oluşan “AB için ahlak” grubu, toplam 150 binin üzerinde imza toplayarak hazırladıkları dilekçeyle, uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ta üst düzey göreve başlayan eski AB Komisyonu Başkanı Barroso’nun emeklilik haklarının elinden alınmasını talep etti.

Grup, gün içerisinde, AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konsey Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un makamlarına hazırladıkları dilekçeyi sundu.

Dilekçede, Avrupa kurumlarının daha şeffaf ve vatandaş odaklı olması çağrısında bulunan grup, AB yetkililerinin daha katı mesleki davranış kurallarına uygun şekilde davranmalarını istedi.

Geçtiğimiz günlerde, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de Barroso’nun Avrupa kamuoyunda rahatsızlığa neden olan Goldman Sachs’ta çalışmaya başlama kararı sonrasında etik soruşturma başlatılacağını açıklamıştı. Juncker, bu çerçevede, Barroso’nun Brüksel ziyaretlerinde "VIP" olarak tabir edilen önemli kişi imtiyazlarının da kaldırıldığını duyurmuştu.

AB anlaşmalarına göre, AB Komisyonu eski üyeleri “doğru davranışlar” sergilemezse emeklilik hakları ve imtiyazları ellerinden alınabiliyor.

Eski AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, göreve 22 Kasım 2004 yılında başlamıştı. Toplam iki dönem AB Komisyon başkanlığı görevini yürüten Barroso, 31 Ekim 2014’de görev süresini tamamlamış ve görevi Juncker’a devretmişti. Barroso, AB Komisyon Başkanlığı öncesinde 2002-2004 yılları arasında Portekiz Başbakanlığı yapmıştı.

Öte yandan, Barroso'nun görev alacağı şirket, 2008 yılında ortaya çıkan finansal krizin başlamasında önemli rol oynamıştı.

Yorumlar