Baransu'nun "devletin gizli belgelerini ifşa etme" davası

- Kapatılan Taraf gazetesinin yazarı Baransu ile eski sorumlu yazı işleri müdürü Çoban'ın, "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlıklı haber nedeniyle yargılanmasına devam edildi - Mahkeme heyeti, sanık Baransu'ya son savunmasını yapması için gelecek celseye kadar süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi

Google Haberlere Abone ol
Baransu'nun "devletin gizli belgelerini ifşa etme" davası

İSTANBUL (AA) - Kapatılan Taraf gazetesinin yazarı Mehmet Baransu ile eski sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban'ın, "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlıklı haber nedeniyle "devletin gizli belgelerini ifşa ettikleri" iddiasıyla 30 yıl ikişer aydan 50 yıl altışar aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanmaları sürüyor.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu bulunan Baransu ile sanık Çoban'ın avukatı katıldı. Duruşmada, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nı temsilen (MİT) Hazine avukatı da hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Mahir Merdun, sanık Baransu'nun avukatı Ahmet Emre Bayrak'ın avukatlık görevinden istifa ettiğine dair dilekçe gönderdiğini tutanağa geçirdi.

Söz verilen sanık Baransu, avukatını kendi seçeceğini belirterek, "Ben bir avukatla görüşüyorum. Kendime avukat tutacağım. Barodan avukat görevlendirilmesini istemiyorum. Savunmamı bilgisayarda hazırlamak istiyorum. Cezaevine mahkemenizce savunma hazırlamak için bu konuda yazı yazılırsa bilgisayardan savunma hazırlamam için belli bir saat ayarlıyorlar." dedi.

MGK ve MİT'i temsilen katılan avukat Serhat Kargın ise sanıkların üzerilerine atılı suçlardan cezalandırılmasını istedi.

Son savunması sorulan sanık Mehmet Baransu, avukatıyla birlikte son savunmasını yapacağını belirterek, bu konuda süre verilmesini istedi.

MGK tutanaklarının gizli olduğunu ancak kararlarının gizli olmadığını ileri süren Baransu, "Oda TV davasında benim yargılandığım kararlar orada açıklanmıştır. Bu dava dosyasının celbini istiyorum." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Oda TV dava dosyasının mahkemesinden istenmesi için müzekkere yazılmasına karar verdi.

Sanık Baransu'ya avukatı ile birlikte son savunmasını yapması konusunda gelecek celseye kadar süre verilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aydın tarafından hazırlanan iddianamede, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken, 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararının, Taraf gazetesinin 28 Kasım 2013 tarihli nüshasında Baransu'ya ait "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlıklı haberle manşetten yayımlandığı belirtiliyor.

İddianamede, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Çoban ve Baransu'nun, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ile bilgileri istihsal ve ifşa ettikleri belirtilerek, sanıkların "devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları temin etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri basın yoluyla ifşa etme" suçlarından 30 yıl ikişer aydan 50 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.


Yorumlar