Erdoğan onayladı, YKS baraj düştü

Baraj 140'a mı düştü soruları YKS'ya giren ya da önümüzdeki yıl girmeyi düşünen adaylar tarafından merakla soruluyor. Çünkü, YKS'daki barajı bu yıl aşamayanların sayısı hayli fazla çıktı. Peki, baraj şu anda kaç, düştü mü?

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan onayladı, YKS baraj düştü

Baraj 140'a mı düştü ya AYT ve TYT baraj düştü mü şu anda baraj kaç, düşürülmesi halinde kaç olacak soruları merakla soruluyor. İşte TYT ve AYT baraj puanları ve son gelişmeler: 

YKS 2021 sınavına giren öğrenciler pandeminin de etkisiyle daha düşük puan aldı. Bu nedenle baraj puanını aşan öğrenci sayısı da hayli düştü. Dolayısıyla bu yıl puanlarda da düşüş var. Barajı geçebilenler bu duruma sevinirken; geçemeyenler ise üzgün bir şekilde önümüzdeki yılı beklerken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından yeni bir açıklama geldi. Bahçeli, baraj puanlarının düşürülmesi çağrısında bulundu. Peki, baraj puanı düşürülür mü ya da baraj 140'a mı düştü? 

Baraj 140'a mı düştü?
Baraj 140'a mı düştü?

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu yıl sınava giren 2 milyonun üzerindeki adaydan yüzde 32'si barajın altında kaldı. Bu nedenle pek çok üniversite adayı YKS barajı düşürüldü mü, değişti mi diye araştırmaya koyuldu. Tercih yapmaya hazırlanan adaylar, 2021 YKS'de TYT ve AYT baraj puanı düştü mü, kaç oldu diye merak ederken; barajı geçemeyen aday sayısı göz önünde bulundurularak baraj puanı düşürüldü.

26-27 Haziran'da 3 oturumda yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 416 bin 974 aday girdi. Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon 627 bin 145 aday ve son oturum Yabancı Dil Testi'ne (YDT) 104 bin 917 aday katıldı.

Sınava girip testi çözdüğü halde puan almayan adayların sayısı da yüksek. TYT'de 23 bin 682 kişi hiç puan alamadı. AYT'de ise Sayısal puan türünde 716 bin 638, Sözel'de 688 bin 854, Eşit Ağırlık puan türünde 403 bin 940, YDT'de ise 17 bin 113 öğrenci sıfır çekti.

TYT'ye katılan adayların yüzde 68'i 150 puan ve üzeri alarak barajı geçti. Sınava katılanların yüzde 32'si ise 150 puanın altında kaldı. Barajı geçemeyen bu adaylar üniversiteye yerleşemeyecek.

TYT 2021 baraj puanı: 150 (140'a düşürlmesi gündemde)

AYT 2021 baraj puanı: 180 (160'a veya 170'e düşürülmesi gündemde)

YDT 2021 baraj puanı: 180 olarak belirlendi.

TYT baraj puan 150 oldu. 150 puan ve üzeri alanlar barajı geçtiler. Bu durumda, TYT'den 150 ve üstü puan alan adaylar; TYT ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebiliyor. TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

Geçtiğimiz yıl baraj puanları 180'den 170'e indirilmişti. Fakat bu yıl tekrar 180 olacağı açıklandı.

YKS tercih işlemleri 5-20 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. Adaylar 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan kurallara göre, vatandaşlık numaraları ve şifreleriyle "https://ais.osym.gov.tr" sayfasından ve ÖSYM AİS mobil uygulamasından yapabilecek.Tercih işlemleri, 20 Ağustos Cuma saat 23.59'da sona erecek.

BARAJ DÜŞÜRÜLÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta ATV, A Haber, A Para ve A News ortak yayınında katıldığı programda üniversite sınavına giren ve 180 puan barajının altında kalan gençlere bir şans verilmesi için çalışma yapılmasını istemişti.

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası gözler Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) çevrilirken, Sabah gazetesinde bu doğrultuda bir haber yayınlandı. 'Gençlere müjde' başlığıyla verilen haberde, "YÖK'ün konuyla ilgili çalışmalara başladığı öğrenildi. Barajın 170'e çekilmesi halinde binlerce adayın 4 yıllık okulları tercih etme imkanı doğacak" dendi.

Salgın koşulları ve yüz yüze eğitimin zaman zaman aksaması dikkate alınarak kontenjanların boş kalmamasının amaçlandığı ifade edilen haberde, "Geçen yıl, 4 yıllık bölümler için 180 puan olan baraj benzeri gerekçelerle 170'e düşürülerek binlerce öğrencinin tercih yapmasına imkan sağlanmıştı" hatırlatmasına yer verildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dün (9 Ağustos 2021) kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarda "Salgın dönemi göz önüne alınarak TYT baraj puanın 140'a, AYT baraj puanın da 160'a çekilmesi teklif ve temennimizdir. Üniversiteye girmek için mücadele eden, ama salgın gibi mücbir ve zecri hallerden dolayı hedeflediği puanları elde edemeyen gençlerimize sahip çıkalım" ifadesini kullanmıştı.

Özetlersek; 

Baraj puanı henüz 140'a düşmedi. Sadece MHP Genel Başkanı Bahçeli tarafından öneri olarak sunulmuş durumda. Hükümetin bu dönem değil de önümüzdeki yıl baraj puanını düşürebileceği belirtiliyor; bu konuda YÖK tarafından çalışma yapıldığı, çalışmanın Cumhurbaşkanlığına sunulduğu konusunda son dakika gelişmesi var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay vermesi halinde baraj puanlarını her an düşürülebileceği beklentisi var.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS baraj puanlarını düştüğü haberini Twitter'dan duyurdu. Erdoğan açıklamasında şunları söyledi: 

Genç kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum.

Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır.

Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.


 

Yorumlar

Banu Hani yks puanı 140 a düşücekti yapmamışlar
Sadiha Buslık sınavı
Sadiha Balyemez Baraj 140 mıdü