Baradey'in "darbe" açıklamasına tepkiler

- İhvan'ın siyasi kanadı HAP'ın Dış İlişkiler Komitesi Genel Sekreteri Sudan: - "Baradey niyetinde samimi olduğunu ispat etmek için İhvan ya da muhalif bir oluşuma katılmalı"

Google Haberlere Abone ol
Baradey'in "darbe" açıklamasına tepkiler

KAHİRE (AA) - Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Dış İlişkiler Komitesi Genel Sekreteri Muhammed Sudan, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey'in, ülkede 3 yıl önce gerçekleştirilen darbeye ilişkin açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını ancak niyetinde samimi olduğunu ispat etmesi için İhvan ya da muhalif bir oluşuma katılmasını beklediklerini dile getirdi.

Sudan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Baradey'in ülkede yaşanan "darbe" sürecini değerlendirdiği, Rabia ve Nahda meydanlarındaki gösterilere yönelik müdahaleye karşı çıktığına ilişkin açıklamalarını hatırlatarak, "Baradey, niyetinde samimi olduğunu ispat etmek için İhvan ya da muhalif bir oluşuma katılmalı. Ülkede pek çok muhalif grup bulunuyor, özellikle İhvan ile anlaşması gerekmiyor." dedi.

İhvan'ın, Baradey'in açıklamasını memnuniyetle karşıladığını bildiren Sudan, "Kişinin, doğru yola dönmesi erdemdir ancak bu geri dönüşün samimi olduğu, bazı uygulamalara bağlıdır. Bunlar arasında, Baradey'in Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile askeri konseyin işlediği suçlar için uluslararası mahkeme önünde şahitlik etmesi ve 3 Temmuz'da ülkede yaşananların tam anlamıyla askeri darbe olduğunu söylemesi yer alıyor." diye konuştu.

Sudan, Baradey'in, uluslararası ceza mahkemesi, Afrika Birliği'ne bağlı insan hakları mahkemesi önündeki şahitliğinin, Sisi, eski İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ve diğerlerinin halk karşısında suç işlediğini kanıtlayacağını vurgulayarak, "Baradey'in şahitliği, bu rejimde görev yapmış eski bir sorumlu olarak çok önemli." ifadesini kullandı.

Baradey bir süre önce uzun süren sessizliğinin ardından Mısır'da 2013 yılında gerçekleştirilen darbe akşamına ilişkin açıklamada bulunmuş, "3 Temmuz akşamı, silahlı kuvvetler ile siyasi temsilcilerin yaptığı toplantının gösterileri değerlendirme amacı taşıdığını, toplantının başında, Cumhurbaşkanı Mursi'nin haber verilmeksizin silahlı kuvvetler tarafından gözaltına alındığını duyunca çok şaşırdığını" aktarmıştı.

O dönem Mursi taraftarlarıyla arabuluculuğa katkı sağladığını savunan Baradey, darbe karşıtı gösterilere yönelik kanlı müdahalelerin, olayları farklı bir mecraya savurduğunu belirtmişti.

Baradey, ikinci açıklamasında ise "Fikir suçlularının serbest bırakılması ve gösteri kanununun iptal edilmesi" çağrısı yapmıştı.

Bu açıklamalar, Cumhurbaşkanı Sisi yanlıları tarafından tepki, İhvan ve Devrimin Yarını Partisi gibi muhalifler tarafından ise memnuniyetle karşılanmıştı.

Yorumlar