Bangladeş anlaşmazlıklara diyalog istiyor

Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen, "Bangladeş barışsever bir millet ve anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesini istiyor. Herhangi bir savaş istemiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bangladeş anlaşmazlıklara diyalog istiyor

Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen, "Bangladeş barışsever bir millet ve anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesini istiyor. Herhangi bir savaş istemiyoruz." dedi.

Momen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) için geldiği Türkiye'de AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna- Rusya savaşına değinen Momen, "Bangladeş barışsever bir millet ve anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesini istiyor. Herhangi bir savaş istemiyoruz. Barışın mecburi olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Momen, barış ve istikrarın kalkınma için zorunlu olduğunu dile getirdi.

Küresel bir dünyada birbirine bir hayli bağlı olarak yaşandığını kaydeden Momen, belirsizlikler, kargaşa veya bazı ülkelerde barış olmamasının Bangladeş'i de etkileyeceğini söyledi.

Momen, "Bangladeş, diğer ülkelerin barış ve istikrarına oldukça bağlıdır." dedi.

Suudi Arabistan'da veya Orta Doğu'da bazı belirsizliklerin olması halinde, buralarda çalışan Bangladeşlilerin işlerini kaybedecekleri için kötü hissedeceğini belirten Momen, Avrupa ve ABD'de perakende piyasasındaki bozulmaların ülkenin sanayisini etkilediğine dikkati çekti.

Momen, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin olarak "Hepimizin, bu savaşın sonlanmasını desteklemek için içtenlikle çalışmamız ve sorunları diyalog ile müzakereyle çözmemiz gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'ya uygulanan yaptırımların, Bangladeş'in nükleer güç santrali projesini etkileyip etkilemeyeceğine dair soruya Momen, bunun henüz bilinmediğini belirtti.

Momen, yaptırımların birçok ülkeyi etkileyeceğini düşündüğünü, şimdiden yağ fiyatını etkilediğini söyledi.

Yağ fiyatlarının fırladığına dikkati çeken Momen, Amerikalı tüketicilerin bile yaptırımların sıkıntısını çektiğine işaret etti.

- TÜRKİYE-BANGLADEŞ İLİŞKİLERİ

Momen, ülkesi ile Türkiye'nin ikili ilişkilerinin son yıllarda ivme kazandığını bildirdi.

İkili ticaret hacminin 1,5 milyar dolar olduğunu anımsatan Momen, tamamlayıcı ürünleri olan tarafların hedefinin 2 milyar doları aşmak olduğunu dile getirdi.

Momen, Türkiye'nin, Bangladeş'te yayımlanan Türk dizileriyle herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Türkiye'nin desteğine birçok alanda ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Momen, Türkiye'nin yapı işlerinde oldukça iyi olduğuna değindi.

Momen, Bangladeş'te Türkiye'nin köprü, yol ve otobanlar inşa etmesi için geniş bir faaliyet alanı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin bu tarz projeleri üstlenmesi gerektiğini kaydeden Momen, yaşam standartlarındaki yükselmeyle halkın daha iyi hastaneler istediğine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bangladeş'te bir hastane kurmak istediğine değinen Momen, bunun üzerinde çalışıldığını söyledi.

Momen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın, halkın refahı ve yaşayış tarzının gelişmesine kendilerini adadığını ifade etti.

Savunma alanındaki iş birliğine değinen Momen, ülkesinin önceliğinin savunma ekipmanı almaktan ziyade bu ekipmanın geliştirilmesi için kaynak ayırmak olduğunu belirtti.

Momen, "Güçlü bir savunmanız var, gerekli ekipmanı alıyoruz. Türkiye'nin, bütçeye uygun birçok iyi ürünü var. Buradan (Türkiye'den) biraz aldık ve inşallah daha da alacağız ve Türkiye'nin ürünleri oldukça modern." ifadelerini kullandı.

- ABD YAPTIRIMLARI

Momen, ABD'nin, insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Hızlı Eylem Taburu'na (RAB) 10 Aralık 2021'de uygulamaya başladığı yaptırıma işaret etti.

Söz konusu yaptırımları "talihsiz" olarak niteleyen Momen, Bangladeş ve ABD'nin demokrasiye inandığını belirtti.

Momen, 2000'li yılların başlarında Bangladeş'te terör saldırılarında masum insanların öldüğünü, azınlıkların tehlikede olduğunu ve kadınların tecavüze uğradığını anımsattı.

Bunların üzerinde "Batılı yetkililerin" tavsiyesi üzerine RAB'ı kurduklarını anlatan Momen, ABD'nin yaptırımına konu olan kurumun RAB olduğunun altını çizdi.

Momen, RAB'ın terörizmle etkili bir şekilde mücadele ettiğini ancak aşırıya kaçanlar olduysa buna bakılacağını söyledi.

Önlemler alındığı bilgisini veren Momen, "ABD, harika bir dostumuz." dedi.

Yorumlar