"Bana erkeklerle eşit şartlar sunuldu"

- Dünya Ralli Şampiyonası'nda yarış kazanan tek kadın pilot ve Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu Kadınlar Komitesi Başkanı Michele Mouton: "Erkek ve kadına eşit imkan sunulduğunda bu iş oluyor. Ben başarılı bir rallici olmayı düşünmemiştim, sadece bana verilen imkanı çok iyi değerlendirdim" - "Kadınlar kötü araba kullanır algısı sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada var ama istatistiklere göre en az kaza yapanlar kadınlardır" - "Marmaris Rallisi'ni, FIA olarak istediklerimizin yerine getirilmesi bakımından çok olumlu buldum ancak nihai kararı FIA verecek" - FIA Kadınlar Komisyonu Üyesi Beyza Avcıoğlu: "Sadece trafikte değil, hayatın hemen hemen her alanında kadına karşı ön yargılı tutumları görmek mümkün"

Google Haberlere Abone ol
"Bana erkeklerle eşit şartlar sunuldu"


ANKARA (AA) - İLKNUR YURDAKUL - Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu Kadınlar Komisyonu Başkanı ve Dünya Ralli Şampiyonası'nda yarış kazanan tek kadın pilot Michele Mouton, kadınların erkeklerle eşit imkanlara sahip olması halinde, rallide başarılı sonuçlar alacaklarına inandığını söyledi.

Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) provası niteliği taşıyan Marmaris Rallisi'nde incelemelerde bulunmak ve FIA'ya rapor sunmak üzere Türkiye'de bulunan Mouton, FIA Kadınlar Komisyonu Üyesi Beyza Avcıoğlu ile birlikte AA muhabirine, kadınların otomobil sporlarındaki yeri ve Marmaris Rallisi ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Ralliye başlamasının tamamen tesadüf olduğunu belirten Fransız Mouton, "Ralli pilotu olmayı hiçbir zaman hayal etmedim. Bana büyük bir fırsat sunuldu. Bir arkadaşım yardımcı pilotluk teklif etti. Birkaç yarışmada ona yardımcı oldum. Sonra babam, beni pilot koltuğunda görmek istediğini söyleyerek bir araba aldı." diye konuştu.

Erkek egemen bir spor branşında başarılı olmasının sırrını "eşit şartlarda çalışmak" olarak tanımlayan Mouton, şöyle devam etti:

"Şanslıydım. Bana, erkek egemen bir dünyada, onlarla eşit şartlar sunuldu. Onların arabasıyla benim arabam aynıydı. En iyiyi yapmak, kendimi göstermek tamamen benim elimdeydi. Geride kalan, yapamayan olmayı hiçbir zaman kendime yediremedim. Sonra beni Audi çağırdı, erkek pilotlara sunduğu imkanların aynısını bana da sundu. Bir erkek ve kadına eşit imkan sunulduğunda bu iş oluyor. Ben başarılı bir rallici olmayı hiç düşünmemiştim, sadece bana verilen imkanı çok iyi değerlendirdim. Kayak yapıyordum ve oradaki slalom ile yollardaki viraj, benim için aynıydı. Hız yapmayı çok seviyordum."


- "Asla pes etmedim"


"Elbette yeteneğim de vardı." diyen 66 yaşındaki Mouton, kendisinden sonra Dünya Ralli Şampiyonası'nda yarış kazanan bir kadın pilot çıkmamasıyla ilgili şunları söyledi:

"Kız ve erkeklere tamamen eşit imkanlar verilirse, bu işin olabileceğine inanıyoruz ama tabandan aynı imkanlar verilmezse piramit yükseldikçe, tepede kalan kadın sayısı çok az oluyor. Motivasyon ve çalışmak çok önemli. Elbette bu pahalı bir spor ama babam da beni ralliye yönlendirirken, 'Sana sadece 1 yıl destek olurum, gerisi sana kalmış, başarılı olursan devam edersin' demişti. Ben o hırsla çok çalıştım. Asla pes etmedim."


- "En az kaza yapanlar kadınlardır"


Michele Mouton, kadınların erkekler kadar iyi araba kullanmadıkları yönünde genel bir algı olduğunu vurgulayarak, "Kadınlar kötü araba kullanır algısı sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada var ama istatistiklere göre en az kaza yapanlar, kadınlardır. Önemli olan istemek. Türk kadınlarına tavsiyem, iyi araba kullanmak istiyorlarsa üstüne gitmeleri ve bunun için savaşmalarıdır." diye görüş belirtti.

Dünya Ralli Şampiyonası öncesi Marmaris Rallisi'nde yaptıkları incelemeler sonunda, ekibiyle birlikte FIA'ya bir rapor sunacak olan Mouton, "Yarışta tüm etapları birkaç kez üzerinden geçerek gördük. Çok titiz bir çalışma yaptık. Genel olarak güvenlik, yaklaşım çok iyiydi. Marmaris Rallisi'ni, FIA olarak istediklerimizin yerine getirilmesi bakımından çok olumlu buldum ancak nihai kararı FIA verecek." değerlendirmesinde bulundu.


- Beyza Avcıoğlu: "İsteyin, asla vazgeçmeyin"


FIA Kadınlar Komisyonu Üyesi Beyza Avcıoğlu da Türkiye'de trafikte kadınlara karşı oluşan ön yargıyı aşmak için çalıştıklarını belirterek, "Nasıl bu noktaya geldiğimiz, ülkemizde kadına bakış açısıyla da çok alakalı. Sadece trafikte değil, hayatın hemen hemen her alanında kadına karşı ön yargılı tutumları görmek mümkün." dedi.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Kadınlar Komisyonunun da bu konuyla ilgili projeler ürettiğini dile getiren Avcıoğlu, "Kadın gibi sür şeklinde adlandırdığımız projelerimiz olacak. Aslında kadın temkinli, güvenli kullanıyor. Erkek arkasında kalıp sollamakta zorlandığında böyle bir ön yargı geliştiriyor. Oysa her şeyin başı güvenlik. Kadın da hayata, ailesine, çevresine hep güvenle yaklaşan, güven aşılayan bir varlık. İnşallah bu algıyı aşacağız." diye konuştu.

TOSFED Kadınlar Komisyonu olarak, bu spor branşında kadınlara yol açabilmeyi amaçladıklarını ve çok güçlü bir ekiple çalıştıklarını dile getiren Avcıoğlu, "Çok disiplinli çalışıyoruz. Çok güzel projeler ürettik. Çocukların otomobil sporları, trafik konusunda doğru bilinçlenmesi ve kadınları bu spora yönlendirmekle ilgili çalışmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.







Yorumlar