Balyoz'da 350 bin liralık tazminat 75 bin liraya indirildi

Balyoz davasından tutuklu kaldığı süre için devlete açtığı tazminat davasından kazandığı 350 bin lirayı az bulan eski subay, açtığı itiraz davasında verilen kararla şoke oldu. Mahkeme 350 bin lirayı çok bularak tazminat davasında 75 bin liraya hükmetti. Balyoz davalarında daha önce bazı mağdurlara 1 milyon liraya yakın ödemeler yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Balyoz'da 350 bin liralık tazminat 75 bin liraya indirildi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Balyoz davası sanıklarından eski Albay Hanifi Yıldırım, tutuklu bulunduğu süre için kazandığı tazminatı az bulunca verilen miktardan da oldu. Yıldırım, tutuklu bulunduğu 45 ay için devletten 350 bin lira tazminat kazandı ancak tazimnatı az bularak itirazda bulundu. Mahkeme, yapılan itirazda beklenenin aksine farklı bir karar verdi. Yıldırım'a verilen 350 bin liralık tazminatı çok bulan mahkeme 75 bin lira tazminata hükmetti. 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu Albay Hanifi Yıldırım, iddiaya göre kurduğu bir tim ile Fatih Camii’ni bombalayıp ülkede kaos çıkaracak, böylece darbe fitilini ateşlemiş olacaktı. Avukatı Ramazan Bulut’a göre parlak bir kariyer sahibi olan ve generalliğe terfi edecek olan Hanifi Yıldırım, “FETÖ’nün Balyoz davasında kurduğu kumpasın mağduru” oldu. Adı cami bombalayacak askerler listesinin başına yazıldı ve hayatı karardı.

Gazete Habertürk'ten Zülfikar Ali Aydın'ın haberine göre Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz sanıkları hakkında verdiği beraat kararlarından sonra Yıldırım da avukatı Ramazan Bulut ve Ziya Kara aracılığıyla Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Başvurusuna maddi ve manevi kayıplarını gösteren doktor raporları dahil tam 22 belge ekledi. Mahkeme, Yıldırım’a, cezaevinde kaldığı her gün için 100 TL olmak üzere toplam 350 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Yıldırım ve avukatları, tazminat miktarının “çektikleri acı ve ıstırap” karşısında yetersiz olduğu gerekçesiyle karara itiraz etti. Dosya, yeni kurulan istinaf mahkemelerinin bulunduğu Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne gitti. Ancak mahkemeden beklemedikleri, şok bir karar çıktı. Mahkeme, 350 bin TL’lik tazminat için “Çok” dedi ve Yıldırım’ın alacağı tazminat miktarını 75 bin TL’ye düşürdü. Mahkeme kararında miktarın çok olduğunu başka bir Yargıtay kararına atıfta bulunarak özetle şöyle anlattı: “Manevi tazminat belirlenirken objektif bir ölçü yoktur. Verilecek tazminatın hakkaniyet ölçüsünü aşmayacak bir şekilde, hak ve nesafet kurallarına uygun makul bir miktar olarak tayin ve tespiti gerekirken, bu ölçülere uymayacak emsallerin üzerinde tayin edilmiştir.”

HAPİSTEKİ 1 GÜNÜ İÇİN 56 TL’ye HÜKMEDİLDİ

Mahkemenin kararıyla, Hanifi Yıldırım’ın cezaevinde kaldığı her gün için 56 TL ödenmesine hükmedilmiş oldu. Hanifi Yıldırım da ailesi de karara tepki gösterdi. Yıldırım’ın avukatı Ramazan Bulut, tepkisini “Kararı veren hâkimlere soruyorum. Günlük 56 TL karşılığı, bırak hapis yatmayı acaba kaç saat fazla mesai yaparlar?” diye dile getirdi.

Yorumlar