Balyoz planı davası eski hakiminin FETÖ davası

- Tutuklu sanık Ali Efendi Peksak'ın, "darbeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından yargılanmasına devam edildi - Duruşmada, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki FETÖ davası kapsamında tutuklu yargılanırken etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak tahliye edilen eski hakimler Dursun Ali Gündoğdu ve Mehmet Hamzaçebi'nin tanıklığına başvuruldu

Google Haberlere Abone ol
Balyoz planı davası eski hakiminin FETÖ davası

İSTANBUL (AA) - "Balyoz Planı" davasının eski hakimi Ali Efendi Peksak'ın, "darbeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü (FETÖ) üyeliği" suçlarından yargılandığı davada, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan FETÖ davası sanığı eski hakimler Dursun Ali Gündoğdu ve Mehmet Hamzaçebi'nin tanıklığına başvuruldu.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki üçüncü duruşmaya, tutuklu sanık Ali Efendi Peksak, ceza infaz kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Duruşmaya, haklarında beraat hükmü kurulan emekli subaylar Kadir Sağdıç, Suat Aytın, Kubilay Aktaş, Ali Sadi Ünsal, Ahmet Küçükşahin katılırken, CHP müdahil CHP Milletvekili Dursun Çiçek, Çetin Doğan ve Faruk Oktay Memioğlu'nu avukatları temsil etti.

Davaya daha önceki celselerde müdahil olma talebinde bulunan Mustafa Kemal Tutkun, Cemal Temizöz, Ali Sadi Ünsal, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Nedim Ulusan, Deniz Cora ve Engin Baykal da duruşmada hazır bulundu.

- Balyoz Planı davası sanığı 12 kişi müdahil oldu

Daha önceki duruşmada alınan ara karar gereği zorla getirilmesine karar verilen, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen "Selam Tevhid kumpas" davasında tutuklu yargılanırken etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak tahliye edilen eski hakimler Dursun Ali Gündoğdu ile Mehmet Hamzaçebi'nin duruşmaya geldiği belirtilerek, tanıklıklarına başvurulacağı kaydedildi.

Müdahillik taleplerinin alınmasının ardından karar veren mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimaline binaen eski Balyoz Planı davası sanıkları Mustafa Kemal Tutkun, Cemal Temizöz, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Deniz Cora, Engin Baykal, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Çetin Doğan, Ahmet Zeki Üçok, İzzet Ocak, Faruk Oktay Memioğlu ve Nedim Ulusan'ın müdahilliğine hükmetti.

- FETÖ davası sanıkları eski hakimlerin tanıklığı

Tanık olarak bilgisine başvurulan eski hakim Dursun Ali Gündoğdu, sanık Peksak'ı staj döneminden beri tanıdığını ve cemaatle ilgili bağlantısı olduğu konusunda net bir bilgisi olmadığını belirterek, "Bana anlattığı kadarıyla vefat eden eşinin cemaatle bağlantısı varmış. Eşi nedeniyle cemaate sempatisi olduğunu bana söylemişti. Ben 2012 yılına kadar İstanbul'da cemaat olarak adlandırılan yapının sohbetlerine katıldım, Ali Efendi Peksak'ı hiçbir şekilde sohbetlerde görmedim. Bizim grupta değildi, başka grupta olup olmadığını bilmiyorum. Sanığın Balyoz davasında diğer üyeleri etkileme, görüşlerini değiştirme ya da kararı etkileme şeklinde baskı kurduğuna dair bir şeye tanık olmadım." dedi.

Eski Kafes Eylem Planı davasının görüldüğü dönemin özel yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hakimlerinden tanık Mehmet Hamzaçebi ise sanıkla beraber Kadıköy Adliyesi'nde staj yaptıklarını ve kendisine cemaatten olduğunu söylediğini kaydederek, şunları anlattı:

"Sanığı bizimle aynı yerde staj yapan Mehmet Ali Uysal aracılığıyla tanıdım. Staj döneminde cemaatten olan hakim savcı adaylarının, kendi aralarında dörderli beşerli gruplar halinde sohbetleri oluyordu. Sanığın da sohbetleri olabilir, tam hatırlamıyorum. Ama sanığın cemaatten olduğunu biliyordum, sohbete gidip gitmemesi önemli değildir. Balyoz davasında örgüt tarafından sanığa bir talimat verilip verilmediğini bilmiyorum. 2012 yılında benim cemaate bakışım değişti. Cemaatle aramda sorun vardır. 2012 yılında Bank Asya Genel Müdürü'ne ceza verdiğim için beni düşman ilan etti ve telefonlarımı dinletmeye başladı.

Kendi çalıştığım mahkemede 5 No'lu harddisk olarak bilinen Ergenekon ve Balyoz davasıyla ilgili önemli delil sayılan diskin TÜBİTAK'ta incelenmesi için heyet başkanı ve diğer üyeyi ikna etmiştim. İki buçuk sayfa bir müzekkere dahi hazırladım. 10. Ağır Ceza Başkanı Ömer Diken'e de 'Kendisinin de gönderebileceğini' söyledim. Bana, 'TÜBİTAK'a göndermenin şüpheli olabileceğini' söyledi. Müzekkere yazdıktan 1,5 ay sonra HSYK tarafından görevden alındım ve teamüllere aykırı olarak asli ceza mahkemesinde görevlendirildim."

- "Akif Hamzaçebi'nin akrabasıyım"

Tanık Hamzaçebi, özel yetkili mahkemede çalışmak istemediğini ve görev yaptığı sırada mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun özellikle Kafes olarak bilinen davada heyette yer almasını istediğini belirterek, "Zira ben CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin akrabasıyım. Kendisinin askerlerle ilişkisi sebebiyle benim heyette yer almamı istedi." ifadesini de kullandı.

Beyanı sorulan sanık Ali Efendi Peksak ise kesinlikle ByLock kullanmadığını ve ByLock raporunda çelişkiler bulunduğunu öne sürerek, "Yeni bilirkişi raporu alınmasını ve ByLock delilinin dosyadan çıkarılmasını talep ediyorum. MİT raporunu düzenleyenler de tanık olarak dinlenilmelidir. Tahliyemi istiyorum." dedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığına göre tutuklu sanığın bu halinin devamına karar verirken, tanık olarak dinlenilmesine karar verilen eski hakim Mehmet Erdoğan ile ilgili talimat yazısının beklenilmesine hükmetti.

Diğer talepleri reddeden heyet, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İddianamede, sanık Ali Efendi Peksak'ın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapılanması içerisinde bilerek ve isteyerek yer aldığı, ByLock kullanıcısı olduğu, örgütün nihai amacı doğrultusunda süreklilik arz eden eylemleriyle örgütü üyesi olduğu belirtiliyor.

Sanığın kapatılan özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine atandığı aktarılan iddianamede, sahte/hukuka aykırı delillere dayanan kurgu Balyoz Planı yargılamasının Peksak'ın da içinde bulunduğu mahkeme heyeti tarafından gerçekleştirildiği vurgulanıyor.

İddianamede, sanığın, "anayasal düzeni, hükümet ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.




Yorumlar