Ballon d'Or (Altın Top) kim aldı, 2022 kazanan isimler listesi açıklandı

Ballon d'Or (Altın Top Ödülleri) 2022 ödüllerinin sahipleri belli oldu. Ödül alanlar arasında en dikkat çeken isim ise Karim Benzema oldu. Benzema yılın en iyi futbolcusu seçildi.

Google Haberlere Abone ol
Ballon d'Or ödülü kazananlar belli oldu

Ballon d'Or'u kim aldı, 2022 yılı Ballon d'Or kazananlar kimler sorusu cevabını buldu. Dünyanın en iyi futbolcusunun seçildiği 2022 Ballon d'Or ödül töreni sona erdi. Paris'in ev sahipliği yaptığı dev organizasyonda yılın en iyi futbolcusu belli oldu. 

Dünyanın en iyi futbolcusunun seçildiği Ballon d'Or ödülünün bu yılki kazananı açıklanıyor.

Ballon d'Or 2022'de şimdiye kadar açıklanan sonuçlar:

Yılın en iyi kadın futbolcusu: Alexia Putellas

Yılın en iyi genç futbolcusu: Gavi

Yılın kalecisi: Thibat Courtois

Yılın en iyi forveti: Robert Lewandowski

Socrates ödülü (En yardımsever): Sadio Mane

Yılın kulübü: Manchester City

Yılın futbolcusu: Karim Benzema

BALLON D'OR NEDİR?

Avrupa Yılın Futbolcusu Ödülü olarak bilinen "Ballon d'Or" ("Altın top"), her yıl, bir önceki sezonda yerel ligler ve kıta kupalarında en başarılı performansı gösterdiği birçok spor yazarının oylaması ile kabul edilen oyuncuya verilen ödüldür. Ödül fikri, ilk kez 1956 yılında Fransız futbol dergisi France Football başyazarı Gabriel Hanot'un iş arkadaşlarından yılın en iyi futbolcusunu oylamalarını istemesiyle ortaya çıkmıştır. 1956 yılında ödülü ilk kazanan kişi Blackpool futbolcusu Stanley Matthews oldu.

İlk olarak gazetecilerin sadece Avrupa kulüplerinde oynayan Avrupalı oyunculara oy vermesine izin verilmişti. Bu nedenle Avrupa'da oynayan fakat Avrupalı olmayan Diego Maradona ve hem Avrupalı olmayıp hem de Avrupa'da futbol oynamayan Pelé gibi oyuncular bu ödüle aday olamadı.

1995 yılında bir Avrupa kulübünde oynayan fakat Avrupalı olmayan oyuncuların da ödüle aday olmasına izin veren bir kural değişikliği yapıldı. Bu değişikliğin ardından aynı yıl, Milan'da oynayan Liberyalı George Weah ödülü kazandı ve Avrupa dışından ödül kazanan ilk oyuncu oldu.

2007 yılında dünya genelindeki tüm oyuncuların ödüle aday olabilmesi sağlandı ve oy veren gazeteci sayısı da artırıldı. Ödül, 2006 yılında 52 Avrupalı gazetecinin oylarıyla belirlenirken; 2007 yılı birincisi, dünya çapında 96 gazetecinin oylarıyla seçildi.

Ödülü en çok kazanan oyuncu 7 kez ile Lionel Messi'dir. Messi ayrıca, 2009-2013 yılları arasında aldığı ödüllerle, ödülü 4 kez üst üste kazanan tek oyuncudur. Hollandalı,Arjantinli ve Almanlar yedişer kez ile ödülü en çok kazanan milliyetler olurken, İtalyan kulüpleri Juventus ve Milan altışar farklı oyuncunun aldığı sekiz ödülle, ödülü kazanmış en çok oyuncuya sahip takımlardır.

2010 yılında, Ballon d'Or ile FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülleri birleştirilerek, her yıl dünyanın en iyi futbolcusuna FIFA Ballon d'Or ödülü verilmeye başlandı. 2015 yılında France Football ile FIFA arasındaki ortaklık sona ermiş, 2016'dan itibaren ödülü yine sadece France Football dergisi vermeye başlamıştır. (Kaynak: Wikipedia)

Yorumlar