Balfour Deklarasyonu'na tepkiler

RABAT (AA) - Filistin İçin Fas Koalisyonu, İngiltere'den Balfour Deklarasyonu nedeniyle Filistinlilerden özür dilemesini talep etti. Faslı 14 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşan koalisyon, İngiltere Başbakanı Theresa May’e...

Google Haberlere Abone ol
Balfour Deklarasyonu'na tepkiler

RABAT (AA) - Filistin İçin Fas Koalisyonu, İngiltere'den Balfour Deklarasyonu nedeniyle Filistinlilerden özür dilemesini talep etti.

Faslı 14 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşan koalisyon, İngiltere Başbakanı Theresa May’e mesaj gönderdi.

Koalisyon tarafından basın mensuplarıyla paylaşılan mesajda, "İngiltere Başbakanı Therasa May’den ülkesinin Balfour Deklarasyonuna destek vererek siyonist varlığı güçlendirdiği için Filistin halkından özür dilemesini bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Balfour Deklarasyonunun sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiği belirtilen mesajda, "İsrail olarak adlandırılan oluşumun yasa dışı olduğu ilan edilerek, Filistinlilerin özgürlük, geri dönüş ve tazminat haklarının iade edilmesini bekliyoruz." denildi.

Balfour Deklarasyonu ile İngiltere’nin başta Filistin olmak üzere Lübnan, Suriye, Ürdün, Mısır ve Irak halklarına karşı işlenen suçlardan da sorumlu olduğu kaydedilen mesajda, "Siyonist çetelerin on yıllardır işlediği suçların baş müsebbibi İngiltere'dir. Filistin davası, Faslıların vicdanında ve hafızasında ulusal bir mesele olarak yerini korumaya devam ediyor. Uluslararası alanda destek gören siyonistlerin terör eylemlerine rağmen zafer Filistin halkının olacak." ifadeleri kullanıldı.

- Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, bu desteği siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.

Yorumlar