Bakteriler metan gazı üretir mi?

Bakteriler metan gazı üreticisi mi yoksa tüketicisi mi soruları merakla soruluyor. Bakterilerin insan vücudunda ürettiği metanın insana zararları konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Bakteriler metan gazı üretir mi?

Bakteriler metan gazı üretir mi, metan üreten bakteriler zararlı mı ya da ürettikleri metan insan vücuduna zararlı mı faydalı mı soruları merakla soruluyor. 

Bakterilerin metan üretip üretmediği konusu bilim dünyasında yer yer tartışılan bir konudur. 

METAN GAZI NEDİR?

Metan, kimyasal formülü CH4 (Karbon ve 4 Hidrojen atomu) olan bileşiktir. Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Doğal gazın bir bileşenidir ve önemli bir yakıttır. Oksijenin varlığında bir mol metanın yanmasıyla bir mol karbondioksit ve iki mol su ve 55.5 MJ/kg ısı açığa çıkar: CH4 + 2 O2 → CO2 + 2H2O+55.5 MJ/kg

Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir. 1750'den beri Dünya'nın atmosferik metan konsantrasyonu yaklaşık %150 oranında arttı ve uzun süren ve küresel olarak karışan sera gazlarının toplam radyasyon zorlamalarının %20'sini oluşturuyor. (bu gazlar su buharı içermiyor; Sera etkisinin en büyük bileşeni).

Metan, Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından biridir. Ayrıca çöplerdeki metandan yakıt elde edilebilir. Doğal metan gazları atmosfere zarar vermez.

Metanojen bakteri(arkelerde) metan üretimi yapar. Bu canlı türü zorunlu anaerob bakteridir.

METAN GAZI ÜRETİMİ NASIL OLUR?

unun için öncelikle hayvan atıkları hammadde olarak hazır edilir. Biyogaz üretiminde şu birimler bulunur: Fermantör, karıştırıcı, ısıtıcı, vana ve pompa. Anaerobik çürütücü bakteriler bu üretim sürecinde fermantöre sokulur ve metan gazı ortaya çıkar. Fermantasyon kesikli ya da sürekli şekilde olabilir. Sürekli fermantasyonda organik atıklar fermantöre her gün verilir. Böylece gaz sürekli bir şekilde imal edilir. Kesikli fermante üretimde ise organik madde fermantasyon sonunda metan oluşturunca, fermantör yeniden organik maddeyle doldurulur.

Metan gazı topraktan ve vücudumuzdan çıkar. Zehirli değildirve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Ancak çok patlayıcıdır veasfiksasyonla (oksijensiz kalma) ölüme yol açabilir. Metanla ilgili tehlikelerlenasıl başa çıkılacağını anlamak önemlidir.

BAKTERİLER METAN GAZI ÜRETİR Mİ?

Bakteriler insan vücudunda, bağırsaklarda özellikle, metan gazı üretir. Ancak burada üretilen metan gazı bazen insan sağlığına zararlı olabiliyor. Uzmanlar bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor. İnsan karnında yaşanan şişkinliğin en büyük nedenlerinden biri bu metan üretimidir. Başta kadınlarda olmak üzere göbek bölgesinde yaşanan şişkinliklerin birçoğu bağırsaklarda üretilen metan gazıdır.

Gaz ve şişkinliğin günlük hayatı olumsuz etkilediğini, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görüldüğünü belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, gaz ve şişkinliğin sebebinin bağırsak bakterileri olduğunu söyledi.

İnce bağırsaktaki bakterilerin aşırı çoğalmasının gaz ve şişkinliğe neden olduğunu söyleyen Alagözlü, “Bağırsaklarımızdaki bakteri bozukluğu, özellikle vücudumuzdaki hidrojen ve metan gazının aşırı üretimine yol açıyor. Metan üreten bakteriler daha çok kabız yaparken, hidrojen üreten bakteriler ise daha çok ishal yapıyor. Metan üreten bakteriler hem bağırsak geçiş zamanını uzatır hem deobezite üzerinde de olumsuz etkileri olur” diye konuştu.

Huzursuz Bağırsak Sendromu’nda bağırsak mikrobiyotasının bozulduğuna işaret eden Prof. Dr. Alagözlü, “Stres ve anksiyete ön plandadır. Beyin bağırsakları, bağırsaklar da beynimizi vagus siniri aracılığıyla çift yönlü etkiler. Karın ağrısı değişmez bir bulgudur. Bu sendromdason 3 ay içinde haftada en az bir gün karın ağrısı vardır. Karın ağrısının dışkılama sonrası geçmesi en önemli özelliğidir. Ağrıyla birlikte şişkinlik, kabızlık ve/veya ishal görülebilir. Bu hastalarda oluşan bağırsak gazına karşı aşırı duyarlılık vardır. Gazla gerilen bağırsaktaki sinir uçları aşırı uyarılır ve karın ağrısı meydana gelir. Tedavi çok yönlüdür. Bazen mide ve bağırsaklarda aşırı miktarda biriken gaz nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı da yapabilir. Bu nedenle bu tür hastalar, acil kliniklere bu şikayetlerle başvurabilirler” dedi.

BAĞIRSAKLARDAKİ METAN GAZINA KARŞI NE YAPILMALI

Vücuttaki gaz ve şişkinliği azaltmak için günde yarım saat hafif terleten yürüyüş şeklinde fiziksel aktivite yapmamız gerektiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, gaz ve şişkinliğe karşı şu önerilerde bulundu:

“Yemekleri belirli saatlerde yemeye özen göstererek sindirim sistemimizi ritmini dengelemeliyiz. Dışkılamamızı günün aynı saatinde yaparak bağırsak eğitimi sağlamalıyız. Safra veya pankreas bozukluğu gaz, şişkinlik yaratabilir. Kontrol ettirmeliyiz. Hava yutmayı önlemeliyiz. Sakız çiğnemek, pipetle bir şeyler içmek, hızlı bir şekilde yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sigara içmek, yiyecekleri çiğnemeden yutmak, az çiğnemek gibi eylemler yüzünden yutulan hava miktarı artar. Bazen psikojenik olarak hava yutmaya bağlı istemsiz geğirmeler olabilir. Bunlara dikkat etmeliyiz. Kabızlık, gaz ve şişkinliği artırır. Kabızlık için fiziksel aktivite, en az günde 2 litre su içmek gerekir. Bu konuda doktorunuzdan destek almanız önemlidir. Çünkü kabızlık çeşitlerinin bilinmesi gerekir. Gaz, şişkinlik gibi intolerans yapan gıdaları diyetinizden çıkararak kendinizi test edin. Mısır şurubu, gıda katkı maddeleri, pestisit, genetiği değiştirilmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız.”


 

Yorumlar