"Bakırhan: 'Artık Top Erdoğan'da, Öcalan Tarihi Bir Çağrı Yapacak'"
Dem Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, Öcalan'ın önümüzdeki günlerde tarihi bir çağrıda bulunacağını, sonrasında ise hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adımlar atması gerektiğini savundu.
Dem Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) grup toplantısında yaptığı konuşmada, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın önümüzdeki günlerde tarihi bir çağrı yapacağını belirtti. Bakırhan, iktidarın bu süreçte sorumluluk alması gerektiğine dikkat çekerek, “Artık top Erdoğan’da” ifadelerini kullandı.
"BARIŞTA ISRAR GÜÇLÜ BİR İRADEYLE MÜMKÜNDÜR"
Toplantıda konuşan Tuncer Bakırhan, süregelen sürecin barış ortamına evrilmesi gerektiğini vurguladı. Bakırhan, şu ifadeleri kullandı:
"Bu sürecin bir barış sürecine evrilmesini istiyoruz. Bu tarihi fırsatı, güvenlikçi ve zehirli bir dille bozmamak gerekiyor. Bugün toplumsal uzlaşıya ihtiyaç var. Demokratik uzlaşıyla Kürt sorununa rasyonel bir çözüm bulma arayışındayız. Barış Kürt halkının boynuna basarak olmaz. Her koşulda barıştan yanayız diye bunu güçsüzlük olarak algılayan zihniyeti reddediyoruz. Barışta ısrar güçlü bir iradeyle mümkündür. Biz barışı devletin zafiyeti olarak da görmedik, görmeyiz. Barış şiddetin, şantajın, tehdidin gölgesinde değil, demokrasinin ışığıyla korunur."
Bakırhan, barış sürecinin güçlenmesi için güven artırıcı adımlar atılması gerektiğine dikkat çekerek, hükümete çağrıda bulundu:
"Daha neyi bekleyelim, daha kaç genç toprağa düşsün? Bu ülkenin kaynaklarının daha ne kadarını savaş baronlarına aktaralım?"
"100 YILDIR İRADE GASPİ YAPTINIZ"
Konuşmasında Türkiye'nin demokratikleşme sürecine de değinen Bakırhan, geçmişten günümüze yaşananları eleştirerek, şu sözleri kullandı:
"100 yıldır irade gaspı yaptınız, biz her seçimden büyüyerek çıktık. Demokratik siyaset mücadelemizi daha çok büyüttük. Köylerimizi boşalttınız, milyonları yerinden ettiniz. Kimliğimiz ve mücadelemizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Hükümet demokrasi ve hukuk üstünlüğü için neden adım atmıyor? Neyi bekliyor? İktidarı durduran nedir? Kimseden bir şey beklemeden Kürtlerin eşit yurttaşlık hakkını ne zaman tanıyacak? Türkiye'yi ne zaman demokratikleştirecek sorusunu bu ülkede yaşayan herkes iktidara sormalıdır."
"ÖCALAN TARİHİ ÇAĞRI YAPACAK"
Konuşmasının önemli bir bölümünde Abdullah Öcalan’ın yapacağı çağrıya dikkat çeken Bakırhan, bu çağrının önemine vurgu yaptı:
"Öcalan önümüzdeki günlerde tarihi bir çağrı yapmaya hazırlanıyor. Kısa bir sürede bu tarihi çağrıyı da yapacak. Bu çağrıyı önemsiyoruz, destekliyoruz, arkasındayız. İktidarı da bu tarihi çağrıya uygun şekilde rolünü oynamaya çağırıyoruz. Sayın Bahçeli yürütmenin başı değil. Yürütmenin başındaki Erdoğan'a büyük adım düşüyor. Artık top Erdoğan'da. Milyonlar artık demokratikleşme gelsin diye bekliyor, güven artırıcı adımların atılmasını bekliyoruz."
Dem Parti’nin barış ve demokrasi vurgusuyla yoluna devam edeceğini belirten Bakırhan, şu ifadeleri kullandı:
"Oyalanmak yerine tarihe cesur bir lider olarak geçin. Bizler eşit bir yaşamdan yanayız. Yönümüz ve istikametimiz barış ve demokrasi yoludur. Her şeye rağmen bu yolda cesaretle yürümeye devam edeceğiz."
Toplantıda yapılan bu açıklamalar, Türkiye'nin siyasi gündeminde yankı uyandırdı. Tuncer Bakırhan’ın ifadeleri, hem iç politikada hem de demokratikleşme süreçleri kapsamında geniş çapta değerlendiriliyor.
Yorumlar