Bakanlar Zeybekci ve Özlü, Denizli'de

- Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "Birileri, bu ihanet dalgasının arkadan geleninin ekonomik dalga olacağını söyleyebilirler, vız gelir tırıs gider, bunu da açıkça söylüyorum" - “Türkiye’deki tüm ihracatçıların e-ticaret için önlerini açıyoruz. Dünyadaki Alibaba gibi e-ticaret sistemlerine üyeliği de biz karşılayacağız” - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: - “272 olan Ar-Ge merkezi sayısını ilk aşamada 500’e, bilahare bine çıkarmayı hedefliyoruz. Ar-Ge Reform Paketiyle birlikte tüm mazeretlerin önü kapanmıştır”

Google Haberlere Abone ol
Bakanlar Zeybekci ve Özlü, Denizli'de

DENİZLİ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bazı kesimlerin 15 Temmuz'da yaşanan ihanet girişiminin arkasından ekonomi alanında benzeri bir girişimin de yaşanacağını iddia ettiğini belirterek, "Vız gelir tırıs gider, bunu da açıkça söyleyeyim." dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki konferans salonunda düzenlenen Ar-Ge Reform Paketi Bilgilendirme toplantısına katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Zeybekci, Denizli’nin son yıllarda elde ettiği ihracat başarısına dikkat çekerek artık katma değeri artırmanın ve yeni bir hikaye yazmanın zamanının geldiğini, ülke olarak 1,5 dolar olan ortalama ihracat fiyatının 2,5-3 dolarlar seviyesine çıkması gerektiğini belirtti.

Katma değeri yüksek alanlara geçme hedefi kapsamında Ar-Ge’nin milli gelirden aldığı payı 2 kat artırdıklarını ancak bunun yeterli olmadığını aktaran Zeybekci, yüzde 0,5’den yüzde 1’e çektikleri bu payın rakip ülkelerde yüzde 3 seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

Tüm imkanları zorlayarak bir Ar-Ge seferberliği başlatıldığına işaret eden Zeybekci, henüz Ar-Ge merkezi bulunmayan Denizli’de 30 şirketle görüşme yapıldığını, yıl sonuna kadar merkezlerin kurulmasını beklediklerini kaydetti.

- "Vahşi paylaşım dönemi"

Dünyanın "vahşi şekilde" yeniden dizayn edildiği, paylaşılarak bölündüğü bir dönemden geçtiklerini, 15 Temmuz’da yaşananların da bu çerçeveden okunması gerektiğini dile getiren Zeybekci, bunun 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül gibi bir darbe girişimi değil bir işgal girişimi olduğunu, bu resmin artık daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Türkler’in "dualı" bir millet olduğunu, tarihi boyunca hiç diz çökmediğini belirten Zeybekci, Göktürk kitabelerine atıfta bulunarak, "Üstte mavi gök çökmedikçe altta yağız yer yarılmadıkça senin ilin ve tören bozulmayacaktır denildiği bu milletin ülkesi asla parçalanmayacaktır, bunu herkes bilsin.” ifadesini kullandı.

Gerçek savaşın Gazi Mustafa Kemal’in gösterdiği muasır medeniyet hedefine ulaşmak olduğunu, bu vesileyle tüm Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığını aktaran Zeybekci, Türkiye’nin her yıl bir öncekinden daha güçlü bir devlet olarak ilerlemeye devam edeceğini kaydetti.

- Basınç testi

İhracat pazarlarında Irak’ta gerileme yaşanmasına rağmen bunun Avrupa Birliği ile telafi edildiğini, Gümrük Birliği güncellemesi için 2017’yi iki taraflı olarak hedef belirlediklerini anlatan Zeybekci, dünyanın en sağlam ekonomilerinden biri olan Türkiye’nin 15 Temmuz döneminde önemli bir stres testinden başarıyla geçtiğine işaret etti.

Borular için uygulanan basınç testinden örnek veren Zeybekci, “15-18 Temmuz’da Türk ekonomisi 20 bar basınçlıksa, 30 bar ile değil 200 barla test edildi. Ekonomide buna stres testi de diyoruz. 200 barlık stres testine bana mısın demedi Türkiye ekonomisi.” diye konuştu.

Kamu borçları, bankaların sermaye yeterlilik oranı, büyüme oranlarında dünyanın en iyileri arasında yer aldıklarını dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

“Yeniden ihracat seferberliği diyoruz, yeniden alacağımız çantamız, bavulumuzla dünyayı dolaşacağız. Genç nesil diyor ki ‘sen hala bavulla çantada mısın, artık gitmeden de satış yapıyoruz’. Onun için de Türkiye’deki tüm ihracatçıların e-ticaret için önlerini açıyoruz. Dünyadaki Alibaba gibi e-ticaret sistemlerine üyeliğini de biz karşılayacağız. Onu da 2017 başından itibaren yürürlüğe koyuyoruz.

2017 bütçesindeki ihracata verilen destekler, 2016'dakinin en az üç katı. Eskiler bilir, ihracata destek primleri, doğrudan ihracat performansındaki artışa verilen destek primleri yeniden geliyor. Sadece hedef ülkelere ve belirlenmiş stratejik ürünlerle ilgili taşıma destekleri yeniden geliyor. Bizi çok güçlü hale getirecek olan Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu kuruldu. Şimdi Rusya, İtalya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Malezya’ya kadar ‘sizin varlık ve yatırım fonunuza biz de katılalım’ diyen dost ülkelerin talepleri var. Türkiye’yi yeniden ayaklarının üzerine kaldıracağız ve yeniden şahlandıracağız.”

- Kurdaki oynamalar

İhracat seferberliğiyle yüzde 5 ve üzeri büyümeyi sağlayacak olan finansı bu ülkeye ihracat yaparak sağlayacaklarını dile getiren Zeybekci, kurdaki oynamaların abartılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birileri her şeyi söyleyebilir. Bu ihanet dalgasının arkadan geleninin ekonomik dalga olacağını söyleyebilirler, vız gelir tırıs gider bunu da açıkça söylüyorum. ‘Vay işte kur şu oldu, bu oldu’. Kura hiçbir şey olmadı arkadaşlar. Avro’nun Dolar karşısında kaybettiği değer, geçtiğimiz bir ay içinde yüzde 3,5. Türk Lirası da hemen hemen o noktada. Birazcık fark olabilir ama tabanı, desteği yoktur, merak etmeyin o yine istenen seviyede kalacak. Öngörülenden aşağı ve yukarı doğru diklemesine olmayan her türlü haraketi ihracatçılar için problem olarak görmüyoruz.”

- "Reform paketiyle mazeretlerin önü kapandı"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü ise hükümet olarak Ar-Ge ve inovasyon iklimini geliştirmek için büyük bir gayret içinde olduklarını, 2002’den beri bu alanlarda çok büyük bir ivme yakaladıklarını, Ar-Ge harcaması, bu harcama içindeki özel sektörün payı, marka ve patent başvuruları gibi göstergelerin hepsinde önemli bir atılım gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye’de faaliyet gösteren 272 Ar-Ge merkezinde 27 bin 500 nitelikli personel istihdam edildiğini, bu merkezlerin bugüne kadar 4 bine yakın patent başvurusu yaptığını, bin 100’ün üzerinde patente tescil aldığını belirten Özlü, Ar-Ge Reform Paketiyle hem daha fazla hem de daha nitelikli merkezler oluşturulmasını hedeflediklerini aktardı.

İş dünyasının Ar-Ge Reform Paketinin getirdiği yeniliklerden maksimum düzeyde yararlanacağına inandıklarını bildiren Özlü, şöyle konuştu:

“Türkiye İhracatçılar Meclisi, kendi üyeleri için 500 adet Ar-Ge ve tasarım merkezi kurulmasını hedefliyor. Bu hedefi biz de paylaşıyoruz. 272 olan Ar-Ge merkezi sayısını ilk aşamada 500’e, bilahare bine çıkarmayı hedefliyoruz. Ar-Ge Reform Paketiyle birlikte tüm mazeretlerin önü kapanmıştır.”

Toplantı sonrası bakanlar Zeybekci ve Özlü’ye OSB kampüsünde bulunan 75. Yıl Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin dokuduğu Şehit Ömer Halisdemir portresi ve Yatağan kılıcı hediye edildi.

Bakanlar daha sonra OSB’de faaliyet gösteren Europthec ve Küçüker Tekstil firmalarını ziyaret etti.

Yorumlar