Bakanlar Kurulu toplantısı

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (2) - "Milli Güvenlik Kurulunda, halk arasında Habur Sınır Kapısı olarak bilinen İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın, Irak hükümetine devri konusunda çalışma başlatılması tavsiye edildi hükümetimize. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda karar aldı ve bu konuyla ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu görevlileri bu çalışmaları başlattılar. Tabi çalışmalar bittikten sonra bu kapı tamamen Irak hükümetinin kontrolüne geçmiş olacaktır ve orada da Türkiye'nin muhatabı Irak hükümeti olacaktır" - "Irak hükümetinin Kerkük'e dönük attığı adım, esasında geç kalan bir adımdır. Çünkü orada Irak'ın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına, siyasi birliğine ve anayasasına karşı bir saldırı vardır. Bu saldırıyı defetmek üzere atılan adımı elbette önemsiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Bakanlar Kurulu toplantısı

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Milli Güvenlik Kurulunda, halk arasında Habur Sınır Kapısı olarak bilinen İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın, Irak hükümetine devri konusunda çalışma başlatılması tavsiye edildi hükümetimize. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda karar aldı ve bu konuyla ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu görevlileri bu çalışmaları başlattılar. Tabi çalışmalar bittikten sonra bu kapı tamamen Irak hükümetinin kontrolüne geçmiş olacaktır ve orada da Türkiye'nin muhatabı Irak hükümeti olacaktır." dedi.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Habur Sınır Kapısının Irak Merkezi Yönetimince devralınması sürecinin başlatıldığını söylediniz. Bu süreçte Türk askerinin desteği söz konusu olacak mı?" sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

"Milli Güvenlik Kurulunda, halk arasında Habur Sınır Kapısı olarak bilinen İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın, Irak hükümetine devri konusunda çalışma başlatılması tavsiye edildi hükümetimize. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda karar aldı ve bu konuyla ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu görevlileri bu çalışmaları başlattılar. Tabi çalışmalar bittikten sonra bu kapı tamamen Irak hükümetinin kontrolüne geçmiş olacaktır ve orada da Türkiye'nin muhatabı Irak hükümeti olacaktır."

Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen hafta Irak ziyaretinin söz konusu olduğunu ancak bu ziyaretin gerçekleşmediğini, bu ziyaretin gelecek günlerde gerçekleşme ihtimalinin bulunduğunu ifade eden Bozdağ, Irak yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiğini aktardı. Bozdağ, bundan sonra da gelip gitmelerin olacağını söyledi.

- "Türkiye bu noktada kararlılığını ortaya koymuştur"

"Irak ordusu tarafından Kerkük'e bir operasyon başlatıldı. Bölgeden gelen son durum nedir?" sorusu üzerine Bozdağ, Kerkük'ün kadim bir Türkmen kenti olduğunu, Irak ve Türkiye'nin Kerkük'ün statüsünün korunması konusunda bu güne kadar iş birliği içerisinde olduğunu hatırlattı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin yaptığı gayrimeşru ve hukuk bakımından yok hükmünde olan referandumdan sonra bölgede büyük gerginliklerin ortaya çıktığını belirten Bozdağ, Türkiye'nin bu referandumun yapılmaması konusunda Irak Bölgesel Yönetimini bölgenin ateşe atılmaması için defalarca uyardığını anımsattı.

Bu uyarılara kulak tıkayan Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin gayrimeşru referandumu gerçekleştirdiğini dile getiren Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun bir sonucu olacaktı. Sonuçlar ağır ağır kendisini göstermeye başladı. Hem Türkiye hem Irak hem de İran bir koordinasyon içerisinde bölgeye dönük adımları atmaya başladılar. Türkiye sınırda bir askeri tatbikat başlattı daha önce. Bu tatbikat hala devam ediyor. Irak hükümetine bağlı askerler de bu tatbikata iştirak ediyorlar. Daha önce Erbil ve Süleymaniye uçuşları durdurulmuştu. Türksat'ta Kuzey Irak bölgesine yönelik yayın yapan televizyon kanalları uydudan çıkarılmıştı, Türk askerinin peşmergeye verdiği eğitim ve destekler durdurulmuştu ve Türkiye'nin muhattabının Irak hükümeti olduğu defalarca açıklandı. Hem Başbakanımız hem Cumhurbaşkanımız gerekli temasları yaptı. Dışişleri Bakanlığımız da keza... Cumhurbaşkanımızın İran ziyareti oldu, Başbakanımızın İbadi ile görüşmeleri oldu. Türkiye bu noktada kararlılığını ortaya koymuştur. Bugün alınan kararlarda da Türk hava sahası Kuzey Irak'a uçuşlara tamamen kapatılmıştır. Hem Kuzey Irak'tan uçacak başka ülke uçaklarına hem de bütün uçuşlara tamamen kapatılmıştır. Bundan sonra Türk hava sahasını kullanarak herhangi bir uçak Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin bulunduğu yerdeki havaalanlarına iniş ve kalkış yapamayacaktır. Aynı kararı diğer ülkeler de daha önce aldılar."

- "Türkiye'nin gözü, kulağı, eli oradadır"

Habur Sınır Kapısının devri yönündeki kararın da son derece önemli olduğuna işaret eden Bozdağ, Irak hükümetinin Irak anayasasını korumak, egemenlik haklarını Irak'ın her yerinde tesis etmek maksadıyla attığı adımı, Türkiye'nin olumlu karşıladığını ifade etti.

Bu sürecin hassasiyetle yönetilmesi gerektiğine dikkati çeken Bozdağ, Kerkük'ün tarihi derinliğine uygun demografik yapısının korunmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.

Peşmerge'nin PKK teröristlerine alan açtığına dair haberlerin Türkiye'yi rahatsız ettiğini belirten Bozdağ, bölgede PKK teröristlerinin barındırılmaması ve bu yönde adımlar atılmasını önemsediklerini aktardı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şunları söyledi:

"Türkiye, Irak'ın egemenlik haklarının korunmasına, siyasi birliğine, toprak bütünlüğüne büyük önem vermektedir ve dış politikamızı da bu ana eksenler üzerine ortaya koymuştur. Irak hükümetinin Kerkük'e dönük attığı adım, esasında geç kalan bir adımdır. Çünkü orada Irak'ın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına, siyasi birliğine ve anayasasına karşı bir saldırı vardır. Bu saldırıyı defetmek üzere atılan adımı elbette önemsiyoruz. Bu adım atılırken de bölgenin tarihten gelen demografik yapısının bundan sonra korunması, yeniden tesisinin son derece önemli olduğunu bir kez daha ifade ediyorum. Türkiye Kerkük'te olan biten hadiseleri muhattaplerıyla görüşerek anbean yakından takip etmektedir. Milletimiz müsterih olsun. Türkiye'nin gözü, kulağı, eli oradadır. Her şeyi yakından takip ediyoruz, takip etmeye de devam edeceğiz."

(Sürecek)

Yorumlar