Bakan Yılmaz, AA Editör Masası'na konuk oldu

- Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: (4) - "Örnek sorularımızı yayınlayacağız. 8'inci sınıf ağırlıkta olmak üzere, 6, 7 ve 8'inci sınıftaki ders kitaplarımız, müfredatımız ve kazanımlarımız çerçevesinde, hepsini öğrencilerimize soracağız. Biz 6, 7 ve 8'de hangi müfredatla öğrencilerimize ne vermek istiyorsak hepsini bir şekilde ölçeceğiz" - "Önümüzdeki yıl, 20 bine yakın öğretmen alacağız. Rakamı sayın Başbakanımız, Maliye Bakanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla bir araya gelip tespit edeceğiz. 20 bine yakın öğretmenin alımı için şubatta bir duyuru yapıyoruz. Muhtemelen mayısta sınavlarını yaparız, haziran-temmuzda da atamasını gerçekleştiririz"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yılmaz, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi yerine liselere geçişte uygulanacak yeni modele ilişkin, "Örnek sorularımızı yayınlayacağız. 8'inci sınıf ağırlıkta olmak üzere, 6, 7 ve 8'inci sınıftaki ders kitaplarımız, müfredatımız ve kazanımlarımız çerçevesinde, hepsini öğrencilerimize soracağız. Biz 6, 7 ve 8'de hangi müfredatla öğrencilerimize ne vermek istiyorsak hepsini bir şekilde ölçeceğiz." dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından liselere geçişte uygulanacak yeni model ile öğretmen atamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu, editör ve muhabirlerin sorularını yanıtladı.

Bakanlığın 2018 Haziran ayında yapacağı merkezi sınavdaki soruların ders dağılımlarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Yılmaz, "Örnek sorularımızı yayınlayacağız. 8'inci sınıf ağırlıkta olmak üzere, 6, 7 ve 8'inci sınıftaki ders kitaplarımız, müfredatımız ve kazanımlarımız çerçevesinde, hepsini öğrencilerimize soracağız. Biz 6, 7 ve 8'de hangi müfredatla öğrencilerimize ne vermek istiyorsak hepsini bir şekilde ölçeceğiz" dedi.

Öte yandan, Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, haziranda yapılacak sınav, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilgisi ve Yabancı Dil sorularından oluşacak.

- "5 yaşta brüt okullaşma yüzde 74'e çıktı"

Bakanlığın okul öncesi eğitimin ülke geneline yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, 2002'de okul öncesi eğitim oranının yüzde 10 dolayında olduğunu, geçen yıl 5 yaşında brüt okullaşma oranının yüzde 74'e çıktığını bildirdi.

Bakan Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım göreve geldiğinde ikili eğitimin kaldırılması, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve yabancı dil eğitiminin sorun olmaktan çıkarılması yönünde üç talimat verdiğini aktardı.

Okul öncesi eğitim için 37 pilot il seçtiklerini belirten Yılmaz, bu illerdeki kırtasiye masraflarının tümünü Bakanlık olarak karşıladıklarını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Belgesi'nde 2018-2019'da bu illerin oranının yüzde 96'ya çıkarılmasının hedeflendiğini anlatan Yılmaz, bu seviyeyi yakalayacaklarını söyledi.

Yabancı dil eğitiminde 2014-2018 arasını kapsayan 10. Kalkınma Planı'nda erken yaşta yabancı dilin öğrenilmesine ilişkin bir planın yer aldığını dile getiren Yılmaz, "81 ilde 620 okul, 185 de imam hatip okulunda 130 bin öğrenciye haftada 15 saat İngilizce eğitimi veriyoruz. Başarılı olursak ölçeceğiz ve Türkiye geneline yaygınlaştıracağız." dedi.

- Öğretmen ihtiyacı

Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen ihtiyacına ilişkin bir soru üzerine Bakan Yılmaz, dönemlerinde 580 binin üzerinde öğretmen atamasının yapıldığını, bu nedenle öğretmen yaş ortalamasının 40'ın altında olduğunu belirtti.

Bakan Yılmaz, "Önümüzdeki yıl, 20 bine yakın öğretmen alacağız. Rakamı sayın Başbakanımız, Maliye Bakanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla bir araya gelip tespit edeceğiz. 20 bine yakın öğretmenin alımı için şubatta bir duyuru yapıyoruz. Muhtemelen mayısta sınavlarını yaparız, haziran-temmuzda da atamasını gerçekleştiririz. Geçen yıl da 20 bin öğretmen ataması yapmıştık. " bilgilerini paylaştı.

10. Kalkınma Programı, BM Kalkınma Programı, OECD Eğitime Bakış Raporlarında Türkiye'de bölgeler arası eğitimde eşitliğin bulunduğuna dair vurguların yapıldığını dile getiren Yılmaz, öğretmenlerin Doğu ve Güneydoğu'da ortalama hizmet süresinin 1,5 yıl olarak tespit edilmesi nedeniyle sözleşmeli öğretmen uygulamasının başlatıldığını vurguladı.

Öğretmen başarısının öğrenciyi tanımaktan geçeceğini dile getiren Yılmaz, müfredatta da öğrencinin durumuna göre bireyselleştirme yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bir öğretmenin atandığı bölgede en az 6 yıl kalması için sözleşmeli öğretmen uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu'da öğretmen doluluk oranının yüzde 90'nın üzerine çıktığını, İstanbul'da bu oranın yüzde 85 dolayında olduğunu ve öğretmen açığının bulunduğunu kaydetti.

Bakan Yılmaz, "Bir planlama yapılırsa 100 bine yakın bir öğretmen ihtiyacımız var. Eğer yüzde 100 doldurursanız öğretmene ek ders ihtiyacı ortadan kalkar. Eğer yüzde 100 doldurursanız o zaman tayin ve ücretli öğretmen sistemi de ortadan kalkar. Hukukta bilinçli boşluk derler. Yüzde 100 doluluğu beklemeyin. Bu aradaki boşluk, eğitim sistemindeki eksikliklerin giderilmesi için yeterli ve gereklidir. Önümüzdeki yıl, 20 bin öğretmen alacağız. Yüzde 90'ın üzerindeki doluluk oranını Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yakaladık." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, gelecek dönemde, Batı, Orta Anadolu ve Karadeniz'deki ilçeler bazında da öğretmen alımı yapacaklarını bildirdi.

(sürecek)


Yorumlar