Bakan Özlü, sanayicilerle bir araya geldi

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: - "Güçlü yapımız sayesinde, çok kuvvetli fırtınalar karşısında bile dimdik ayakta kalabiliyoruz. 15 Temmuz süreci, bunun en iyi örneklerinden birisidir" - "Dünya, inanın bizim o gece yaşadıklarımızın binde birini yaşasa, yerle bir olacak olan ekonomilerle dolu" - "Artık hazır giyim ve konfeksiyon mantığıyla değil, terzi usulü çalışacağız. Yani proje bazlı destek sistemi uygulayacağız" - "TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıracağız. TÜBİTAK, iş yapan değil, iş yaptıran bir kurum haline gelecek. Düşündüğümüz TÜBİTAK, teknoloji ürettiren bir kuruluş olacak"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Özlü, sanayicilerle bir araya geldi

İSTANBUL (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Güçlü yapımız sayesinde, çok kuvvetli fırtınalar karşısında bile dimdik ayakta kalabiliyoruz. 15 Temmuz süreci, bunun en iyi örneklerinden birisidir. Dünya, inanın bizim o gece yaşadıklarımızın binde birini yaşasa, yerle bir olacak olan ekonomilerle dolu." dedi.

Özlü, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ziyareti çerçevesinde sanayicilerle bir araya gelerek hem çalışmaları yerinde gördü hem de yaklaşık 300 bin kişinin istihdam edildiği OSB'de sektör sorunlarını dinledi.

OSB Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şaban Gülbahar ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyarette sanayicilere seslenen Özlü, sanayicilerin yaptığı işin bu ülke için büyük önem taşıdığını, sanayicilerin bu ülkenin kahramanları olduğunu söyledi.

Sanayicilerin kolay olanı, paradan para kazanmayı, arsadan veya borsadan zengin olmayı tercih etmeyip, zor olanı seçtiklerine işaret eden Özlü, şunları kaydetti:

"Sanayi üretimi gerçekten de çok zorlu bir süreçtir. Sizler, üretmenin ve katma değer oluşturmanın, istihdam yaratmanın lezzetini tatmak için, bu zorluklara göğüs geriyorsunuz. Türkiye'nin büyümesi ihracata, ihracatın artması da sanayi üretimine bağlıdır. İhracatımızın yüzde 95'ini sanayi ürünleri oluşturuyor. Bu nedenle, sanayimizin rekabet gücünü artırmak, daha fazla ve daha nitelikli üretim yapmak, Türkiye için büyük önem taşıyor.

Güçlü sanayinin olmazsa olmaz şartı ekonomik ve siyasi istikrardır. Ekonomik ve siyasi istikrarı, adeta göz bebeğimiz gibi koruyoruz. Güçlü yapımız sayesinde, çok kuvvetli fırtınalar karşısında bile dimdik ayakta kalabiliyoruz. 15 Temmuz süreci, bunun en iyi örneklerinden birisidir. Dünya, inanın bizim o gece yaşadıklarımızın binde birini yaşasa, yerle bir olacak olan ekonomilerle dolu. Ancak Türkiye, o gecenin etkilerinden çok hızlı bir şekilde sıyrıldı."


-"Ağustos ayında sanayicilerimiz adeta destan yazdılar, temmuz ayı kayıplarını telafi ettiler"


Bakan Özlü, pazartesi günü açıklanan Ağustos ayına ait sanayi üretim verilerine de değindi. Temmuz ayında, darbe girişiminin de etkisiyle düşen sanayi üretiminin ağustos ayında arttığına işaret eden Özlü, "Ağustos ayında sanayicilerimiz adeta bir destan yazdılar, Temmuz'daki kayıplarını süratle telafi ettiler." dedi.

Darbe girişimin ardından, Türkiye'nin yıkılmasını, durmasını, en azından yavaşlamasını bekleyenler olduğunu anımsatan Özlü, ne iş dünyasının ne de hükümetin ayağını gazdan çekmediğine, Türkiye'nin, yolundan ve hedeflerinden bir milim bile sapmadığına ve sapmayacağına işaret etti.

Özlü, darbe girişimine ve terör olaylarına rağmen, ekonomiyle ilgili çok önemli yapısal reformların hayata geçirildiğini anımsatarak, AK Parti hükümetlerinin en önemli özelliğini reformcu hükümetler olarak nitelendirerek, bu kimliği sürdüreceklerini, önümüzdeki dönemde de çok önemli çalışmaları birer birer hayata geçireceklerini, yatırımcıların önüne turkuaz halı sereceklerini söyledi.


-"Artık hazır giyim ve konfeksiyon mantığıyla değil, terzi usulü çalışacağız"


Sanayicilere teşvik sisteminde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Özlü, "Başbakanımızın deyişiyle, artık hazır giyim ve konfeksiyon mantığıyla değil, terzi usulü çalışacağız. Her yatırımı ayrı ayrı değerlendireceğiz ve o yatırımın ihtiyacına uygun teşvik, destek ve muafiyetleri oluşturacağız. Yani proje bazlı destek sistemi uygulayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Önceki araçlara ilave olarak teşvik mekanizmasında kullanılması planlanan diğer araçlara da değinen Özlü, gündemlerinde yatırıma katkı oranının yüzde 200'e çıkarılması, enerji tüketim harcamalarının yarısının 10 yıl bedelsiz karşılanması, 10 yıla kadar yatırım için faiz desteği sağlanması, nitelikli personelin ücreti için asgari ücretin 20 katına kadar destek verilmesi, yatırımın en fazla yüzde 49'una ortak olunması, kamu alım garantisi gibi konular olduğunu anlattı.

Üretimin yanı sıra nitelikli üretimin önemine de işaret eden Özlü konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakanlık olarak, bütün bağlı kurumlarımızla birlikte, nitelikli üretime, Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma, markalaşmaya odaklanmış durumdayız. Bu amaçla çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Sınai Mülkiyet Kanun Tasarımız, inşallah bu yıl sonuna kadar Mecliste yasalaşacak. Bu kanun, marka, patent ve tasarımlarla ilgili başvuru süreçlerini kolaylaştıracak. Tescil işlemlerini hızlandıracak ve çok daha etkin bir koruma sitemi getirecek. Yine Üretim Reform Paketi’mizin hazırlık çalışmalarına da devam ediyoruz.

Bu paketle, üretimin ve üretenin önündeki birçok engeli daha kaldıracağız. Yeni üretim alanları ve sanayi parselleri oluşturacağız. Sanayi parsellerinin gayrimenkul sektörünün elinde bir yatırım aracı olarak görülmesine son vereceğiz. Mevcut organize sanayi bölgelerinin ve sanayi sitelerinin niteliğini de artıracağız.

Daha nitelikli, verimli ve çevre dostu üretim yapmayı sağlayacak olan Yeni Nesil OSB modellerini hayata geçireceğiz. Özellikle şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin daha uygun yerlere taşınmasını sağlamak için adımlar atacağız. OSB'lerin üzerindeki mali yükümlülüklerin bazılarını kaldıracağız veya miktarları düşüreceğiz. Mesela OSB'lerin arsa satış hasılatlarından yüzde 1'ini KOSGEB'e aktarmalarını sonlandırıyoruz."


-"TÜBİTAK, iş yapan değil, iş yaptıran bir kurum haline gelecek"


Atılan bu adımlarla sanayicinin lojistik açıdan uygun yerlerde ve uygun şartlarda sanayi parseli bulmasının sağlanacağını belirten Özlü, bu işleri planlamak ve uygulamak üzere bir şirket modeli üzerinde çalıştıklarının bilgisini verdi.

Özlü yeni dönemde bakanlığın en öncelik vereceği konuların başında dördüncü sanayi devriminin geldiğini belirterek, "Dördüncü sanayi devrimiyle ilgili özel bir çalışma grubu oluşturduk. İlk iş olarak, kamudan ve reel sektörde paydaşların katılımıyla bir platform oluşturacağız. Yeni sanayi devrimiyle ilgili yol haritamızı, politikalarımızı ve politika araçlarımızı bu platform aracılığıyla geliştireceğiz." dedi.

TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıracaklarını bildiren Özlü, konuşmasını şöyle tamamladı:

"TÜBİTAK, iş yapan değil, iş yaptıran bir kurum haline gelecek. Düşündüğümüz TÜBİTAK, teknoloji ürettiren bir kuruluş olacak. Kendisinden ziyade dışarıya, özel sektöre, üniversitelere iş yaptıran bir kuruluş haline gelecek. İnşallah bu tür çalışmalarımızla, sanayimizi daha rekabetçi bir yapıya kavuşturacağız.

Daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçiş yapacağız. Sizlerin, sanayicilerimizin her zaman yanınızda olduk, bundan sonra da her zaman yanınızda olacağız. 14 yılda, sizler birlikte, orta gelir seviyesine taşıdığımız bu ülkeyi, önümüzdeki yıllarda, yine sizlerle birlikte yüksek gelir seviyesine çıkaracağız. "

Bakan Özlü konuşmasının ardından sanayicilerin sorunlarını dinledi. Sanayicilerden sorunları ile ilgili yasal düzenleme gerektiren ne varsa 10 gün içinde Bakanlığa göndermelerini isteyen Özlü, yapılacak çalışmaların ardından hazırlanacak tasarının yıl sonu gibi Meclis'e gönderileceğini aktardı.

Yorumlar