Bakan Fakıbaba'dan çiftçilere borç erteleme uyarısı:

- "Türkiye genelindeki afetlerden etkilenen çiftçilerin borç ertelemesi imkanından faydalanabilmesi için il/ilçe hasar tespit komisyonlarına ve borçlu olunan Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmeleri gerekiyor" - "Sene başından bugüne kadar ülke genelinde meydana gelen afetlerden toplam 70 ilde, 470 ilçede, 9 bin 146 köyde, 331 bin 604 çiftçiye ait 7 bin 525 dekar kapalı alan ile 12 milyon 805 bin 153 dekar açık alan etkilendi" - "(Antalya'daki afet) Çalışmalar neticesinde afetten zarar gören sigortalı çiftçilerimize 10 milyon liralık hasar tazminatı ödemesi yaptık"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Fakıbaba'dan çiftçilere borç erteleme uyarısı:

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye genelindeki afetlerden etkilenen çiftçilerin, borç ertelemesi imkanından faydalanabilmesi için il/ilçe hasar tespit komisyonlarına ve borçlu olunan Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmesi gerektiğini bildirdi.

Fakıbaba, Bakanlar Kurulunun çeşitli afetler nedeniyle en az yüzde 30 zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine olan borçlarının yüzde 3 faizle bir yıl ertelenmesi kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Sene başından bugüne kadar ülke genelinde görülen aşırı sıcak, aşırı kar yağışı, aşırı yağış, dolu, don, fırtına, güneş yanıklığı, heyelan, hortum, kırağı, kuraklık, kurt saldırısı, sel, su baskını, şiddetli rüzgar, yangın ve yıldırım düşmesi gibi afetler nedeniyle toplam 70 ilde, 470 ilçede, 9 bin 146 köyde, 331 bin 604 çiftçiye ait 7 bin 525 dekar kapalı alan ile 12 milyon 805 bin 153 dekar açık alanın etkilendiğini ifade eden Fakıbaba, Türkiye genelindeki afetlerden etkilenen bütün çiftçilerin, bu borç ertelemesi imkanından faydalanabilmek için il/ilçe hasar tespit komisyonlarına ve borçlu olunan Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Fakıbaba, iklim değişikliğinin, tarımsal üretimde afetlerle karşılaşma riskini artırdığına işaret ederek, "Bu sebeple çiftçilerimizin, mağduriyet yaşamamaları bakımından yüzde 50 devlet destekli tarım sigortalarını yaptırmaları önem arz ediyor. Ayrıca TARSİM’in kapsamının genişletilmesi çalışmalarımız devam ediyor." ifadesini kullandı.

- Antalyalı afetzedelere 10 milyon liralık tazminat

Antalya’nın Demre, Kumluca, Finike, Kaş ve Serik ilçelerinde 13 Kasım'da meydana gelen hortum, fırtına, aşırı yağış ve doludan tarım alanlarının etkilendiğini hatırlatan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Olayın vuku bulmasından sonra hem Bakanlığımız yetkilileri hem de diğer kurumlarımız gelişmeleri yakından takip etmişlerdir. Ben de olay mahalline giderek oluşan hasarları yerinde inceledim ve afetten zarar gören çiftçilerimizle bir araya gelerek sıkıntılarını dinledim. Hükümet olarak yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve yaraların sarılması için gerekli çalışmaları ilk günden başlattık. Yaşanan afetle ilgili il ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından hasar tespit çalışması yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda, 743 üreticimize ait bin 827 dekar kapalı (sera), 813 dekar açık alan olmak üzere toplam 2 bin 640 dekar alandaki sebze, meyve, narenciye ve zeytin bahçelerinde, 530 arılı kovanda ve 40 ton paketlenmiş narenciyede etkilenme oldu. İl ve ilçe müdürlüklerimizin yanı sıra TARSİM eksperlerimiz de ilk günden itibaren hasar tespit çalışmalarını yoğun ve hızlı bir şekilde yürüttüler. Çalışmalar neticesinde afetten zarar gören sigortalı çiftçilerimize 10 milyon liralık hasar tazminatı ödemesi yaptık. Başbakanlık Ekonomik Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı da Antalya Valiliği emrine sigortası olmayanlara ödenmek üzere il acil destek ödeneği gönderdi."

Yorumlar