Bakan Çelik AA Editör Masası'na konuk oldu

- AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik: (4) - "(FETÖ ile mücadele) Belli bir zaman sonra bu mücadelede bir gevşemenin ortaya çıkmasının ülkeyi daha büyük bir dalgayla karşı karşıya bırakacağı görülmüştür. O sebeple bunun uzun soluklu ve kesintisiz bir mücadele olduğunun ve Türkiye'nin dış politikasının birinci maddesi olduğunun altını çiziyoruz. Çeşitli ülkelerde elde ettiğimiz ilerlemeler var ama henüz bu istediğimiz düzeyde değil" - "Ordunun en kıymetli kavramlarından biri olan emir komuta zinciri kavramını gayri meşru bir iş için bir çatı, kapak haline getirmeye çalışıyorlar" - "Bu net bir tablo, darbe girişimiyse emri vereni vuracaksın. Başkomutana bağlısın sen" - "Diktatörler halka karşı tankın arkasına saklanırlar. Bizim cumhurbaşkanımız halkıyla birlikte tankın önüne çıktı, F16'ların önüne çıktı. Bana Avrupa'da bunu başarabilecek bir devlet başkanı gösterin, halka bu çağrı yapıldığı zaman da 30 gün boyunca meydanları demokrasi diye terk etmeyecek bir tane halk gösterin bana dünyada"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele konusunda, "Belli bir zaman sonra bu mücadelede bir gevşemenin ortaya çıkmasının ülkeyi daha büyük bir dalgayla karşı karşıya bırakacağı görülmüştür. O sebeple bunun uzun soluklu ve kesintisiz bir mücadele olduğunun ve Türkiye'nin dış politikasının birinci maddesi olduğunun altını çiziyoruz. Çeşitli ülkelerde elde ettiğimiz ilerlemeler var ama henüz bu istediğimiz düzeyde değil." dedi.

AA Editör Masası'na konuk olan Çelik, Avrupalı dostlarına FETÖ meselesinin kendileri için tali değil asli bir mesele olduğunu söyledi. Bu örgüt mensuplarının finans ya da oradaki devletlerin çeşitli birimlerinde etki üretebilme açısından yıllar içinde yerleşik hale geldiğini gördüklerini ifade eden Çelik, Avrupalı muhataplarına bu konuda, "Sizi aldatırlar. Siz bunları camide falan ararsınız fakat bunların en temel özelliği gittikleri her yerde önce kiliselerle iş birliği yaparlar, hiç ummadığınız gruplar altında önünüze gelirler, sizin ülkenizde bile topladıkları istihbaratı başka ülkelere satmak konusunda son derece mahirdirler. 'Türkiye'den kaçıyorum, o yüzden buraya sığındım' kisvesi altında kendi ülkenizde, başka ülkelere doğrudan bağlı istihbarat elemanları bulunduruyorsunuz." dediğini aktardı.

Çelik, bu kişilerin orada da terörist faaliyetlere devam ettiğine dikkati çekerek, "Hoşgörü kavramının belki de bu kadar terörize edildiği bir dönem bu." diye konuştu.

Bazı asker ve hakimlerin savcılık ifadelerinde çok çarpıcı şeyler olduğunu, bunları İngilizceye çevirerek gittiği yerlerde muhataplarıyla paylaştığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Aslında muhataplarımızın bize sorup da sorguladıkları şeylerin çoğu boş çünkü ilgili kişiler, zaten savcılık ifadelerinde bunları ortaya koyuyorlar ama bu anlaşılmayan değil anlaşılmak istenmeyen bir tablo. Herkes bir şekilde bunu Türkiye karşıtlığı üzerinden elinin kenarında tutmak istiyor. Ama bunun şeyi yok. Bu uzun soluklu bir mücadele. Belli bir zaman sonra bu mücadelede bir gevşemenin ortaya çıkmasının ülkeyi daha büyük bir dalgayla karşı karşıya bırakacağı görülmüştür. O sebeple bunun uzun soluklu ve kesintisiz bir mücadele olduğunun ve Türkiye'nin dış politikasının birinci maddesi olduğunun altını çiziyoruz. Çeşitli ülkelerde elde ettiğimiz ilerlemeler var ama henüz bu istediğimiz düzeyde değil. Soluksuz bir şekilde bunları kovalamaya devam edeceğiz."

- "Siyasal psikiyatrinin incelemesi gereken bir mesele"

Bir FETÖ mensubunu bilinen ölçütlerle tanımanın çok zor olduğunu vurgulayan Çelik, "Ben diyorum ki bir yolu boşaltın, hiç kimse olmasın orada. Normal bir insanı oraya koyduğunuzda hiç kimse olmadığı için yolun ortasından yürür. Bir Fetullahçıyı koyun, yol boş olsa bile mutlaka saçak altından yürür. Çünkü bir şeyin arkasına saklanmak, ruh hali haline gelmiştir bunlarda. Benim önerdiğim psikolojik test bu." dedi. FETÖ mensuplarının bunu bir dini meşruiyet saikiyle yaptıklarının da altını çizen Çelik, bunun aslında siyasal psikiyatrinin incelemesi gereken bir mesele olduğuna dikkati çekti.

FETÖ mensuplarının ifadelerinde hep "bana emir verildi, yaptım" şeklinde sözler sarf ettiğini hatırlatan Çelik, konuya iyi niyetle bakan siyasetçi ve askerlerin ise yapılanların komuta zinciri içinde gerçekleşmediği, darbe girişiminde bulunan kişilerin ordu içinde bir grup olduğunu ileri sürdüğünü anımsattı. Çelik, bu kişilerin yorumlarından "emir komuta zinciri içinde olması halinde meşru olurmuş" gibi bir mana çıktığını söyledi.

Çelik, bunu yaparken geçmişten beri gelen darbe zihniyetinin argümanlarının da arkasına saklandıklarını anlattı. "Ordunun en kıymetli kavramlarından biri olan emir komuta zinciri kavramını gayri meşru bir iş için bir çatı, kapak haline getirmeye çalışıyorlar." diye konuşan Çelik, emir komuta zinciri içinde bile olsa gayri meşru olan şeyin gayri meşru olacağını vurguladı.

Başkomutanın cumhurbaşkanı olduğunun altını çizen Çelik, bir kadın helikopter pilotunun ifadesinde "Ben normal bir tatbikat zannettim ama uçuşlarımın yarısında bunun bir darbe girişimi olduğunu anladım fakat devam ettim." dediğini aktararak, "Orada yapılacak şey şu, bu net bir tablo, darbe girişimiyse emri vereni vuracaksın. Başkomutana bağlısın sen." görüşünü dile getirdi.

- "Devrimler çağı kapandı diyorlar"

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yepyeni ayrıntıların ortaya çıkmaya devam ettiğini dile getiren Çelik, dolayısıyla halkın bu konuya ilgisinin hiç azalmadığını belirtti.

Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bazen "diktatör" şeklinde tanımlamalar yapıldığını hatırlatarak, "Bildiğimiz bir şey var. Diktatörler halka karşı tankın arkasına saklanırlar. Bizim cumhurbaşkanımız, halkıyla birlikte tankın önüne çıktı, F16'ların önüne çıktı. Bana Avrupa'da bunu başarabilecek bir devlet başkanı gösterin ve halka bu çağrı yapıldığı zaman da 30 gün boyunca meydanları demokrasi diye terk etmeyecek bir tane halk gösterin bana dünyada. Devrimler çağı kapandı diyorlardı. Bu başka bir şey." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)










Yorumlar