Bakan Avcı'nın saldırı gecesi İsrail'de yaşadıkları

Yaklaşık 7 yıl sonra İsrail'i ziyaret eden ilk Türk bakan olan Nabi Avcı, ziyaret gecesinde Gazze'ye yönelik saldırılar düzenlenince zor anlar yaşadı. Avcı, sürekli Ankara ile irtibat halinde oldu, atılacak adımları bekledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Avcı'nın saldırı gecesi İsrail'de yaşadıkları

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye ile İsrail arasında 7 yıl aradan sonra gerçekleşen en üst düzey ziyaret gerçekleşti. Ziyaretin gerçekleştiği saatlerde İsrail işgal yönetimi tarafından Gazze'ye düzenlenen saldırıları 'provokasyon' olarak değerlendirildi. Saldırı gecesi İsrail'de bulunan Bakan Nabi Avcı'nın yaşadıklarıyla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Bakan Nabi Avcı'nın İsrail ziyareti sırasında, İsrail'in Gazze'ye saldırması kafalarda soru işaretleri bırakmıştı. Bakan Avcı ve Ankara bu gelişmeyi provokasyon olarak niteledi.

Ziyaret sırasında Bakan Avcı'nın yanında bulunan Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, konuyla ilgili detayları kaleme aldı. Acet, olayın bir provokasyon olduğunu aktardı, o sırada yaşananları anlattı. İşte Mehmet Acet'in yazısından ilgili bölümler: Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr. Nabi Avcı ile birlikte İsrail-Filistin gezisindeyiz. Ziyaretin İsrail ayağının önemi, 6 yıl sonra Tel Aviv'a Bakan düzeyinde Ankara'dan ilk defa bir ziyaretin gerçekleşiyor olması. Geçen yaz, ilişkileri normalleştirme yönünde ilk adımlar atılmış, devamında iki ülke karşılıklı büyükelçi ataması yapmıştı.

Tel Aviv yolculuğuna çıkarken, doğal olarak bu geziyle ilişkilendirilen birşey oldu. İsrail, Gazze'ye 4'ü uçaktan ikisi tank atışı olmak üzere 6 kez saldırıda bulundu. İsrail tarafı, bunu Hamas'ın roket göndermesine 'misilleme' gerekçesiyle izah etse de, bu konularda sicili bozuk olduğu için yapılan bu açıklamalara güvenmek zor. Ama açık olan şu: Başta Bakan Avcı olmak üzere, heyette yer alanlar, bu provokasyonun bir şekilde bu geziyle ilişkisi olduğu düşüncesindeydi.

ANKARA İLE TEMASLARDA BULUNULDU

Avcı, kayıt dışı anlattığı için detaylarına giremiyoruz ancak, Tel Aviv'e gelindikten sonra sabaha kadar Ankara ile bu provokasyona nasıl mukabelede bulunulacağına dair temaslar yapıldı. Acet'in yazısına Bakan Avcı, gezisinin başında Ankara'nın bilgisi dahilinde şu açıklamayı yaptı: Hamas tarafının ben Tel Aviv'deyken böyle bir şeye kalkışacağına ihtimal vermiyorum. Gerek Gazze’deki gerek İsrail’deki yöneticilerin provokasyona gelmeyecek kadar tecrübe sahibi olduklarını, bölge dengelerini bildiklerini ve kolladıklarını biliyorum.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KINAMA YAYINLAMIŞTI

Bakan Avcı'nın İsrail'de bulunduğu saatlerde Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e bir kınama açıklaması gelmişti. Kınama Gazze saldırısıyla ilgili değil, İsrail meclisinden aynı gün geçen yeni yerleşim yerlerini yasalaştıran yasanın kabulüyle ilgiliydi. 

Yorumlar