Bakan Ağbal, iş adamlarıyla buluştu

- Maliye Bakanı Ağbal: - "İnanıyoruz ki Türkiye'de yapılabilecek bütün reformların en temelinde yönetim sistemi reformu geliyor" - "Yönetim sistemimizi temelden değiştirmezsek, konuşulmayanları konuşmazsak, yapılmayanları yapmazsak, yönetim sistemini çağın şartlarına, Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun olarak dönüştürmezsek Türkiye için ortaya koyduğumuz 2023, 2053, 2071 vizyonunu gerçekleştiremeyiz" - "Başta özel bankalar olmak üzere kamu bankaları çok ciddi anlamda Kredi Garanti Fonu üzerinden verilen teminat uygulamasını gerçekten ilgiyle karşıladı"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Ağbal, iş adamlarıyla buluştu

KOCAELİ (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'de yapılabilecek bütün reformların en temelinde yönetim sistemi reformu geldiğine inandıklarını belirterek, "Yönetim sistemimizi temelden değiştirmezsek, konuşulmayanları konuşmazsak, yapılmayanları yapmazsak, yönetim sistemini çağın şartlarına, Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun olarak dönüştürmezsek Türkiye için ortaya koyduğumuz 2023, 2053, 2071 vizyonunu gerçekleştiremeyiz." dedi.

Bakan Ağbal, Kocaeli Ticaret Odasında (KOTO) düzenlenen İş Adamları İstişare Toplantısında, ülkenin ekonomik görünümüyle ilgili değerlendirmelerde bulunup, ekonomide bugüne kadar hayata geçirdikleri reformlar hakkında bilgi verdi.

Ekonomide canlanmaya destek olmak için beyaz eşya ve mobilyada 3 ay süreli vergi indirimi getirdiklerini hatırlatan Ağbal, yapılan vergi indirimiyle bu sektörlerde ciddi bir hareketlenme olduğunu gördüklerini söyledi.

Ağbal, birçok işletmenin kredisini yenilemek veya yeni kredi almak istediğinde teminat gösterme sorunu yaşayabildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Devlet olarak burada olağanüstü bir paket açıkladık. Yaklaşık 250 milyar lira tutarında işletmelerimize Kredi Garanti Fonu üzerinden teminat verdik. Uygulamayı takip ediyorum, olağanüstü bir ilgi var. Başta özel bankalar olmak üzere kamu bankaları çok ciddi anlamda Kredi Garanti Fonu üzerinden verilen teminat uygulamasını gerçekten ilgiyle karşıladı. Yanlış söylemeyim 70 milyar lirayı daha şimdiden geçtik. Uygulamaya yeni başlamış olmamıza rağmen. İnşallah önümüzdeki aylarda bu 250 milyar liralık limite ulaşacağımızı ümit ediyorum. Bu da işletmelerimize finansa erişim bakımından önemli bir desteği sağlamış oldu."

KOSGEB üzerinden gerekli şartları taşıyan işletmelere faizsiz, 3 yıl vadeli kredi imkanı sağladıklarını hatırlatan Ağbal, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 470 bin işletmemiz bu hakkı elde etti. Burada özellikle şunu ifade edeyim, geçen sene sonu bu uygulama yapıldığında bir şikayet gelmişti bu defa tersini yaptık. Bu defa KOSGEB'ten yararlanacak işletmeleri belirlerken en düşük gelir seviyesine sahip olan, en az işçi çalıştırandan başladık. Yani en küçük işletmelerimize en önce sıra verdik. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, bütün küçük ve mikro işletmeler bu imkandan yararlandı ve şu anda da uygulama başladı. İnşallah yaklaşık 11,5 milyar liralık kredi imkanını KOSGEB üzerinden işletmelerimize sunmuş olduk."

- "Bankaların sicil affına çok olumlu yaklaşmaları gerekiyor"

Ağbal, sicil affı düzenlemesini hayata geçirdiklerini fakat zaman zaman şikayetler geldiğine dikkat çekerek, "Bankaların sicil affına çok olumlu yaklaşmaları, vatandaşlarımıza kolaylık sağlamaları gerekiyor. Bu konuda ticaret odalarımız, sanayi odalarımız, bizler, bankalarımız, Bankalar Birliği, hep beraber sistemi takip ediyoruz. Burada vatandaşlarımızın bu uygulamadan azami derecede yararlanması için de bir çabamız var." ifadelerini kullandı.

Önlerinde müthiş bir reform imkanı olduğunu, yapacakları reformların gelecek dönemde Türkiye'yi güçlendireceğine, büyüteceğine ve kalkındıracağına inandıklarını vurgulayan Ağbal, "Bu kapsamda bakıldığında hepimizin bildiği konu, biz buna 'yönetim sistemi reformu' diyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye'de yapılabilecek bütün reformların en temelinde yönetim sistemi reformu geliyor. Yönetim sistemimizi temelden değiştirmezsek, konuşulmayanları konuşmazsak, yapılmayanları yapmazsak, yönetim sistemini çağın şartlarına, Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun olarak dönüştürmezsek Türkiye için ortaya koyduğumuz 2023, 2053, 2071 vizyonunu gerçekleştiremeyiz. Onun için bütün reformların başına yönetim sistemi reformunu koyuyoruz." diye konuştu.

Konuşmasının ardından iş adamlarının sorularını yanıtlayan Ağbal, Kocaeli Otobüs ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt'un, "65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınmasına ilişkin ödeneklerin geç geldiğini ve 5 aydır ödenek alamadıklarını" söylemesi üzerine Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Hakan Ay'ı aradı.

Bakan Ağbal, telefonda Ay'a özel halk otobüsleriyle ilgili 65 yaş üstü vatandaşların taşınması karşılığı verilecek ödenekle ilgili şikayetleri olduğunu söyleyerek, "Bu incelemeleri bundan sonra hiçbir şekilde geciktirmeyeceksiniz, her ay düzenle ayın başında bu paralar bizim tarafımızdan Aile Bakanlığına aktarılacak. Bu paralar düzenli şekilde ödenecek, ben de takip edeceğim." talimatını verdi.

Özel halk otobüslerinin sorunlarıyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığına talimat verdiğini anlatan Ağbal, sözlerini, "Bir teknik çalışma yapıyorlar. Özellikle sektörde KDV, ÖTV meseleleri var. Bir de bu 65 yaşla ilgili düzenleme var. Ben kendilerine söz verdim. Yakın zamanda inşallah bu çalışmaları tamamlayacağız ve inşallah bu sorunların üstesinden geleceğiz." diye tamamladı.

Yorumlar