Bağırsak iltihabı neden olur? Bağırsak iltihabı nasıl geçer?

Bağırsak iltihabının neden olduğu soruları sık sık merakla sorulur. Bağırsak iltihabı ile ilgili tüm detayları bu makalede bulabilirsiniz. Peki, Bağırsak iltihabı neden olur? Bağırsak iltihabı nasıl geçer?

Google Haberlere Abone ol
Bağırsak iltihabı neden olur? Nasıl geçer?

Bağırsak iltihabı neden olur? Sağlık ile ilgili soruların baş sıralarında yer alır. Bu yazımızda Bağırsak iltihabı ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz. İşte Bağırsak iltihabı neden olur, nedir, belirtileri, tedavisi, ilaçları, nasıl geçer gibi soruların cevapları. Bağırsak iltihabı besin zehirlenmeleri gibi birçok sebepten ortaya çıkabilir. Bu sorun tıp dilinde 'karmaşa' olarak tanımlanır. Bağırsak iltihabı olduğunda; bağırsağın içinde bulunan ince zar enfeksiyon kapar ve ve görevlerini yerine getiremez hale gelir. Belirtileri kendini bariz bir şekilde gösterebilir. Bağırsak iltihabı tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. En yaygın olan sorunlar; ülseratif kolit ve Crohn hastalığıdır. İşte bağırsak iltihabı neden olur, belirtileri, tedavisi hakkında detaylı bilgiler.

BAĞIRSAK İLTİHABI NEDEN OLUR?

Bağısak iltihabı, mide ve ince bağırsaklarda iltihap oluşmasıdır. Yani bağırsağın zarında meydana gelen viral, bakteriyel veya parazitik enfeksiyondur. Kalın bağırsakta gelişen iltihaplanmaya kolit denir. En yaygın türleri, ülseratif kolit ve Crohn'dur. Bağırsak enfeksiyonı zayıf bağışıklık sebei ile sindirim sistemine ulaşabilen bakteriler veya virüsler gibi antijenlerden ötürü meydana gelir. İltihaplanma sebebi ile, kalın bağırsakta şişlik ve tahriş oluşur.

Bağırsak iltihabı neden olur Bağırsak iltihabı nasıl geçer
Bağırsak iltihabı neden olur Bağırsak iltihabı nasıl geçer

 

Bağırsak Enfeksiyonu kendini kusma ve karın ağrısı ile gösterir. Bu durumda en büyük tehlike susuz kalınmasıdır. Kusma ya da dehidrasyon ile kaybedilen sıvının telafi edilmesi büyük önem taşır. Genellikle sorun birkaç günde geçer, ancak yaşlılarda ve bebeklerde daha dikkat edilmesi gerekir. Uygun tedavi ile kontrol altına alınması şarttır.

BAĞIRSAK İLTİHABI NEDİR?

Bağırsak iltihabı, sindirim sistemi organlarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan hastalıklara verilen genel addır. Kalın bağırsakta meydana gelen iltihaplanmaya kolit denir. Kolit türleri şu şekildedir:

Proktit: Bulaşıcı ya da bulaşıcı değil

Crohn türü: Bulaşıcı değil.

Mikroskobik kolit türü: Bulaşıcı değil.

İskemik kolit türü: Bulaşıcı değil.

Enfeksiyöz kolit türü: Birçok tipi bulaşıcı.

Alerjik kolit türü: Bulaşıcı değil.

Psödomembranöz kolit türü: Bulaşıcı.

Enterit türü: Bulaşıcı olan ve olmayan birçok çeşide haiz.

Ülseratif kolit türü: Bulaşıcı değil.

ÜLSERATİF KOLİT NEDİR?

Ülseratif kolit, rektum ve kalın bağırsakta oluşan iltihaplanmadır. Bu hastalık, kalın bağırsakların iç yüzeyini kaplayan bölümünün iltihaplanması demektir. Bu hastalıkla beraber görülen belirtilerin büyük bir kısmındae (yaklaşık %95’inde) kalın bağırsağın son bölümü olan rektumda tutulum görülür. Ülseratif kolit aynı zamanda, ekseriyetle makatta yukarı doğru, kalın bağırsak boyunca yayılır.

CROHN HASTALIĞI NEDİR?

Crohn Hastalığı, kolit türlerinden biridir. Sindirim sisteminin bir kısmını etkiler. Ayrıca genel olarak ince bağırsak tutulumuna oluşur. Ülseratif kolit hastalığı yalnızca bağırsak yüzeyini etkilerken, Crohn hastalığı ise daha derin dokuları da etkiler.

BAĞIRSAK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bağırsak enfeksiyonunun çeşidine bağlı olarak belirtileri değişikenlik gösterir. Yetişkinlerde eğer 40 ° C üzerinde bir ateş gözleniyorsa, 24 saatlik bir süre içinde vücutta sıvı tutulumu olmuyorsa, 48 saatten fazla süren kusma şikayeti varsa, kan kusuluyorsa , aşırı susuzluk hissiyatı, ağızda kuruluk oluşması, çok az idrara çıkma ya da çıkmama, aşırı zayıflıklık, sersemlik veya baş dönmesi ile bağırsak hareketlerinde kan meydana geldiyse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri ise; 39 ° C üzerinde ateş, çok rahatsızlık hissi ve ağrı şikayeti, uyuşukluk hissi, aşırı sinirlilik hali ve özellikle kanlı ishaldir. Bu belirtilerden biri varsa mutlaka acilen doktora gidilmelidir. Çocukların susuzluğunu ölçmek için içtikleri su oranı ile günlük yaptıkları idrar oranını karşılaştırmak gerekebilir.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu belirtileri; normal ağızdan çıkarma haricinde bir kaç saatten uzun süren kusma, ağız kuruluğu, altı saatlik bir süre idrara çıkmama, gözyaşı olmadan ağlama, şiddetli ishal ya da kanlı dışkılama, çevreye normal tepkiler verememe, alışılmadık şekilde uyuma ve başın üzerinde yer alan yumuşak alanda, yani bıngıldakta gözle görülür ya da elle hissedilir bir çökmedir. Bu durumlardan herhangi biri varsa, bebeği acilen çocuk doktoruna götürmek gerekir.

Bağırsak iltihabının belirtileri, hastalığın görüldüğü bölgeye, etkilediği alana ve iltihaplanmanın derecesine bağlı olarak değişir. Bazı vakalarda hafif belirtiler izlenirken, bazı vakalarda ise hastalarda daha yoğun ve şiddetli belirtiler izlenir. İltihabi bağırsak hastalıkları; belirtilerin artması, alevlenmesi ve remisyon dönemleriyle ilerler. Yaygın görülen Crohn hastalığı ve ülseratif kolit yaygın belirtileri şu şekildedir:

İstemsiz kilo kaybı gözlenmesi

Karın ağrısı şikayeti

İshal artışı

İştah azalması görülmesi

Dışkıda kan olması

Midede meydana gelen kramplar

Yorgunluk ve halsizlik hissi

Bu belirtilerden bir veya birden fazlası varsa, ilgili kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önerilir. Zira bağırsak iltihabı hastalıkları aşırı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple de hastalığın erken teşhisi ve bununla beraber tedavisi büyük önem taşır. Başvuracağınız sağlık kuruluşunda gerekli tetkikler ve testler yapılır ve hastaya uygun görülen tedavi süreci başlatılır.

BAĞIRSAK ENFEKSİYONU NASIL ÖNLENİR?

Bağırsak enfeksiyonunu engellemenin en etkili yollarından biri, en az 20 saniye süreyle ve sık sık el yıkamaktır. Dışarıdan içeriye girildiğinde, tuvalet kullanımı sonrası ve yemek yemeden ya da hazırlamadan önce mutlaka el yıkamak gerekir.

Kullanılan mutfak malzemelerinin temiz tutulması ayrıca önem taşır. Dezenfeksiyon işlemleri çok önemlidir. Hasta olan kişiler ile ortak eşya kullanmamaya özen göstermek gerekir. Kişisel hijyen ve ortam hijyeni büyük önem arz eder.

Başlıca önlemler şu şekilde sıralanabilir:

Temizliğinden emin olunmayan yerlerden su içmemek
Çatal, bıçak ve kaşık hijyeninden emin olmak.
Gıdalara çıplak elle dokunmamak
El hijyenine dikkat etmek
Et ve tavuk gibi ürünlerin tazeliğinden emin olmak ve iyi pişirmek
Yeteri miktarda su tüketmek
Tuvalet ihtiyacını zamanında gidermek
Sigara ve alkol tüketmemek
Yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler tercih etmek
Bol yağlı, işlenmiş ve rafine şeker içeren gıdalardan uzak durmak
Lifli gıdaların tüketimi konusunda uzman tavsiyesi almak

Bağırsak iltihabı hangi testle anlaşılır

Bağırsak iltihabı ya da bağırsak enfeksiyonu gaita testi ile anlaşılır. Gaita testi sonucunda kesin tanı konur.

Bağırsak iltihabı antibiyotik tedavisi

Bakteri, virüs sebebi ile oluşan bağırsak iltihaplanmasında antibiyotik ilaç kullanımı doktor tarafından tavsiye edilebilir. Crohn hastalığında ise tedavi için kortikosteroit ilaçlar verilir. Ülseratif kolit hastalığında, aminosalisilat ilaçlar kullanılması daha etkilidir. Metotreksat ve azatiyoprin gibi bağışıklık yatıştırıcı ilaçlar kullanılabilir.da doktor tavsiyesi ile alınabilir.

Bazı durumlarda ise, antibiyotik kullanımının viral ve paraziter bağırsak enfeksiyonlarının iyileşmesine hiçbir katkısı olmadığı gözlenmiştir. Bazı bakteriyel bağırsak enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı iyileşme süresinin uzamasına ve hastalığın tekrar etmesine bile yol açtığı görülmüştür.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) turist ishali halk arasında seyahat ishali olarak bilinen hastalığının tedavisinde "Xifaxan" adlı antibiyotiğin kullanılmasına izin vermiştir. Aynı zamanda bu ilaç, "Huzursuz Bağırsak Sendromu" tedavisinde de kullanılmaktadır.

Bağırsak iltihabı nasıl tedavi edilir?

Bağırsak iltihabı tedavisi, hastalığın çeşidine bağlı olarak değişir. Zira hastalığın çeşidine bağlı olarak özel tedavi planı oluşturulur ve akabinde tıbbi tedavi yöntemi belirlenir.

Bağırsak iltihabı tedavisinde asıl istenen, hastalığa yol açan iltihaplanmanın en aza indirilmesi ve yok edilmesidir. İltihaplanmanın azalması ile birlikte belirtiler ve bulgular da hafifler. Uzman kontrolünde uygulanacak tedavi ile hastalığın yol açtığı kompikasyonların önüne geçilebilir.

Bağırsak iltihabı tedavisi iki türlü gerçekleştirilebilir; ilaç tedavisine ya da cerrahi yöntem.

İlaç Tedavisi

Hastalığın tedavisinde genellikle şu ilaçlar kullanılır:

Azotriopin ve metotraksat,
Kortikosteroid gibi antiinflamatuar ilaçlar,
Antibiyotikler,
Ağrı kesiciler,
İshal engelliyici ilaçlar
Vitamin takviyesi

Cerrahi Tedavi

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi iltihaplanmalarda, cerrahi tedavi de gerekebilir. Cerrahi müdehale ile hasar görmüş olan bağırsak kısmı çıkarılır ve bağırsağın sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesi sağlanır. Bu hastalıkla birlikte gelişebilecek bağırsak tıkanıklığı gibi durumlarda da cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak bu tür vakalarda cerrahi tedavi daima kesin çözüm üretmez. Ameliyat ile hastanın genel durumunun çok daha iyi hale gelmesi ve ortaya çıkabilecek komplikasyonların önüne geçilmesi amaçlanır.

Bağırsak iltihabı ne temizler

Yoğurt: Yoğurt yemek bağırsak iltihabını temizler
Patates: Patatesteki alkalin, ülserli kalın bağırsak iltihabı ve ishale iyi gelir
Havuç: Havuç lif bakımından zengindir ve iltihap önleyici özelliği taşır

Bağırsakta iltihap olunca ne olur

Bağırsakta iltihap olunca, eklem ağrıları, eklemlerde şişme, gözde kızarıklık ve yanma hissi, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk, cilt döküntüleri, kusma, makatta akıntı, ateş ve titreme, dışkıda kan, ishal, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, kansızlık, şişkinlik, karın ağrısı ve kramp olur.

Bağırsak iltihabı ne kadar sürer

Bağırsak iltihabı, genellikle istirahat gerektirir ve bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde iyileşir.

Yorumlar