B12 eksikliği belirtileri nelerdir? B12 eksikliğinin cilde etkisi nelerdir?

Özellikle yaşlılarda görülen B12 vitamini eksikliği son zamanlarda gençlerde de çok sık görülmeye başladı. B12 eksikliğinin bir çok sebep olabileceğini öğrenen vatandaşlar B12 eksikliği belirtileri nelerdir? B12 eksikliğinin cilde etkisi nelerdir? B12 vitaminin faydaları nelerdir? diye soruyor.

Google Haberlere Abone ol
B12 eksikliği belirtileri nelerdir?

B12 eksikliği belirtileri nelerdir? B12 eksikliğinin cilde etkisi nelerdir? B12 vitaminin faydaları nelerdir? sorularının yanıtını merak eden vatandaşlar internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor. İşte, B12 eksikliği belirtileri, cilt üzerindeki etkileri ve B12 faydaları...

Son zamanlarda yaşlıların yanısıra gençlerde de çok sık olarak görülmeye başlayan B12 eksikliğinin hiç tahmin edemeyeceğiniz etkileri mevcut. B12 eksikliğinin en belirgin özelliği unutkanlık yapmasıdır. Unutkanlık haricinde, idrar kaçırma, cinsel performans kaybı, adet düzensizliği gibi etkilerde B12 vitaminin vücutta eksikliğinden kaynaklı sorunlardır.

B12 eksikliği tedavi edilmediğinde vücuda birçok zararı dokunur. Zamanla artan unutkanlık, halsizlik ve kronik yorgunluk halini alan belirtilere dikkat etmek gerekir. Yataktan kalkmama isteği, mutsuzluk da beraberinde getirdiği etkilerdendir. Bu etkilerden herhangi birini veya birkaçını gördüğünüzde mutlaka aile hekiminize danışın ve vitamin değerlerinizin ölçülmesini isteyin. B12 eksiklik tanısı konduğunda ise verilen tedavinin yanı sıra düzenli beslenme ile bunun üstesinden gelebilirsiniz. 

En çok et ve et ürünlerinde bulunan B12 vitamini bir çok yiyecekten doğal yollarla temin edilebilir. Ayrıca yumurta akı, süt, peynir B12 vitamin içeriği bakımında zengin besinlerdir. B12, Meyve ve sebzelerde bulunmaz. Tam vejetaryen beslenenlerde B12 vitamin eksikliği sık görülür. Yetişkinlerin günlük B12 vitamin gereksinimi 2 mikrogramdır. B12 vitamini hücre çekirdeğinin olgunlaşmasını sağlar. Özellikle kan hücrelerinin olgunlaşmasını doğrudan etkiler. Ayrıca sinir hücrelerinin fonksiyonları için gereklidir.

Emilimi mide asidi ile olur. Özellikle 65 yaşından sonra mide asidi azaldığından dolayı B12 vitamini eksikliğinin sık görülmesi beklenir. Bu sebeple 60 yaşından sonra yaşlıların B12 vitamini takviyesi alması önerilir ve bu takviye için B12 vitamini enjeksiyonları ile dil altı hapları daha etkilidir.

B12 vitamini eksikliği, unutkanlık, psikolojinin bozulması ve halsizliğe yol açar. B12 vitamini eksikliği yaşayanların anemiye ve buna bağlı olarak halsizlik ve yorgunluk halleri yaşaması kaçınılmazdır. Öte yandan B12 vitamini eksikliği anemilerinde ağrılı, kızarmış ve şiş bir dil tipik bir görünümdür. Ağız içinde aft adı verilen ağrılı lezyonlar gelişir. Kollarda ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hissizlik duygularına yol açar.

B12 vitamin eksikliğindfe dengesizlik, sık dile getirilen bir yakınma olmakla birlikte dengesizlik, çok kişi tarafından sallanma duygusu olarak ifade edilmektedir. Birlikte kulak çınlaması da yaşanabilen belirtilerde ilerlemiş olgularda idrar kontrolünün güçleşmesive idrar kaçırma yaşanabilir. Öte yandan vitamin eksikliğinin yol açtığı sorunlar arasında cinsel performans kaybı, adet düzensizlikleri görülebilir.

B12 vitamin eksikliği bunamaya da yol açabilir. Zihinsel performans azalır. Entelektüel beceriler giderek zayıflar. Okumak istemez, okusa da okuduğunu anlamadığını, anlatılanlara ise konsantre olamadığını söyler. Unutkanlık, eğer önü alınmazsa uzun vadede bunamayla sonlanır. Psikolojik sorunlara da neden olabilir. B12 vitamin eksikliğinin sık yol açtığı sorunlarda biri de ruhsal sorunlardır ve bunların en başında depresyon yer alır. Çok kez içe kapanık ve karamsar bir ruh haline yol açar. Eksikliğin tedavisi için B12 vitamini kullanılır.

Çok düşük olması ile birlikte iğne yoluyla takviye edilmesi önerilen B12 vitaminini hafif eksikliğinde ise ağız yoluyla günde birkaç tablet B12 vitamini alınması yeterli olabilmektedir. Ağır eksikliğinde ise enjeksiyon formları tercih edilir.

B12 Eksikliğinin Citl Üzerindeki Etkileri

Vücutta bir çok görevi bulunan ve bir çok vitamin ve minerallerle birlikte çalışan B12 vitamini eksikliğinde ciltte sorunlarda yaşanabilir. Bu sorunlardan biri cilt kuruluğu ve cansız bir cilt görünümü olabilir.

Dengeli beslenmek önemli

Dengeli beslenmek özellikle sebze ve meyve tüketimin yanı sıra et tüketimine de önem verin. Özellikle vejetaryenler, ek olarak B12 vitamini kullanmalıdırlar. Özellikle reflü hastaları tarafından sık kullanılan asit önleyicileri B12 eksikliğine yol açabilirler, bu nedenle zaman zaman B12 vitamin düzeyleri kontrol edilmelidir.

Yorumlar