Aziziye Tabyası nerede? Aziziye Tabyasının önemi

Aziziye Tabyaları nerede, Aziziye Tabyaları'nın önemi nedir? sorularının yanıtlarını vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Peki, Aziziye Tabyası nerede? önemi nedir?

Google Haberlere Abone ol
Aziziye Tabyası nerede? Aziziye Tabyasının önemi

Aziziye Tabyası, Sultan Abdulaziz tarafından 1867-1872 yıllan arasında Hamamderesini kontrol altında tutmak için Karskapı’nın kuzeyinde bulunan Topdağı’nın güney ucunda inşaa ettirildi.

Tarihler 1877 – 1878'i gösterdiğinde Osmanlı – Rus Savaşı’nda yani 93 harbinde bu nokta kahramanca çarpışmalara sahne oldu. Deveboynu’nda düşmana yenilen Osmanlı Kuvvetleri geri çekilmeye başlayınca Rus Ordusu, Erzurum’u kuşatma hazırlıklarına başladı. Ruslar Osmanlı devletinden Erzurum'un koşulsuz teslim edilmesini istedi. Ancak Osmanlı bu talebi kabul etmeyince Ruslar, Topdağı tarafından Aziziye Tabyaları’na doğru yoğun topçu atışıyla saldırıya geçti. Saldırı neticesinde 2 ve 3 numaralı Aziziye tabyaları Rusların eline geçti. Öte yandan bugüne az kısmı ayakta kalarak gelen 1 numaralı Aziziye Tabyası ise Komutan Yarbay Bahri Bey’in üstün cesareti ve askeri bilgisi sayesinde Ruslara teslim edilmedi. Bu sırada tarihe kahraman olarak ismini yazdıran Nene Hatun ve kahranman Erzurumlular sahneye çıktı. 

RUSLARI YENİLGİYE UĞRATTILAR

Nene Hatun ve Erzurum halkının desteği ile Osmanlı Ordusu Rus kuvvetlerini yenerek tabyalardan atmayı başardı. Tabya, bugün yarımay şeklindeki bir toprak yığınıyla bu hilalin iki ucunda bulunan taş duvarlardan meydana gelmektedir. 2 Nolu Aziziye Tabyası, Aziziye 1 ve Aziziye 3 Tabyası ile birlikte 8 Kasım 1877 gecesinde yapılan Rus baskınında saldırıya uğramıştır. 2 nolu Aziziye tabyası Ruslar tarafından işgal edilen ilk tabya olduğu gibi kurtarılan ilk tabyada burası olmuştur.

ERZURUM HALKININ DESTEĞİYLE KURTARILMIŞTI

2 Nolu Aziziye Tabyasının 200 metre kuzeyinde Mecidiye tabyasının 300 metre güneyinde konumlandırılan tabya yakın zamana kadar Askeri birlikler tarafından kullanıldığı için tahrip olmadan günümüze kadar ulaşmıştır. Tabya 8 Kasım 1877 tarihindeki Rus Baskınında kısa bir süreliğine düşman eline geçmiş, Erzurum halkının ve Mecidiye Tabyası’ndaki Osmanlı birliklerinin müdahalesi neticesinde kısa süre içerisinde kurtarılmıştır.

Yorumlar