"Azerbaycan doğalgazı Karadağ'a kaynak çeşitliliği sağlayacak"

- Karadağ Dışişleri Bakanı Darmanovic: - "Azerbaycan bizim stratejik ortağımız. Azerbaycan doğalgazının sınırlarımıza ulaşması, bize kaynak çeşitliliği olanağı sağlayacak ve ekonomik ilişkilerimiz gelişecek" - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov: - "Ermenistan ordusu Azerbaycan topraklarından çıkmalı"

Google Haberlere Abone ol
"Azerbaycan doğalgazı Karadağ'a kaynak çeşitliliği sağlayacak"

BAKÜ (AA) - Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic, Trans Anadolu (TANAP) ve Trans Adriyatik (TAP) doğalgaz boru hatlarıyla Avrupa'ya ulaşacak Azerbaycan doğalgazının Karadağ'a kaynak çeşitliliği olanağı sağlayacağını söyledi.

Darmanovic, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bakü'de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile görüştü.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulunan Memmedyarov ve Darmanovic, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Darmanovic, 30 Ekim'de açılışı gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı (BTK) dolayısıyla tebriklerini iletti ve bu hattın Doğu ve Batı'yı birleştiren stratejik proje olduğunu belirtti.

Bölgedeki sorun ve çatışmaların diyalog ve barış yoluyla çözülmesinden yana olduklarını dile getiren Darmanovic, "Dağlık Karabağ sorununun AGİT Minsk Grubu'nun faaliyeti ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını dikkate alarak çözülmesinden yanayız." dedi.

Darmanovic, TANAP ve TAP boru hatlarıyla Avrupa'ya gönderilmesi planlanan Azerbaycan doğalgazına ilişkin, "Azerbaycan bizim stratejik ortağımız. Azerbaycan doğalgazının sınırlarımıza ulaşması, bize kaynak çeşitliliği olanağı sağlayacak ve ekonomik ilişkilerimiz gelişecek." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ermenistan ordusu Azerbaycan topraklarından çıkmalı"

Memmedyarov, mevkidaşını Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecinde gelinen durumla ilgili bilgilendirdiğini söyledi.

Enerji konularını da görüştüklerine dikkati çeken Memmedyarov, "Karadağ, Azerbaycan doğalgazına ilgi duyuyor. Siyasi ilişkilerimiz iyi düzeyde. Ekonomik ilişkileri de geliştirmemiz lazım." dedi.

Ermenistan'ın Gürcistan üzerinden BTK'yı kullanıp kullanamayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Memmedyarov, "BTK'nın işletilmesi için ortak şirket (Türkiye ve Gürcistan'la birlikte) kuracağız. Azerbaycan'ın şartı belli. İlk olarak çatışma sona ermeli, Ermenistan ordusu Azerbaycan topraklarından çıkmalıdır." ifadelerini kullandı.

Darmanovic, temasları kapsamında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le de görüştü.

Yorumlar