Keşmir veya Kaşmir nerede, Keşmir sorunu nedir?

Hindistan ile Pakistan arasındaki yeni bir savaş tehlikesi baş göstermiş durumda. Peki iki ülke arasındaki en büyük sorun olan Kaşmir veya Keşmir nerede, Keşmir sorunu nedir?

Google Haberlere Abone ol
Keşmir veya Kaşmir nerede, Keşmir sorunu nedir?

Güney Asya'nın büyük ülkelerinden Pakistan ve Hindistan yeniden savaşın eşiğinde. Daha önce 3 kez savaşan ülke bir kez daha Kaşmir veya Keşmir sorunu nedeniyle savaşın eşiğine gelmiş bulunuyor. Peki iki ülke arasındaki en büyük sorun olan Kaşmir veya Keşmir nerede, Keşmir sorunu nedir?

Kaşmir veya Türkçe'de yaygın olarak bilinen ismiyle Keşmir, Hindistan-Çin-Pakistan sınırlarının kesiştiği noktada bulunan bir bölgeye verilen isimdir.

Keşmir Nerede Harita
- Keşmir'in haritadaki yeri

Dağlık bir bölge olan Keşmir'in kuzey ve batı kısımları Pakistan, orta kısımları Hindistan ve doğu kesimi Çin'in kontrolünde bulunuyor.

Keşmir Haritası
- Keşmir'de hangi bölge kimin kontrolünde

Hindistan kontrolündeki kısım "Cammu Keşmir", Pakistan kontrolündeki kısım ise "Azad Keşmir" olarak adlandırılıyor.

Çin'in 1960'ta idaresi altına giren bölgeye ise "Aksai Çin" deniliyor.

Birleşmiş Milletler 1948'de Keşmir'in Pakistan'a mı Hindistan'a mı bağlanacağına bölge halkının karar vereceğine hükmetmişti. 

Keşmir

Bölgede yapılan referandumda Keşmir halkı Pakistan'a katılmak istediği yönünde sonuç çıktı. Ancak Keşmir'in Hindistan yanlısı yönetimi ise bu kararı uygulamak yerine Hindistan'a bağlanmayı tercih etti.

Pakistan yönetimi 1948'deki BM kararına uyularak, Keşmir'in hangi ülkeye bağlanacağının referandumla belirlenmesini istiyor.

İngiltere'den 1947'de bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de üç kez savaşmıştı.

Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.

Yorumlar