Ayşe Buğra Kavala kimdir? Osman Kavala'nın eşi kim?

Ayşe Buğra Kavala kimdir, nerelidir, ne iş yapıyor soruları Gezi ayaklanmasının baş sorumlularından Osman Kavala'nın tutukluluğuyla ilgili tartışmalar paralelinde merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Ayşe Buğra Kavala kimdir? Osman Kavala'nın eşi kim

Türk ekonomist, akademisyen, sosyal bilimci ve yazar Ayşe Buğra'nın hayatı, akademik ve bilimsel başarıları üzerine bir inceleme. Ayşe Buğra Kavala kimdir? Osman Kavala'nın eşi kim?

AYŞE BUĞRA KAVALA KİMDİR?

Ayşe Buğra, 19 Aralık 1951 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Edebiyat ve akademi dünyasından gelen bir ailenin çocuğu olarak, Babası romancı Tarık Buğra ve annesi akademisyen ve oyun yazarı Jale Baysal'dır. Ortaöğrenimini Robert Kolej'de tamamladıktan sonra, 1970-1973 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Yüksek öğrenimini Kanada'da Laval Üniversitesi'nde sürdürdü ve burada yüksek lisansını tamamladı. Ardından McGill Üniversitesi Ekonomi Bölümünde doktorasını aldı.

AKADEMİK KARİYER VE EVLİLİK

1980 ve 1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde, 1981-1983 yılları arasında McGill Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde ve 1983 yılında Sherbrooke Üniversitesi'nde görev aldı. 1985 yılından itibaren Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1988 yılında iş insanı Osman Kavala ile evlendi.

Ayşe Buğra Kavala kimdir? Osman Kavala'nın eşi kim?

ARAŞTIRMA ALANLARI VE ÖDÜLLERİ

Ayşe Buğra, İktisadi Düşünce Tarihi ve İktisat Metodolojisi, Karşılaştırmalı Sosyal Politika, Gelişme İktisadı gibi alanlarda yoğunlaşmıştır. 1995 yılında "Devlet Ve insanlar" adlı eseri ile Sosyal Bilimler alanında Sedat Simavi Ödülü'nü kazandı. 2015 yılında ise ekonomilerde ve küresel düzeyde sosyal politikalar konusundaki araştırmaları nedeniyle TWAS Dünya Bilim Akademisi Sosyal Bilimler Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, 2018 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nün önerisiyle verilen Boğaziçi Üniversitesi Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülü'nü aldı.

ESERLERİ VE KATKILARI

Yazarlık kariyerinde de başarılı olan Ayşe Buğra, "New Capitalism in Turkey: The Relationship between Politics, Religion and Business" (Türkçesi: Türkiye'de Yeni Kapitalizm: Siyaset, Din ve İş Dünyası) gibi birçok önemli esere imza atmıştır. Ayrıca çeşitli derlemeler ve çeviriler yaparak, akademik literatüre kat

kıda bulunmuştur. "Büyük Dönüşüm" (K. Polanyi'den, 1986) ve "Uluslararası Ticaret Politikası" (D. Robertson’dan, 1982) gibi önemli eserlerin Türkçe çevirilerini gerçekleştirmiştir.

SOSYAL POLİTİKA VE İKTİSAT ALANINDAKİ KATKILARI

Ayşe Buğra, özellikle sosyal politika ve iktisat alanında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Ekonomi ve toplumsal yapılar üzerine yaptığı analizler, Türkiye ve dünya ekonomisine dair önemli bulgular sunmaktadır. 

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNDEKİ ROLÜ

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde öğretim üyesi olarak görev yapan Ayşe Buğra, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu UYGAR Merkezi’nin kurucu başkanları arasında yer almaktadır.

ÖDÜLLER VE TANINMA

Ayşe Buğra'nın aldığı ödüller ve tanınma, akademik dünyadaki önemli katkılarının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Aldığı ödüller arasında, sosyal bilimler alanında Sedat Simavi Ödülü, TWAS Dünya Bilim Akademisi Sosyal Bilimler Ödülü ve Boğaziçi Üniversitesi Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülü bulunmaktadır. Ayrıca, 2021 yılında Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği'nin Duygu Asena Ödülü'nü almıştır.

Ayşe Buğra Kavala kimdir? Osman Kavala'nın eşi kim?

Yorumlar