Ayşe Ayata kimdir, kimin kızı, babası kim, nerelidir?

Ayşe Ayata kimdir sorusu Bakan Varank'ın Meclis komisyonundaki bir anısını anlattığı konuşmada gündeme geldi. Bakan Varank, Ayata tarafından uğradığı ayrımcılığa değinerek, üniversitelerde zihniyet devrimi yaptıklarını söyledi. Peki, Ayşe Ayata kimdir, nerelidir?

Google Haberlere Abone ol
Ayşe Ayata kimdir, kimin kızı, babası kim, nereli?

Ayşe Ayata kimdir, nerelidir, şu anda nerede soruları Bakan Mustafa Varank'ın açıklamaları sonrasında merakla sorulmaya başladı. Meclis komisyonunda yaptığı konuşmada Ayşe Ayata tarafından uğradığı ayrımcılığı anlatan Varank'ın adından söz ettiği Ayata'nın kim olduğu merak edildi. Ayşe Ayata kimdir, nerelidir?

AYŞE AYATA KİMDİR?

Ayşe Ayata, Turan Güneş'in kızı, Hurşit Güneş'in kardeşi ve CHP Eski Milletvekili Sencer Ayata'nın ise karısıdır. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iktidarları döneminde faşist üniversite anlayışını yıktıklarını, tek tipçi zihniyeti alaşağı ettiklerini belirterek, "Üniversiteleri ideolojilerin arka bahçesi olmaktan çıkarıp özgürleştirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun üzerine CHP milletvekillerinin yüksek sesli itirazlarına karşılık Varank, 1999'dan ODTÜ'den mezun olduğunu bildirdi.

Varank, ODTÜ'de ki bir anısını paylaşarak, şunları kaydetti: "28 Şubat'ın en cafcaflı zamanlarında ODTÜ'de okudum. ODTÜ'ye ilk bininci sıralamada girdim. ODTÜ'de ilk dersimi, siyaset sosyolojisi dersimi kimden aldım biliyor musunuz? CHP için çok önemli olan Ayşe Ayata'dan aldım. İlk derste Ayşe Ayata ne yaptı? Bütün arkadaşlarımızla oturuyoruz, bana, 'Sen ayağa kalkabilir misin?' dedi. Hangi okuldan mezun olduğumu sordu. 'İstanbul İmam Hatip' dedim. 'Şu giydiğin gömleğe ve pantolona bir bak. Bir de başka insanlara bak. Senin gibi burada giyinen başka bir insan var mı?' dedi. Ben de 'Benim gibi onlar da pantolon gömlek giyiyor.' dedim. 'Hayır, sen onlardan farklı giyiniyorsun. Biz buna sosyolojide ne diyoruz biliyor musun? Toplum dışı olmak diyoruz.' dedi. Bunu bana kim yaptı biliyor musunuz? O sizin çok değer verdiğiniz 1995'te milletvekili adayı yaptığınız Ayşe Ayata yaptı. İşte biz sizin o üniversite anlayışınızı alaşağı ettik. Yeni üniversite zihniyetini inşa ettik."

AYŞE AYATA BİYOGRAFİSİ

Ayşe Ayata'nın tam adı Ayşe Güneş Ayata'dır.

Eski CHP'li Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in kızıdır. 

33 yıl önce 1974 yılı Temmuz ayında Cenevre’de Kıbrıs müzakeresi sürerken, Başbakan Ecevit ile Dışişleri Bakanı Turan Güneş arasında kararlaştırılan “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla İkinci Barış Harekatı başlamıştı.

Parolada adı geçen Prof. Ayşe Güneş Ayata, Turan Güneş’in kızı ve günümüzün ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Ayşe Güneş Ayata’ydı.

Prof. Ayşe Güneş Ayata, 1995 seçimlerinde İzmir 2. bölgeden CHP adayı gösterildi, fakat CHP’nin barajı aşamaması nedeniyle seçilemeyip üniversiteye geri döndü.

Ayşe Ayata kimdir, nerelidir?
Ayşe Ayata kimdir, nerelidir?

 

Prof. Ayşe Güneş Ayata, Turan Güneş’in kızı ve günümüzün ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesidir. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında İkinci Cenevre Konferansı'nda bulunan ve Kıbrıs Barış Harekatı'nın başlatma şifresi olan " Ayşe tatile çıksın" sözünü söyleyen, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in kızıdır.

Dışişleri Bakanı Turan Güneş, İkinci Cenevre konferanslarında Türk heyetine başkanlık ediyordu. Görüşmeler devam ederken Kıbrıs'tan gelen haberler hiç iç açıcı gözükmüyorudu. Adada Türk halkına karşı Rumlar'ın baskısı devam ediyordu. Türk heyeti, dönemin başbakanı Bülent Ecevit ile durumu görüşerek, konferansın Türkler'i oyalamak için kullanıldığını belirledi. Dışişleri Bakanı, daha önce kararlaştırılmış ve Kıbrıs'a askeri harekatın başlamasına işaret eden şifreyi, "Ayşe tatile çıksın" diyerek Başbakan Ecevit'e iletmiş oldu. Böylece Ayşe Güneş Ayata, Kıbrıs Barış Harekatı'nın da simge isimlerinden oldu.

Ayşe Güneş Ayata ODTÜ Sosyoloji Bölümü mezunu olup, yüksek lisansını İngiltere'de tamamladı.

Doktorasını da İngiltere'de kent üniversitesinde yapan Ayata, doçentlik ve profesörlük unvanlarını mezun olduğu ODTÜ'de tamamladı. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı olan Ayata, 1994-2000 yılları arasında İİBF'nin dekan yardımcısıydı. 2011-2014 yılları arasında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Ayata, Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Wissenschaftszentrum Berlin, Manchester Üniversitesi ve Paris EHESS'te misafir öğretim üyesi olarak bulundu.

ODTÜ Öğretim Üyesi olan Ayşe Güneş Ayata'nin Türk Siyaseti, Siyasi Partiler Siyasette Kadınlar, Cinsiyet ve Etnisite üzerine çalışmaları bulunuyor.


 

Yorumlar

Fevkalade Ak Parti sayesinde artık hiç kimse kimsenin diline dinine ırkına kıyafetine karışmıyor.