Aynes satıldı mı, kime satıldı, Aynes'i kim aldı, ne kadara satıldı, son durum ne, iptal var mı?

Aynes satıldı mı, kime satıldı, Aynes'i kim aldı, ne kadara satıldı?TMSF tarafından Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün satış ihalesi yapıldı mı, ihale iptal edildi mi? Son durum nedir?

Google Haberlere Abone ol
Aynes satıldı mı, kime satıldı, ihale iptal mi?

Aynes satıldı mı, kime satıldı, Aynes'i kim aldı, ne kadara satıldı? Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Satış Komisyonu Başkanlığınca Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün satış ihalesi gerçekleştirildi. Aynes satıldı mı, kime satıldı, Aynes'i kim aldı, ne kadara satıldı?

Aynes satıldı mı, kime satıldı, Aynes'i kim aldı, ne kadara satıldı?
Aynes satıldı mı, kime satıldı, Aynes'i kim aldı, ne kadara satıldı?

 

TMSF Satış Komisyonu Başkanlığı’nca 667 milyon lira muhammen bedel ile satışa çıkarılan Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihalesinin, kapalı zarf ve açık artırma aşaması yapıldı.

İhaleye katılan tek şirket olan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin iştiraki TKT Hayvancılık ve Tarım Ürünleri AŞ, Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için 300 milyon liralık teklifte bulundu.

Muhammen bedelin altında olan söz konusu teklif için açık artırmaya geçildi. İhaleye katılan TKT Hayvancılık ve Tarım Ürünleri AŞ, Aynes Gıda Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için sundukları teklifte artırıma gitmedi.

GERÇEK DEĞERİ EN AZ 2 MİLYAR LİRA 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde açılışını yaptığını ve 2016’da FETÖ soruşturması kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Denizli merkezli Aynes Gıda’nın 12 Ekim’de satılacağı açıklanmıştı.

TMSF, Aynes Gıda şirketi satışı için 667 milyon TL muhammen bedel (en düşük bedel) belirledi ancak şirketin gerçek değerinin en az 2 milyar TL olduğu belirtiliyor. 

BirGün’ün ulaştığı belgelere göre, İsviçre ve Avrupa’nın en büyük firmalarından olan Emmi şirketi, 2014 ve 2015 yılında Aynes Gıda Şirketi’nin yüzde 80 hissesini satın alarak, şirkete ortak olmak için girişimlerde bulundu. O dönem Aynes Gıda’nın ortakları ile pazarlık görüşmeleri yapan Emmi şirketi, 5 Aralık 2015 yılında Aynes Gıda’ya tam 650 milyon TL değer biçti. Ancak şirketin ortakları bu teklifi kabul etmedi ve hisse satışı, yani ortaklık gerçekleştirilmedi.

Bu tekliften yola çıkılarak yapılan döviz kuru hesabı da şirketin gerçek değerini gözler önüne seriyor. Emmi’nin Aynes Gıda’ya değer biçtiği 650 milyon TL, o tarihteki kuru 3.19 TL seviyesinde olduğu için yaklaşık 206 milyon Euro’ya denk geliyordu. Şimdi ise Euro kuru 10.30 TL seviyelerinde olduğu için bu para 2 milyar 130 milyon TL’ye denk geliyor.

FETÖ operasyonuyla 2016 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve şu an da tutuksuz yargılanan TMSF yönetimindeki Aynes Gıda’nın en büyük ortaklarından Nevzat Serin de şirketinin satış kararını 3 Eylül tarihinde yargıya taşıdı. Serin, İstanbul İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, “TMSF tarafından alınan satış kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını” talep etti. Dava dilekçesi yürütmeyi durdurma talebinin gerekçelerini de sıralayan Serin, şirketin bugünkü değerinin en az 2.5 milyar TL olduğunu ifade etti.

Serin dilekçesinde, "Muhammen satış bedelinin (en düşük bedel) şirketin gerçek değerine kıyasla çok düşük tutulduğunu ve şirketin kamu yararı maksadıyla değil bir takım kimseleri yararlandırma maksadıyla satışa çıkarıldığını" belirterek şirketin ortakları ve yönetim kurulu üyelerinin tümünün tutuksuz olarak yargılandığını ve şirket kayyum atanmasına karar verilen dava kapsamında bir kişinin dahi tutuklu olmadığını belirtti.

İhalenin pazarlıkla devam edilip edilmeyeceği konusu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu’nca görüşülecek. İhalenin pazarlıkla devam edilmesine karar verilmesi halinde 15 Ekim Cuma günü saat 14.30’da pazarlık aşaması gerçekleştirilmişti.

TMSF İHALEYİ ONAYLAMADI, SATIŞ GERÇEKLEŞMEDİ

TMSF Fon Kurulu, gelen teklifin muhammen bedelin çok altında kalması sebebiyle Aynes Gıda’nın satışına onay vermedi. Kurulu, ihale sürecini sabote etmeye çalışan yatırımcı adaylarını ve aileleriyle birlikte TMSF personelini tehdit eden şirketin eski Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin hakkında suç duyurusunda bulundu.

İflas erteleme sürecindeyken, FETÖ/PDY terör örgütü kapsamında yapılan soruşturma nedeniyle mahkeme tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF) kayyımlığına devredilen Aynes Gıda’nın satışı için düzenlenen ihalede 4 yatırımcı tarafından şartname alınıp bilgi odasından yararlanılmış ancak yatırımcılardan sadece biri tarafından teklif verilmişti.

Aynes Gıda ihalesinin kapalı zarf ve açık arttırma aşamasında 300 milyon TL’lik teklif verilmiş ve 15.10.2021 Tarihinde gerçekleştirilen pazarlık aşamasında da teklif, katılımcı tarafından 350 milyon TL + KDV tutara yükseltilmişti. Ancak verilen teklifin, TMSF Fon Kurulu’nun KPMG’ye yaptırdığı rapora istinaden tespit ettiği 667 milyon TL’lik muhammen bedelin çok altında kalması sebebiyle ihale Fon Kurulu’nca onaylanmadı.

Öte yandan, FETÖ/PDY terör örgütüne üyelik, nitelikli dolandırıcılık gibi suçlardan hakkında çok sayıda ceza davası devam eden Nevzat Serin hakkında TMSF tarafından suç duyurusunda bulunuldu.


 

Yorumlar