AYM, Yargıtay üyelerine ek zammı iptal etti

Yargıtay ve Danıştay hakimlerine yapılması planlanan ek zam Anayasa Mahkemesi'nin engeline takıldı.

Google Haberlere Abone ol
AYM, Yargıtay üyelerine ek zammı iptal etti

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Yargıtay ve Danıştay üyelerine yapılan ek zam düzenlemesinin iptaline ilişkin gerekçesi açıklandı.

İPTAL KARARININ ARKA PLANI

11 Ekim 2023 tarihinde Yüksek Mahkeme Genel Kurulu tarafından alınan kararda, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına, birinci sınıf hakim ve savcılardan daha fazla ek zam yapılmasını öngören kanun hükmü iptal edildi. Ankara 25. İdare Mahkemesi, bu düzenlemenin iptali için AYM'ye başvurmuştu.

KARARIN GEREKÇESİ

AYM'nin iptal kararında, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin, diğer hakim ve savcılarla "hakimlik teminatı" bakımından farklılıklarının bulunmadığı vurgulandı. AYM üyelerinin özlük hakları ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin eşitlenmesi amacıyla yapılan düzenlemenin nesnel, makul ve zorunlu bir nedene dayanmadığı belirtildi.

AYM, bu düzenlemenin adli ve idari yargı sistemi içindeki mahkemeler arasındaki uyumu bozduğunu, önemli ölçüde gelir farklılıkları yarattığını ve çalışma barışını bozacak düzeyde olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu farklılığın makul ve orantılı olmadığını belirterek, hukuk devleti ilkesi ile mülkiyet hakkı bağlamında eşitlik ilkesine aykırılık oluşturduğu kanaatine varıldı.

İptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

Yorumlar