AYM, güvenlik soruşturmasını iptal etti

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kararı ile getirilen memurlar adaylarına yönelik güvenlik soruşturması CHP'li vekillerin başvurusu sonucunda iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol
AYM, güvenlik soruşturmasını iptal etti

Anayasa Mahkemesi, CHP milletvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ve 114 milletvekilinin memur adaylarına yönelik güvenlik soruşturması kararnamesini iptal edilmesi için yaptığı başvuruyu değerlendirdi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından terör örgütü sempantizanları ve mensuplarının devlet kadrolarına sızmasını engellemek için memur adaylarına yönelik güvenlik soruşturması getirmişti.

CHP İPTALİ İÇİN AYM'YE BAŞVURMUŞTU

CHP'li Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ve 114 milletvekili, 1 Şubat 2018 tarihli ve 7070 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkındaki Kanun'un bazı maddelerinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. CHP'nin başvurusunu değerlendiren AYM, vatandaşların kişisel veri niteliğindeki bilgilerinin memuriyete girişte değerlendirmeye tabi tutulmasının Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi.

Kişisel verilerin ve özel hayatın gizliliğinin korunmasının anayasal teminat altında olduğu hatırlatılan kararda, kimlik ve sağlık bilgileriyle birlikte, görüntü ve ses kayıtlarının, hobi ve tercihlerin de kişisel veri olduğu vurgulanarak ''Devlet kamu görevine atanacaklar için şartlar getirebilir ancak elde edilecek verilerin kullanılmasına ilişkin temel ilkeler belirlenmemiştir'' ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar