Aykut Özdarendeli kimdir, nerelidir?
Aykut Özdarendeli kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve uzmanlık alanı nedir? Koronavirüsü izole etmeyi başardığı belirtilen isimlerden Aykut Özdarendeli vatandaş tarafından merak edilen isimler arasında yer aldı.
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve hangi alanda ihtisas sahibidir. Bilim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada Türkiye'de iki profesörün Covid-19 virüsünü izole etmeyi başardığını açıklamış, profesörlerin isimlerini de açıklamıştı. O isimlerden birisi de Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'ydi. Peki, Aykut Özdarendeli kimdir? İşte Aykut Özdarendeli biyografisi:
Aykut Özdarendeli 1 Nisan 1969 yılında Ankara’da dünyaya geldi.
İlk ve ortaokulu Konya’nın Çumra ilçesinde, lise öğrenimini Malatya lisesinde tamamladıktan sonra 1986 yılında Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi girdi.
Fırat Üniversitesi'nden 1991 yılında mezun oldu.
1991-1992 yılları arasında Samsun’da askerliğini tamamladı.
1993 yılında Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Viroloji programında doktoraya başladı.
Aykut Özdarendeli, 1997 yılında doktora yaptı. 1998 yılında Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalına Yrd.Doç.Dr. olarak atandı.
Şimdi ise Erciyes Üniversitesi ERAGEM Müdürü olarak görev yapıyor.
PROF. ÖZDARENDELİ'DEN AÇIKLAMA
Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamasından sonra bütün dikkatlerin üzerine çevrildiği Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi bir açıklam ayaptı.
Özdarendeli açıklamasında, "Bu gelişme Covid-19'a karşı aşı geliştirme çalışmaları ile tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmalarına ivme kazandıracaktır" dedi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da, "Araştırmacılarımızın ilk milli aşıyı geliştireceğine inancım tam" dedi.
Prof. Dr. Özdarendeli, "Bu salgınla acilen mücadele etmek çok önemli olsa da, yapılacak temel araştırmalarla bu virüse karşı kapsamlı çözümler üretilmesi gerekiyor. 2013 yılında kurulan merkezimiz aşı geliştirme çalışmaları konusunda önemli bilgi birikimine ve altyapılara sahiptir. Merkezimizde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına (KKKAH) karşı aşı çalışmalarımız da halen devam etmekte olup, bu hastalığa karşı hücre kültür temelli inaktif aşı geliştirilmiş ve 2018 yılında sağlıklı gönüllüler üzerinde faz 1 çalışmaları başarıyla tamamlamıştır. Çalışmalarımız kapsamında, KKKAH’na karşı geliştirilen ve patent başvurusu yapılan rekombinant aşının deney hayvanları üzerinde yüzde yüz koruyucu etkiye sahip olduğu da gösterilmiştir" dedi.
'VİRÜSÜN İZOLE EDİLMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR'
Prof. Dr. Özdarendeli, "Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve uluslararası standartlardaki altyapılamız sayesinde Kovid-19 hastalığına karşı aşı geliştirme çalışmalarına hemen başladık ve bu kapsamdaki çalışmalarımızı da hızla ilerleteceğimize inanıyorum. Merkezimiz bünyesinde bulunan Biyogüvenlik Seviye 3 laboratuvarında SARS-CoV-2 virüsü laboratuvar şartlarında izole edilmiş ve hücre kültür sistemine adapte edilmiştir. Virüsün izole edilmesi, Kovid-19’un biyolojisinin ve patogenezinin ortaya konulmasına yönelik çalışmalar için büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda, bu gelişme Covid-19’a karşı aşı geliştirme çalışmaları ile tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmalarına ivme kazandıracaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: SonHaberler
Yorumlar