AYGÖZ Kurulması, İşletilmesi ve Bakımı Protokolü

- TÜBİTAK Başkanı Ergin: - "Protokol, Türkiye'de ay gözlemleriyle ilgili cihazın ve yerleşkenin kurulmasını kapsayacak"

Google Haberlere Abone ol
AYGÖZ Kurulması, İşletilmesi ve Bakımı Protokolü

ANKARA (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Arif Ergin, "Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) Kurulması, İşletilmesi ve Bakımına İlişkin Protokol"ün, Türkiye'de ay gözlemleriyle ilgili cihaz ve yerleşke kurulmasını kapsayacağını belirtti.

Ergin, Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK arasında "AYGÖZ Kurulması, İşletilmesi ve Bakımına İlişkin Protokol" imzalanmasından önce yaptığı konuşmada, ilmin, insanların refahını artırmıyorsa, kalpleri bir araya getirmiyorsa, kendilerini ve içinde bulundukları evreni tanımalarına yaramıyorsa ne işe yaradığının sorgulaması gerektiğini söyledi.

İslam ülkeleri arasında dini günlerle ilgili farklı uygulamalara değinen Ergin, "Bayramlarımızı aynı günde yapamıyorsak, dünya çapında kazanılmış bazı haklarımız varsa, biz Müslümanlar olarak 'şu gün bizim bayramımızdır, bugün bizim ayımızın başlangıcıdır' diye ittifak halinde tek ses olamıyorsak kayıp ve yitik malımız var demektir." diye konuştu.

Ergin, Antalya'da 2 bin 547 rakımda faaliyet gösteren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin uluslararası nitelik taşıdığına dikkati çekerek, burada bilimsel araştırmalara yön verildiğini, buluşlara imza atıldığını bildirdi.

Ay takvimiyle ilgili Mayıs 2016'da dünya çapında yapılan anlaşmaya işaret eden Ergin, bunun ay takvimlerinde hendesenin (geometri) esas alınmasını içeren bir adım olduğunu hatırlattı. Ergin, TÜBİTAK olarak bunun altının bilimsel ve teknolojik olarak doldurulmasını taahhüt ettiklerinin altını çizerek, yapılan protokolün bu yönden önem taşıdığını kaydetti.

Protokolün Türkiye'de ay gözlemleriyle ilgili cihaz ve yerleşkenin kurulmasını kapsayacağını anlatan Ergin, Antalya'daki gözlemevindeki teleskoplara ve gökyüzünü aynı anda gören kameralara yeni bir teçhizatın ekleneceğini söyledi.

Ergin, ayın görülmesi konusunda dünya çapında belli bir standardın oturtulması gerektiğine işaret ederek, gözleme olan kıyası esasa oturtacaklarını belirtti. Ergin, "Böylece gönüllerimizi birleştiren, insanlarımızı bir arada hareket etmeye sevk eden, aramızdaki ayrılıkları ve gayrılıkları yok eden ilimsel ve bilimsel adımı atmış oluruz." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile TÜBİTAK Başkanı Ergin, AYGÖZ Kurulması, İşletilmesi ve Bakımına İlişkin Protokolü'nü imzaladı.

Yorumlar