Aydınlardan Mogherini'ye "nükleer anlaşmanın korunması" çağrısı

- İranlı ve Batılı 170 aydın ve aktivist, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye bir mektup yazarak "nükleer anlaşmanın korunması" çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Aydınlardan Mogherini'ye "nükleer anlaşmanın korunması" çağrısı

ANKARA (AA) - Aralarında Noam Chomsky, Abdulkerim Suruş, Slavoj Zizek ve Perviz Tenavoli'nin de olduğu 170 İranlı ve Batılı aydın ve aktivist, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye "nükleer anlaşmanın korunması" çağrısında bulundu.

İranlı ve Batılı ünlü fikir adamlarının da aralarında bulunduğu 170 aydın, Mogherini'ye bir mektup yazarak nükleer mutabakatın korunması gerektiğini vurguladı.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından yaşanan süreçte Mogherini'nin anlaşmayı korumak için gösterdiği çabanın önemine işaret edilen mektupta şu ifadelere yer verildi:

"İran halkı barış ve diplomasiyi destekledi. Şimdi uluslararası toplum, onlara doğru seçimi yaptıklarını ve verilen sözlerin etkin bir şekilde gerçekleştirileceğini göstermelidir."

İran'la BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya arasında Temmuz 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) adı verilen nükleer anlaşmanın dünyadaki sorunları diplomasiyle çözmenin mümkün olduğunu gösterdiğine dikkati çeken mektupta, "ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmadan ayrılması nedeniyle dünyaya 'barışın kaçınılmaz olarak geçici ve kısa ömürlü olduğu' mesajı verilmemelidir." denildi.

Mektupta ayrıca, ABD'nin uluslararası bir anlaşmayı ihlal etmesiyle, AB, BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası topluma duyulan güvenin riske girdiğinin altı çizildi.

Mogherini'ye yazılan mektuba, Noam Chomsky, Abdulkerim Suruş, Slavoj Zizek, Hamid Debbaşi, Terane Alidusti, Cornel West ve Perviz Tenavoli gibi felsefe, bilim, sanat, iktisat ve siyaset alanında öne çıkan isimler imza attı.

KOEP, İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) arasında Temmuz 2015'te imzalanmıştı. Söz konusu ülkeler İran'ın nükleer programında kısıtlamalara gitmesi karşılığında bazı ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti.

ABD Başkanı Trump, İran'la BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler ve Almanya arasında Temmuz 2015'te imzalanan anlaşmadan ülkesini 8 Mayıs'ta çekerek, Tahran'a ağır yaptırımlar getireceğini duyurmuştu. Anlaşmanın tarafı diğer ülkeler anlaşmanın devamından yana tutum sergiliyor.


Yorumlar