Ayasofya'nın ortası neden boş, neden namaz kılınmıyor?

Ayasofya Camii'nin yeniden ibadete açılmasından sonra, caminin orta yerindeki yaklaşık 20 metrekarelik bir alan boş bırakıldı. Peki, Ayasofya'nın orta yerindeki bu alan neden boş, neden namaz kılınmıyor? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Ayasofya'nın ortası neden boş, namaz kılınmıyor?

Ayasofya Camii'nin 86 yıl aradan sonra yeniden aslına rücu ettirilerek ibadete açılması bütün dünyada yankı uyandırırken, Türkiye'de büyük sevinçle karşılandı. Camiye giderek ilk namaz kılanlardan olmak isteyen vatandaşlar, caminin orta yerindeki boşluk alanı görünce şaşırdı. Peki, Ayasofya Camii'nin ortası neden boş, buradaki boşluk alanın önemi veya anlamı nedir? İşte detaylar: 

Ayasofya'nın orta yerindeki boşluk alan, Hristiyanlar için kutsal sayılan bir alandır. Hızır makamı ile müezzin mahfili arasında kalan ve Meryem Ana’nın göründüğüne inanılan alan Hıristiyanlar için manevi değeri yüksek bir noktayı temsil ediyor.

İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz ise, "Boş bırakılan alan imparatorların tac giyme alanıdır. Bu nedenle boş bırakıldı. Buradaki daire şeklindeki renkli alanlarda Ayasofya'nın yapımında kullanılan mermerlerden örneklerdir. Alanla ilgili farklı yorumlar tarihi bilgilerle uyuşmuyor." dedi.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, alanın neden boş bırakıldığıyla ilgili soruyu cevaplandırdı.

Yılmaz, "Boş bırakılan alan imparatorların tac giyme alanıdır. Bu nedenle boş bırakıldı. Buradaki daire şeklindeki renkli alanlarda Ayasofya'nın yapımında kullanılan mermerlerden örneklerdir. Alanla ilgili farklı yorumlar tarihi bilgilerle uyuşmuyor" dedi.

Yılmaz, camide kubbe kısmında yer alan freskleri örten perdenin de planlandığı gibi vakit namazlarında kapanacağını söyledi.

 

Yorumlar