Ayasofya'da hutbe neden kılıçla okundu?

Ayasofya Camii'nde hutbe neden kılıçla okundu sorusu, Ali Erbaş'ın bu şekilde hutbe okuduğunu görenler tarafından merakla soruldu. İşte nedeni:

Google Haberlere Abone ol
Ayasofya'da hutbe neden kılıçla okundu?

Ayasofya Camii'nin hutmesinden kılıçla hutbe okunması herkesin dikkatini çekti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, minbere çıktığında elinde kılıç da vardı. Bu durumu görenler ve gelenekten haberi olmayanlar, "Hutbe nedne kılıçla okunur" şeklinde sormaya başladı. Sorunun cevabını yine Diyanet İşleri Başkanı Erbaş verdi. Ayasofya'daki ilk namazda hutbe okumaya kılıçla çıkan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma namazı ile ibadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk hutbeyi okudu. Kılıç geleneğiyle hutbeyi okuyan Erbaş, Ayasofya çıkışında gazetecilere gerekçesini anlattı.

Hutbeye kılıçla çıkmasını değerlendiren Erbaş, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz inşallah" diye konuştu.

Erbaş'ın açıklamaları şu şekilde: "Cenabı Hak milletimize ve İslam alemine hayırlı eylesin, cemaatini bol eylesin, içerisinde imamlarımızın müezzinlerimizin güzel hizmetler yapmasını, insanlığı doğru dini bilgi ile doyurma noktasında, güzel tilavetlerle gönüllerini coşturma noktasında en güzel hizmetleri nasip eylesin. Ayasofya fethin sembolüdür.

Fethin sembolü olan camimizde İnşallah nice insanlar ibadetlerini yaparlar ve dini bilgilerini öğrenirler. Her köşede bir cami dersi yapar geçmişteki Ayasofya medresesinin fonksiyonunu icra eder hale getirmeye çalışacağız İnşallah. Camiler aynı zamana bir mekteptir. Peygamber efendimizin camilerde nasıl sahabeyi yetiştirmesi mümkün olduysa, biz de gençlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz."

Yorumlar