Ay tutulması neden her ay gözlemlenmez kıcasa bilimsel anlatım

Ay tutulması neden her ay gözlemlenmez kıcasa bilimsel anlatımla bu durumun sebebini irdeleyelim.

Google Haberlere Abone ol
Ay tutulması neden her ay gözlemlenmez kıcasa bili

Ay tutulması neden her ay gözlemlenmez, neden sadece yılın belli dönemlerinde gerçekleşir, kıcasa bilimsel anlatımla bu durumun sebebini irdeleyelim.

Bilimsel anlatımları göre ay tutulmasının neden her ay gerçekleşmediğinin sebebi şöyle: 

Ay tutulması sırasında Güneş, Dünya ve Ay tam olarak aynı hizadayken Dünya, Güneş ile Ay’ın arasındadır. Bu durumda Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer. Ancak Ay tutulması sırasında Ay tamamen karanlıkta kalmaz.

Ay tutulması neden her ay gözlemlenmez kıcasa bili
Ay tutulması 

 

Çünkü Dünya Güneş’ten doğrudan gelen ışınları engellemesine rağmen, atmosferdeki parçacıklar tarafından yönü değiştirilen ışınlar Ay’a ulaşabilir. Bu nedenle Ay tutulması sırasında Ay kırmızımsı görünür.

Ay, Dünya etrafındaki yörüngesini yaklaşık bir ayda tamamlar. Ancak Ay tutulması her ay düzenli olarak gözlenmez. Bu durumun nedeni Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzleminin tam olarak çakışmamasıdır. Ay’ın Dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile Dünya’nın Güneş etrafındaki yörünge düzlemi arasındaki açı yaklaşık 5°dir. Ay’ın ve Dünya’nın yörüngeleri yıl içinde iki kere kesişir. Parçalı ya da tam Ay tutulması Ay’ın, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesine yaklaştığı bu zamanlarda gerçekleşir.

Bilim Genç web sitesinde yayınlanan yazı, haber, video, fotoğraf, çizim ve animasyonların her türlü hakkı TÜBİTAK’a aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi olsa alıntı yapılamaz, kopyalanamaz ve başka yerde yayınlanamaz.


 

Yorumlar