Avustralyalı yetkililer: Kaçmak için çok geç, saklanacak yer bulun

Avustralya'nın başkent bölgesine kadar ulaşan yangın bölgede 55 bin hektar alanı küle çevirirken başkent bölgesi yetkilileri yangından kaçmak için geç olduğunu ve saklanmak için yer bulunması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Avustralyalı yetkililer: Kaçmak için geç, saklanın

Aylardır yangınlarla boğuan Avustralya'da yangın hızla yayılmaya devam ederken yetkililer başkent bölgesi için uyarılarda bulundu.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayından bu yana, tarihinin en büyük ve en etkili yangınlarından biriyle mücadelesini sürdüren Avustralya'da zaman zaman yangın yerleşim yerlerine de sıçradı veu bu yangınlarda 33 kişi hayatını kaybetti, toplam 11 milyar hektar alan ve 2 bin 600'den fazla ev kül oldu.

"SAKLANACAK YER BULUN"

Tarihinin en büyük yangınlarından biri ile mücadele etmeye çalışan Avustralya, 2003 tarihinden bu yana en büyük yangın tehdidi ile karşı karşıya. Avustralya Başkent Bölgesi'nde (ACT), başkent Canberra civarındaki bazı bölgelerde ikamet edenlere, bulundukları yerleri terk etmeleri için "çok geç" olduğu ve sığınacak yer aramaya çalışmaları uyarısı yapılırken  Canberra'nın güneyinde etkili olan yangının, hala kontrol altına alınamadığı ve ACT'nin yüzde 20'sinden fazla alana yayıldığı belirtildi. Alevlerin henüz başkentin banliyölerine ulaşmadığı kaydedildi.

Canberra Times gazetesinin haberine göre, yetkililer, Orroral Vadisi yangınının şimdiye kadar 55 bin 234 hektar alanı kül ettiğini belirtti.

"YANGINLA MÜCADELE İÇİN ÖNÜMÜZDE HAFTALAR VAR"

ACT Başbakanı Andrew Barr, basına yaptığı açıklamada, "Yangın, bu sabah hala aktif. Yangınla mücadele için önümüzde hala günler ve belki haftalar var." dedi.

Canberra'nın güney banliyölerini ve bilhassa kırsaldaki Tharwa köyünü alevlerden korumak için çok çaba sarf edildiğini aktaran Barr, "Yangın, Yeni Güney Galler eyaleti sınırını geçti ve maalesef Bumbalong'da bazı mülk kayıpları meydana geldi." diye konuştu.

ACT acil durum ekipleri, yangının etkili olduğu alanda alevlerin etkisinin hafiflediğini ancak devrilen ağaçların itfaiyeciler için risk olduğunu ifade etti.

Yangınlarla mücadele eden Avustralya bu durumda iken 10 bin devenin keskin nişancılar tarafındna öldürülmesine kararı vermişti.

Yorumlar