Avustralya'da kadınlar hakları içi yürüdü

- Melbourne'deki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşünde eylemciler kadın hakları için bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Avustralya'da kadınlar hakları içi yürüdü

MELBOURNE (AA) - Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşüne katılan göstericiler, kadın haklarına yönelik taleplerde bulundu.

Melbourne kent merkezindeki yürüyüşe katılan göstericiler, "Siyasal talepler" başlığı altındaki isteklerini "Ekonomik eşitlik, cinsel ayrımcılık, ırkçılık, ücretli ebeveyn izni, eşit işe eşit ücret, ücretsiz çocuk bakımı, kadınlara yönelik şiddete son verilmesi, herkes için ücretsiz ve erişilebilir sağlık hizmeti" olarak sıraladı.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşte Avustralya hükümetinin kadınlara yönelik uygulamalarına ilişkin karşıt sloganlar atan göstericiler, "Kadınların yükselmesi erkeklerin düşmesi anlamına gelmez", "Ben kadınım duy beni", "Sessiz kalmayacağız", "Kadınlar için yürü", "Kadın hakları insan hakkıdır" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

Uluslararası Kadınlar Günü Melbourne Grubu tarafından organize edilen ve sendikaların yanı sıra kadın derneklerinin de destek verdiği yürüyüşteki konuşmacılardan hukuk fakültesi öğrencisi Sajda Yakub, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avustralya'da eşit haklar elde etmek için savaştıklarını söyledi.

Yürüyüşe çok farklı etnik köken, inanç ve cinsiyetten insanların katılmasının kendilerine ümit verdiğini aktaran Yakub, "Avustralya’da ikinci sınıf vatandaş değil eşit haklara sahip olmak istiyoruz, kadın olduğumuz için hor görülmek istemiyoruz, maalesef iş yerlerinde yaptığımız işlerden dolayı kadınlar hor görülüyor, iş alanlarında eşit haklara sahip olmak istiyoruz." dedi.

Avustralya'da kadın haklarının çok iyi bilinmediğini dile getiren Yakub, "Daha çok mücadele etmemiz ve savaşmamız gerekiyor, bazı alanlarda daha çok kadın temsilci bulunması gerekiyor, mesela hukuk sektörü, parlamento yani halkın kadınlar tarafından temsil edilmesi lazım, sadece yukarıdaki ayrıcalıklı insanlar tarafından değil. Bunlar da genelde erkek." diye konuştu.

Yürüyüş Victoria Eyalet Parlamentosu önünde yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

Yorumlar