"Avustralya siyasetinde açıkça dış müdahale var"

- Başbakan Turnbull, Avustralya istihbaratından ülke siyasetine dış müdahale olduğu yönünde bilgi aldığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
"Avustralya siyasetinde açıkça dış müdahale var"

MELBOURNE (AA) - Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Avustralya Güvenlik İstihbarat Biriminden (ASIO) ülke siyasetine açıkça dış müdahale olduğu yönünde bilgi edindiğini söyledi.

Turnbull, hafta içinde Çin'in siyasi bağışlarla Avustralya siyasetini etkilemeye çalıştığı yönündeki sözlerine Pekin yönetiminden tepki gelmesi üzerine açıklamalarda bulundu.

Partisinin Sydney'deki ara seçim çalışmalarına katılan Turnbull, buradaki konuşmasında, ASIO'nun raporlarının, Çin istihbarat birimleriyle Avustralyalı siyasetçiler arasında bağlantı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Konuşmasında, modern Çin'in 1949 yılında "Çin halkı dik durun" sloganıyla kurulduğunu Mandarince hatırlatan Turnbull, "Avustralya siyasetinde açıkça dış müdahale var. Ve biz ayaktayız. Diyoruz ki Avustralya halkı dik durun, Çinliler kendi egemenlikleri için dik durdular, Avustralyalılar, özellikle de liderler, egemenliğimiz için dik durmalılar." ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Turnbull'un konuyla ilgili yaptığı daha önceki açıklamaların "iki ülke arasındaki atmosferi zehirlediği" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Hafta içinde başkent Canberra'da Adalet Bakanı George Brandis ve Maliye Bakanı Mathias Cormann ile kameraların karşısına geçen Turnbull, Çin'in ülke siyasetini bağışlarla etkilediğine dair ASIO'dan gelen raporunun ardından dış ülke kaynaklı siyasi bağışları yasaklayan kanun tasarısını duyurmuştu.

Çin'in, rapordan endişe duyulduğunu, yeni kanun tasarısının ise sadece bir ülkeyi hedef almadığını belirten Turnbull, "Yabancı güçler hem yurt içinde hem de yurt dışında siyasi süreci etkilemek için eşi görülmemiş ve giderek çok yönlü girişimlerde bulunuyor." ifadelerini kullanmıştı.

Federal Senatodan onay bekleyen yeni yasa tasarısı, siyasi partilere yapılan dış bağışları yasaklanmasının yanı sıra vatan hainliği ve casusluk tanımlarını da güncelleyerek, Avustralya'nın ulusal çıkarlarına zarar verebilecek davranışları suç kapsamına alacak.


Yorumlar