ATO üniversitelerden destek istedi

Gürsel Baran, 28-29 Nisan'da gerçekleştirecekleri "Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi" için Başkent'teki üniversitelerden destek istedi.

Google Haberlere Abone ol
ATO üniversitelerden destek istedi

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara'daki bazı üniversitelerin rektörleri, rektör yardımcıları, dekanları, bölüm başkanları, öğretim üyeleri ve mesleki teknik anadolu liselerinin müdürleri, ATO'nun düzenlediği toplantıda bir araya geldi.

ATO Başkanı Gürsel Baran, etkinlikteki konuşmasında coğrafi işaretlerin ihmal edilmiş bir konu olduğuna dikkati çekti.

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'ni, toplumda farkındalık yaratmak ve kamuoyu oluşturmak amacıyla düzenlediklerini belirten Baran, "Türkiye zor bir süreçten geçiyor, ticarette sıkıntılar yaşanıyor. Bunları aşmanın yollarını arıyoruz. Coğrafi işaretler konusunu çıkış yollarından biri olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesindeki istihdam seferberliğine de değinen Baran, coğrafi işaretli ürünlerin istihdam seferberliğini olumlu etkileyecek unsurlardan olduğunu kaydetti. Baran, söz konusu ürünlerin istihdam ve ihracatın artmasına katkı sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

Ankara'daki üniversitelere zirveye katılmaları çağrısında bulunan ve bu konuda destek isteyen Baran, Avrupa ülkelerinin coğrafi işaret konusunda önemli mesafeler aldıklarını, bu ürünlerin Fransa ekonomisine 18 milyar avro, İtalya ekonomisine ise 12-13 milyar avro kazandırdığının altını çizdi.

Baran, Türkiye'nin coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürünü bulunduğunu kaydederek, bunlardan sadece 200'ünün coğrafi işaretli olduğunu bildirdi.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülkü Karakuş da zirve hakkında bilgiler paylaştığı konuşmasında Türkiye'nin endemik bitki türleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden olduğunu vurguladı. Endemik türlerin katma değerli hale getirilmesinin önemine işaret eden Karakuş, coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değerinin gençler tarafından anlaşılması gerektiğini belirtti.

Zirve kapsamında düzenlenecek Coğrafi İşaretli Ürünler Fuarı'nda, isteyen üniversitelere ve meslek liselerine ücretsiz stant tahsis edeceklerini bildiren Karakuş, öğrencilerin zirveye katılımının sağlanması konusunda üniversite ve meslek lisesi temsilcilerinden destek istedi.

Karakuş, zirvede 18 farklı oturumda 40'a yakın uzmanın konuşma yapacağını kaydetti.

Yorumlar