Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik'te değişiklik

- Yönetmelik, atık sektörünün dinamik yapısı kapsamında gelişen teknoloji ve sektör şartları çerçevesinde güncellenen atık mevzuatına uyumlu hale getirildi

Google Haberlere Abone ol
Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik'te değişiklik

ANKARA (AA) - Atık sektörünün dinamik yapısı kapsamında gelişen teknoloji ve sektör şartları çerçevesinde Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik, güncellenen atık mevzuatına uyumlu hale getirildi.

"Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Atıkların yakılmasının çevre üzerine olabilecek olumsuz etkilerini, özellikle hava, toprak, yüzey suları ve yeraltı sularında emisyonlar sonucu oluşan kirliliği ve insan sağlığı için ortaya çıkabilecek riskleri uygulanabilir yöntemlerle önlemek ve sınırlandırmak amacıyla 6 Ekim 2010'da Resmi Gazete'de "Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik" yayımlanmıştı.

Yürürlükte olduğu 6 yılı aşkın sürede, atıkların yakılması ve beraber yakılması konusunda teknik şartlar bu yönetmeliğe göre sağlandı. Ancak uygulama süresi içerisinde karşılaşılan sorunların çözülebilmesi amacıyla yönetmelikte değişiklik yapılması ihtiyacı oluştu.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, beraber yakma tesislerinde atıkların yakılması 2000/76/EC sayılı Atık Yakma Direktifi ile uyumlu şekilde sadece "tehlikeli atıklar" için olacak şekilde değiştirildi. Atıkların çimento fabrikalarında enerji geri kazanımı amacıyla değerlendirilebilmesi yönünde de adım atıldı.

Ayrıca, tek tür atık yakan tesisler ile atık kodu ilave edecek olan tesislerin tekrar çok uzun süreli deneme yakmaları yapmasına gerek kalmadan, daha kısa süre içerisinde ölçümlerin gerçekleştirilmesini sağlayacak şekilde mevzuat değişikliği yapıldı.

Öte yandan, atık sektörünün dinamik yapısı kapsamında gelişen teknoloji ve sektör şartları çerçevesinde güncellenen atık mevzuatına uyum amacıyla da yönetmelik metninde gerekli düzenlemelere gidildi.

Yorumlar