ATHİB 5. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması

- Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Kızartıcı: "Kaliteli insanımızın sayısını artırmamız lazım. Bu amaçla yurt çapında bu tasarım yarışmalarını destekliyoruz" - TİM Başkan Vekili Kocasert: - "Biz adet veya kilogram miktar ihracatımızı hiç artırmadan sadece Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve marka dörtlüsünü iyi kullanarak adımlar atsak, 21 dolar ortalamayı 40 dolara çıkabilsek çok fazla yeni yatırıma girmeden ihracatımızı 50 milyar dolara çıkarabiliriz"

Google Haberlere Abone ol
ATHİB 5. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması

ADANA (AA) - Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından bu yıl beşi̇nci̇si̇ düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nın ödül töreni düzenlendi.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıları Meclisinin (TİM) desteğiyle geleneksel olarak düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri Seyhan Nehri üzerindeki tarihi Taş Köprü'de gerçekleştirilen törenle verildi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, törende yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda tasarım, Ar-Ge, inovayon gibi kavramların çoğu zaman dillerinde olduğunu ancak çok da hayata geçiremediklerini, gelinen noktayla epeyi mesafe almış olsalar da daha önlerinde çok yol olduğunu belirtti.

2008'den beri bakanlık olarak ilgili tebliğle tasarımı desteklediklerini ifade eden Kızartıcı, şunları söyledi:

"Kaliteli insanımızın sayısını artırmamız lazım. Bu amaçla yurt çapında bu tasarım yarışmalarını destekliyoruz. 2011'den itibaren bu yarışmaları kazanan öğrencilerimizi eğitime göndermeye başladık. Şu an itibariyle 108 tane öğrencimizi, genç tasarımcımızı yurt dışı eğitime gönderdik. Bu süreçte hep beraber yaptıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bakanlık bütçeden her sene 30 kişiyi yurt dışına gönderiyordu. İnşallah yakın zamanda çıkmasını beklediğimiz tebliğ revizyonu sonrasında bu sayı 60'a çıkacak. Dolayısıyla bu yarışmaları doğal olarak da artırmamız gerektiğini de biliyoruz. "

Kızartıcı, firmaların tasarım ve ürün geliştirme projelerine de destek verdiklerini, bu kapsamda 116 projeyi destek kapsamına aldıklarını sözlerine ekledi.

- Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve marka dörtlüsü

TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert de Türkiye için olduğu gibi Adana için de tekstil ve konfeksiyonun çok önemli olduğunu söyledi.

İtalya'nın kilogram ihracat ortalamasının 70, Fransa'nın 50, Türkiye'nin 1,5 dolar iken, Türk hazır giyim, konfeksiyon ve tekstil sektörünün ortalamasının 21 dolar olduğuna dikkati çeken Kocasert, "Biz adet veya kilogram miktar ihracatımızı hiç artırmadan sadece Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve marka dörtlüsünü iyi kullanarak adımlar atsak, 21 dolar ortalamayı 40 dolara çıkabilsek çok fazla yeni yatırıma girmeden ihracatımızı 50 milyar dolara çıkarabiliriz." dedi.

ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç da tekstilin katma değeri, istihdam ve ihracattaki payıyla oluşan stratejik öneminin bugün de devam ettiğini belirtti.

Gelişmiş ülkeler seviyesinde olabilmek için insana yatırım yapılması gerektiğine işaret eden Kıvanç, "Uluslararası pazarda daha etkin olabilmek, modayı takip eden değil belirleyen ülke olabilmek adına her alanda yaratıcı ve yenilikçi olmak zorundayız." dedi.

- Ödül töreni

Konuşmaların ardından 48 yarışmacı arasından seçilen 10 finalistin eserlerini konu alan dans gösterisi sunuldu.

Yarışmada, birinciliğe "Bambu" temalı kumaşıyla Merve Cingöz, ikinciliğe "Yosun etkisi" temalı kumaşıyla Cansu Çevik, üçüncülüğe "Lightning" temasıyla Göksu Aybacı seçildi.

Dereceye girenlere ödüllerini Vali Mahmut Demirtaş, TİM Başkan Vekili Kocesert ile ATHİB Başkanı Kıvanç verdi.

Yarışmayı kazananlar arasından bir kişi para ödülünün yanı sıra Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanacak bursla yurt dışında 2 yıl süreyle tasarım eğitimi görecek. Ayrıca 10 finalist de gelecek yıl Paris'te düzenlenecek Premier Vision fuarına katılacak.

- "Çukurova'da hayat pamuk ipliğine bağlıdır"

Etkinlik kapsamında Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), ATHİB, Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası (ADASO) desteğiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Can'ın hazırlayıp yönettiği "Çukurova'da hayat pamuk ipliğine bağlıdır" adlı lif sanatı projesi kapsamında Seyhan Nehri üzerinde pamuk bezlerin sarılı olduğu pamuktan bir halat bir kıyıdan diğerine çekildi.

Törene, CHP Adana milletvekilleri Elif Doğan Türkmen, Zülfikar İnönü Tümer, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile iş adamları ve davetliler katıldı.


Yorumlar