Atatürk'ün kardeşleri neden öldü kardeşlerinin resimleri var mı kaç kardeş?

Atatürk'ün kaç kardeşi var, Atatürk'ün kardeşleri kaç tane, isimleri nedir? Atatürk'ün hayatıyla ilgili okullarda okutulan tarih kitaplarında sadece bir kardeşinden söz edilir. Makbule hanım dışında Atatürk'ün kardeşleri konusunu pek az kişi bilir. Peki Atatürk'ün kaç kardeşi var isimleri nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
Atatürk'ün kardeşleri neden öldü resimleri var mı?

Atatürk kaç kardeşi var, kardeşlerinin isimleri nedir; Atatürk'ün kardeşleri var mı, isimleri nelerdir? Atatürk'ün kaç kardeşi vardı? TRT 1'de yayınlanan 3'te 3 Tarih yarışmasında bu akşam Atatürk ile ilgili sorulan bir soru kamuoyunun Atatürk'ü ne kadar az tanıdığını ortaya koydu. Yarışmanın sorularından biri, Atatürk'ün kaç kardeşi var? şeklindeydi.

ATATÜRK'ÜN KARDEŞLERİ NEDEN ÖLDÜ?

Yarışmacı, bu soruya 3 diyerek yanlış cevap verdi. Ancak ekran başındaki izleyicilerin de bu konuda çok bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı. Atatürk'ün kaç kardeşi var, Atatürk'ün kardeşleri kaç tane, isimleri nedir, Naciye neden öldü?

Herkes Mustafa Kemal Atatürk'ün sadece bir kardeşi olduğunu biliyor, oysa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 5 kardeşi var. Bunlardan 3'ü kendisinden yaşça büyük, kamuoyunun yakından bildiği Makbule Hanım ve Naciye ise ondan yaş olarak küçük. Peki Atatürk'ün Makbule Hanım dışındaki kardeşleri kimlerdir, hayatları?

ATATÜRK KAÇ KARDEŞİ VAR?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’la babası Ali Rıza Bey 1871 yılında evlenmişler. İkilinin 6 tane çocuğu olmuş. Ali Rıza ve Zübeyde çiftinin 6 çocukları şunlardı: Fatma, Ahmet, Ömer, Mustafa Kemal Atatürk, Makbule Boysan Atadan ve Naciye.

  • Atatürk'ün ablası Fatma

Ali Rıza ve Zübeyde çiftinin ilk çocukları Fatma idi. Fatma’nın doğum ve vefat tarihi konusunda net bir yıl verilememektedir. Doğumu 1871 yada 1872 olarak belirtilmektedir. 4 yaşında vefat etti. Vefatı konusunda ise eldeki bilgiler ışığında çiftin üçüncü çocuğu yani Ömer’in doğduğu yıl olarak bilinmektedir.

  • Atatürk'ün ağabeyi Ahmet

1874 yılında doğduğu tahmin edilmekte ve Çayağzı’ndan veya Papaz Köprüsü’nden ayrılmadan önce dönemin ölümcül ve salgın hastalıklarından birisi olan ve kuşpalazı olarak bilinen Difteri hastalığı nedeniyle vefat etmiştir. Ancak net bir tarih verilememekte ve 9 yaşına kadar yaşamış olduğu söylensede eldeki kronolojik bilgiler ışığında yanlış olduğu görülmektedir.

  • Atatürk'ün ağabeyi Ömer

Ömer’de 1875 yılında dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. O’nun da yaşamı ablası ve Ağabeyi gibi kısa sürecek ve hayata daha çocuk 8 yaşlarında veda edecekti. Abisi Ahmet gibi O’nunda ölüm nedeninin difteri olduğu sanılmaktadır. O dönemki sağlık koşullarının yanı sıra ailenin yaşamını sürdürdüğü yer olan Çayağzı bölgesi ozamanki sıradan yerleşim yerleriyle dahi kıyaslanamayacak derecede kötü şartlara sahipti. Gerek yiyecek gerek sağlık ihtiyacı gibi ihtiyaçların şehire inerek karşılanabiliyor olması, bölgenin iklimsel ve coğrafi yapısı yaşamayı yetişkin insanlar için yaşanmaz hale getirirken çocukların vefatı bir bir gerçekleşiyordu. Sonunda Ömer’de hayata veda edecek ve Hakkın Rahmetine nail olacaktı. Ömer’inde vefatı hususunda kesin bir kanı söz konusu değildir ancak yine eldeki kronolojik bilgiler neticesinde Ömer’inde Çayağzı’nda vefat ettiği sanılmaktadır.

  • Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım

Makbule, Mustafa’dan sonra doğduğu bilinmekte ve doğum tarihi olarakta 1885 yılı gösterilmektedir. Mustafa’nın sonradan dünyaya gelecek ve vefat edecek kız kardeşi Naciye ile birlikte iki kız kardeşinden birisidir. Makbule’de Mustafa gibi ailenin Selanik’teki Islahane semtinin Ahmet Subaşı Mahallesinde bulunan üç katlı evinde doğduğu bilinmektedir. Makbule hanım saf bir kişiliğe sahipti.

ATATÜRK'ÜN KARDEŞLERİ NEDEN GİZLENİR?

Resmi tarih kitapları Atatürk'ün kardeşlerinden hiç söz etmez. Atatürk'ün kardeş sayısının 5 olduğunu resmi eğitim müfredatı dışındaki kitaplardan okumak mümkün. Peki Atatürk'ün kardeşlerinin varlığı neden gizlenir? Bu konu hakkında çok net bir bilgi yok. Ancak Yazar Engin Ardıç, konuyla ilgili bir makalesinde şu ifadeleri kullanmıştı: 

Katolik Kilisesi de, İsa'nın tanrının oğlu olduğunu kanıtlayabilmek için kardeşlerini tarihten silmişti!... Evet, Hazret-i İsa'nın kız ve erkek kardeşleri vardı! Haşa sümme haşa, tanrının insan akrabaları! Ona tanrı gözüyle bakarsanız bu gerçek sizi çıldırtır, bizim gibi "yalnızca peygamberlerden bir peygamber" olarak kabul ederseniz bunu çok doğal karşılarsınız. Makbule Hanım, soyadı kanunu çıktığında Atadan soyadını almıştı, Atatürk soyadı hiçkimseyle, öz kızkardeşiyle bile paylaşılamazdı.

Engin Ardıç, İsmet İnönü'nün annesinin soyadının İnönü değil de Temelli olmasını da benzer bir amaç taşıdığını iddia ederek şunları yazmıştı: 

Tıpkı, İsmet Paşa'nın annesi, sevgili dostumuz Erdal İnönü'nün ninesi Cevriye Hanım'ın da Temelli soyadını aldığı gibi... İnönü ismi, annesi için geçerli olamıyordu. Hep merak ederim, 1934 yılında Zübeyde Hanım hayatta olsaydı acaba hangi soyadını seçecekti kendine? "Ataana" falan mı?

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar

volkan Evet zaten Atatürkçülerde bunları bilmediğinden dolayı nasıl kendilerine Atatürkçüyüm diyorlar. Hayret. Küçükken ölmüş kardeşlerini bilsen ne olur bilmesen ne olur. Tam AKP zihniyeti. Magazinel kısmı ile ilgilenirler işin.
nihat yasul bu bilgileri ben atatürkcüyüm diyenlerin cogu bilmez tesekkür ederim sitenize...
MİRA ADA Yani çok bilgi öğrendim bu siteye teşekkür ediyorum.
IIIIIIIII ÖMER KISQXA OLMXALI
Vkggyukuggujujugkvvyuuvi Site harika