Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 98. yıl dönümü

- Büyük Önder Atatürk'ün Ankara halkı ve seymenler tarafından ilk karşılandığı yer olan Dikmen Keklikpınarı'nda tören düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 98. yıl dönümü

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 98'inci yıl dönümü törenle kutlandı.

Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da halk ve seymenler tarafından karşılandığı ilk yer olan Dikmen Keklikpınarı'nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Ankara Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, törende yaptığı konuşmada, tarih sahnesinden silinmesine kesin gözüyle bakılan bir milletin küllerinden yeniden doğması için Anadolu'nun tam ortasında ve cephelere eşit mesafede olmasından dolayı Atatürk'ün 98 yıl önce Milli Mücadelenin merkezi olarak Ankara'yı seçtiğini anımsattı.

Mustafa Kemal Atatürk ve temsil heyetinin, 27 Aralık 1919'da Dikmen sırtlarından Ankara'ya gelerek Türk milletinin kaderini değiştiren tarihi adımı attıklarını, Ankara'nın Kurtuluş Savaşı'nın yönetildiği önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Kurnaz, "Hürriyet ve istiklali yüreklerinde sembolleştiren Ankaralıların bundan 98 yıl önce Dikmen sırtlarında yaktıkları bağımsızlık meşalesi ebediyen sönmeyecektir. Her 27 Aralık, bizler için bir bayram günüdür." dedi.

- 15 Temmuz'da Ankara demokrasisine sahip çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin de değerlerine sahip çıkan, tarihini unutmayan bir milletin geçmişten aldıkları güçle geleceği şekillendirdiğini, bu gerçekten hareketle her yıl 27 Aralık'ta Keklikpınarı'nda olmaya devam edeceklerini söyledi.

Gökşin, şunları kaydetti:

"O günlerden bugünlere gayemiz, mücadelemiz hep aynı oldu. Hedefimizden şaşmadık, sözümüzden dönmedik. Derdimiz vatan, derdimiz millet oldu. Bu düsturdan hiç ayrılmadık. Esaret ve zulüm karşısında her zaman dik durduk. Türkiye bugün de dünya karşısında dik duruşundan taviz vermedi. Özellikle 15 Temmuz ihanet gecesinde Ankara, vatanına, demokrasisine nasıl sahip çıktığını gösterdi. Türkiye'nin bütünlüğünü sonsuza dek devam ettireceğiz. Bu yolda üzerimize düşen her görevi yapmaya hazırız."

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özaslan ise Ankaralıların 27 Aralık gününü, "karanlık bir dönemin kapanıp aydınlık geleceğe geçişi müjdelediği" inancıyla "kızılca gün" olarak tanımladığını söyledi.

Binlerce yıllık Türk tarihinde, devlet kurma törenlerinde kullanılan "sancak, davul, seymen alayı" sembol ve geleneklerinin 27 Aralık 1919'da ortaya çıktığına değinen Özaslan, şöyle konuştu:

"27 Aralık 1919'da gerçekleşen seymen alayı, Ankaralıların Büyük Önder'e kayıtsız şartsız verdikleri desteğin de somutlaşmış bir ifadesidir. Atatürk, gerek Ankara'nın tarihten gelen cumhuriyet bilinci, gerekse kendisine gösterilen heyecan ve coşkunun zirveye çıktığı bu müstesna desteğin etkisiyle Ankaramızı, önce Milli Mücadelenin karargahı, ardından da Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti seçerek onurlandırmıştır."

Tören, seymen gösterisiyle son buldu.

Yorumlar