Atalay Filiz'in "kasten öldürme" davası

- Esas hakkındaki mütalaada, Filiz'in Ankara'daki planlı takip ve hedefe odaklı, belli bir düzen ve sistematik içeren eylemlerinde olduğu gibi Fatma Kayıkçı'yı öldürme fiilini de olay öncesinde, sırasında ve sonrasında neden-sonuç ilişkilerini belli bir plan dahilinde düşünerek bilinçli olarak işlediği belirtildi - Mütalaada, tüm aşamalarda kasten öldürme suçunu ayrıntılarına kadar anlatmasına rağmen, Kayıkçı'nın parasını almadığını ve hırsızlık suçunu işlemediğini beyan eden sanık Filiz'in üzerine atılı "nitelikli hırsızlık" suçunu işlediğine dair kesin, inandırıcı, her türlü şüpheden uzak, mahkumiyetine yeterli delil elde edilemediğinden beraatine karar verilmesi istendi - Mahkeme heyeti, sanık Filiz'in avukatına mütalaaya karşı savunmasını hazırlaması için süre verdi

Google Haberlere Abone ol
Atalay Filiz'in "kasten öldürme" davası

İSTANBUL (AA) - Seri cinayet zanlısı Atalay Filiz'in, tarih öğretmeni Fatma Kayıkçı'yı öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı davada açıklanan esas hakkındaki mütalaada, Filiz'in Ankara'daki planlı takip ve hedefe odaklı, belli bir düzen ve sistematik içeren eylemlerinde olduğu gibi Fatma Kayıkçı'yı öldürme fiilini de olay öncesinde, sırasında ve sonrasında neden-sonuç ilişkilerini belli bir plan dahilinde düşünerek bilinçli olarak işlediği kaydedildi.

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Filiz ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, Fatma Kayıkçı'nın yakınları da hazır bulundu.

Duruşmada, Anadolu Cumhuriyet Savcısı Hayrullah Yapar, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Mütalaada, Filiz'in Ankara'daki planlı takip ve hedefe odaklı, belli bir düzen ve sistematik içeren eylemlerinde olduğu gibi Fatma Kayıkçı'yı öldürme fiilini de olay öncesinde, sırasında ve sonrasında neden-sonuç ilişkilerini belli bir plan dahilinde düşünerek bilinçli olarak işlediği anlatıldı.

Filiz'in önceden aldığı suç işleme kararını gerçekleştirmek için suçta kullanacağı araçları seçip temin ettiği belirtilen mütalaada, sanığın, bu suçları nasıl işleyeceği konusunda plan yaptığı ve özellikle Kayıkçı'nın işe gitmediği cuma gününü seçtiği, yine kimliğinin ortaya çıkması ve deşifre olması halinde Ankara'da işlediği suçların da ortaya çıkacağını düşünerek planlı bir şekilde tasarlayarak ve bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak ve yakalanmamak amacıyla Kayıkçı'ya yönelik nitelikli kasten öldürme suçunu işlediği aktarıldı.

Mütalaada, sanığın suçunu tüm aşamalarda kabul ettiği belirtilerek, sanık Filiz'in, "bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cesalandırılması talep edildi.

- "Nitelikli hırsızlık" suçundan beraat talebi

Sanık Filiz hakkında Kayıkçı'nın çantasında bulunan 3 bin 900 lirayı aldığı iddiasıyla "kişinin ölmesinden yararlanmak suretiyle hırsızlık" suçundan da kamu davası açıldığı hatırlatılan mütalaada, Kayıkçı ile etüt merkezinde çalışan Bilgin Taş'ın beyanından başka sanığın bu parayı aldığına dair somut delil bulunmadığı belirtildi.

Mütalaada, Filiz'in, ölen Kayıkçı'nın çantasında bulunan diğer değerli eşyalar olan yüzük, küpe, telefon gibi eşyaları almadığı, yakalandığında üzerinde çıkan 12 bin lira ile 3 bin 500 avrodan 3 bin 900 lirasının Kayıkçı'ya ait olduğu iddiasının paraların seri numarasının tespit edilememiş olması karşısında soyut nitelik arz ettiği vurgulandı.

Sanık Filiz'in de tüm aşamalarda kasten öldürme suçunu ayrıntılarına kadar anlatmasına rağmen, Kayıkçı'nın parasını almadığını ve hırsızlık suçunu işlemediğini beyan ettiği aktarılan mütalaada, Filiz'in üzerine atılı "nitelikli hırsızlık" suçunu işlediğine dair kesin, inandırıcı, her türlü şüpheden uzak, mahkumiyetine yeterli delil elde edilemediğinden beraatine karar verilmesi istendi.

Öte yandan mütalaada, adli emanette kayıtlı bulunan söz konusu 3 bin 990 lira paranın suçtan elde edildiğine dair delil bulunmadığından sanığa iade edilmesi talep edildi.

- "İndirim yapılmadan ceza verilmeli"

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Yapar'ın mütalaasını açıklamasının ardından taraflara mütalaaya karşı diyecekleri soruldu.

Söz alan Fatma Kayıkçı'nın ailesinin avukatı Cengiz Tayfur, sanık Filiz'in herhangi bir indirim yapılmadan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını istediklerini belirterek, "Ancak iddia makamının sanığın hırsızlık suçundan beraati yönündeki görüşlerine katılmıyoruz. Çünkü Fatma Kayıkçı'nın iş arkadaşı o akşam çantasına 3 bin 990 lira koyduğunu gördüğünü beyan etmiştir. Kayıkçı'nın oğlu da annesinin çantasına o sabah 15 bin lira para olduğunu beyan etmiştir. Biz sanığın ayrıca nitelikli hırsızlık suçundan da cezalandırılmasını istiyoruz. Ayrıca adli emanete alınan Kayıkçı'ya ait olan paranın iadesine karar verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Sanık Filiz'in avukatı Merve Uçanok ise mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık avukatına, mütalaaya karşı savunmasını hazırlaması için süre verilmesine karar verdi.

Atalay Filiz'in tutukluluk halinin devamını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

- Olay

Tuzla'da 2 çocuk annesi tarih öğretmeni Fatma Kayıkçı'yı öldürdüğü belirtilen Filiz'in, 16 Eylül 2013'te o dönem tümgeneral olan Hasan Hüseyin Demirarslan'ın TÜBİTAK'ta çalışan oğlu Göktuğ Demirarslan ve onu ziyarete gelen kız arkadaşı Elena Radchikova'nın öldürülmesi olayına karıştığı da belirlenmişti. 3 yıldır aranan Filiz'in, sahte kimlikle yurt dışına kaçtığı ve bir süre sonra geldiği İstanbul'da yaşamaya başladığı, çevresine kendisini farklı kimlikle tanıttığı belirtilmişti.

Menderes'te yakalanarak İstanbul'a getirilen Filiz, Kayıkçı'yı tasarlayarak öldürdüğü gerekçesiyle 13 Haziran 2016'da tutuklanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Filiz hakkında, "bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanarak nitelikli hırsızlık" suçundan da 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Yorumlar